Αγιασμένες μορφές της εποχής μας: π. Φιλόθεος Ζερβάκος

Στο γεμάτο από πιστούς Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας, ξεκίνησαν το απόγευμα της Τετάρτης (15/2) οι εκδηλώσεις – ομιλίες για τις «Αγιασμένες μορφές της εποχής μας».

Η αρχή έγινε με τον «Γέροντα της Πάρου π. Φιλόθεο Ζερβάκο», την ευλογημένη και χαρισματική προσωπικότητα, καθώς και τον ενάρετο βίο του οποίου, παρουσίασε ο χαρισματικός Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Λογγοβάρδας Πάρου Παν. Αρχιμ. π. Χρυσόστομος Πήχος.

Αυτή η πρώτη παρουσίαση είχε ένα ιδιαίτερο στοιχείο για τον Ποιμενάρχη μας Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Νικόλαο, καθώς είχε την τύχη και την ευλογία να συναντήσει τον Γέροντα, που με τη σειρά του υπήρξε πνευματικό παιδί του Αγίου μας Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως.

Όπως ανέφερε στο καλωσόρισμά του ο Σεβασμιότατος, παρουσιάζοντας τον εκλεκτό καλεσμένο του και ευχαριστώντας το πλήθος των πιστών που έσπευσαν να τιμήσουν τη συγκεκριμένη εκδήλωση, επρόκειτο για μία ξεχωριστή μορφή που ακτινοβολούσε αγιότητα.

«Όταν απελπιζόμαστε στη ζωή μας, πρέπει να καταφεύγουμε στους Αγίους μας, να τους παρακαλούμε και εναποθέτουμε τις ελπίδες μας σ’ αυτούς, διότι οι Άγιοι έχουν παρρησία στο Θεό. Αυτοί στηρίζουν τον κόσμο. Είναι σπουδαίο το γεγονός ότι έχουμε σύγχρονούς Αγίους, τους οποίους εγνωρίσαμε, τους είδαμε και τους ζήσαμε από κοντά», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιότατος.

Ακολούθησε η καθηλωτική παρουσίαση του Πατέρα Χρυσόστομου σε μια κατάμεστη αίθουσα που δεν ακουγόταν το παραμικρό, αφού όλοι παρακολουθούσαν  με ευλάβεια τα λόγια του Γέροντα:

«Ο όσιος Φιλόθεος Ζερβάκος γεννήθηκε στα Πάκια της Λακωνίας το 1884. Από μικρό παιδί έδειχνε την κλίση του στο Θεό. Αφού υπηρέτησε σαν δάσκαλος στα κοντινά χωριά, κατόπιν πήρε το δρόμο για να αφιερωθεί τελείως στον Θεό, γινόμενος μοναχός. Κατόπιν συμβουλής του π. Ευσεβίου Ματθιοπούλου, ιδρυτού της αδελφότητος «Ζωή», υπηρέτησε πρώτα στον Ελληνικό στρατό και κατόπιν καθ’ υποδείξεως του αγίου Νεκταρίου της Αιγίνης ήλθε στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Λογγοβάρδας Πάρου, όπου έγινε μοναχός, ιερομόναχος , πνευματικός και ηγούμενος της Μονής. Στην περίοδο της Κατοχής έκρυψε Έλληνες αντιστασιακούς και συμμάχους, περιέθαλψε εκατοντάδες Παριανούς που στερούνταν την αναγκαία τροφή και διέσωσε 125 νέους από το εκτελεστικό απόσπασμα.

Ο άγιος Γέροντας αγωνίστηκε για την κατάκτηση της αρετής και γι’ αυτό αναδείχθηκε σκεύος εκλογής του Αγίου Πνεύματος. Πολλές φορές διεσώθη  με την επέμβαση του Θεού αλλά και ο ίδιος έσωσε πολλούς ανθρώπους με την προσευχή του μόνον. Προέβλεψε γεγονότα, αποκάλυψε ονόματα και καταστάσεις άγνωστες σ’ αυτόν ανθρωπίνως, είδε οράματα και αποκαλύψεις. Αναδείχθηκε προφήτης στην γενιά του καλώντας όλο το έθνος μας σε μετάνοια και παράλληλα οδηγώντας με την εξομολόγηση χιλιάδες ανθρώπους είς Χριστόν.

Το τέλος του ήταν οσιακό στις 8 Μαΐου 1980, στην γυναικεία Ι. Μονή Μυρτιδιωτίσσης Θαψανών Πάρου, την οποία ο ίδιος ίδρυσε και στην οποία αναπαύεται το τίμιο σκήνωμά του. Και μετά την κοίμησή του πολλές είναι οι μαρτυρίες για θαύματα του».

Ο ευλογημένος επίλογος τέθηκε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας που ευχαρίστησε τον εκλεκτό καλεσμένο του και μοιράστηκε με το φιλάγιο κοινό μια προσωπική του εμπειρία με τον πατέρα Φιλόθεο. Οι ευχές των ομιλητών αλλά και των πιστών είναι να ανακηρυχθεί σύντομα από το Πατριαρχείο η αγιότητά του «Γέροντα της Πάρου π. Φιλόθεο Ζερβάκο».

Την ερχόμενη Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου (17.30) οι εκδηλώσεις – ομιλίες συνεχίζονται με την παρουσίαση της αγιότητας του Γέροντα Ιάκωβου Τσαλίκη του Οσίου Δαβίδ του Γέροντος, από τον Παν. Αρχ. Γαβριήλ Εμμανουηλίδη, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Οσίου Δαβίδ Ευβοίας.

Απάντηση