Ελεύθερο και με νόμο το «κέρατο»!

Σε μια εποχή που η έννοια της ελευθερίας ξεπερνά πολλά όρια, δεν προξενεί εντύπωση η νομοθετική διάταξη των γειτόνων ιταλών που «καταργεί» τους όρκους που δόνονται στο γάμο και αφορούν την αιώνια πίστη!

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές πολιτικούς αυτής της τροπολογίας, τα συγκεκριμένα σημεία αποτελούν ξεπερασμένη πολιτιστική κληρονομιά και παρωχημένες απόψεις του γάμου, καθώς θεωρούν αδιανόητη τον όρκο αιώνιας πίστης.

Η τροπολογία παρουσιάστηκε από τη Laura Cantini, γερουσιαστή από το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα, η οποία χαρακτήρισε την αλλαγή που προτείνεται ως ένα βήμα προς τα εμπρός για ξεπεραστεί η παρούσα απαρχαιωμένη εικόνα του γάμου.

Όπως τόνισε, η τροπολογία «συμβαδίζει» με τη νέα εποχή, το νέο μοντέλο σχέσεων και σύμφωνη με την ανάγκη για σεξουαλική ελευθερία μέσα στο γάμο.

Οι γερουσιαστές στην σχετική τροπολογία, τονίζουν επίσης πως ως «πίστη» θα πρέπει νοείται «όχι μόνο η σεξουαλική αλλά κυρίως ο σεβασμός και η εμπιστοσύνη του ενός προς τον άλλο που είναι και οι πιο σημαντικές αξίες οι οποίες όμως δεν γίνεται να επιβάλλονται δια νόμου».

Επίσης, αναφέρονται σε παλαιότερη απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της Ιταλίας στην οποία επισημαίνεται πως οι δικαστές δεν μπορούν νομικά να αποδώσουν ευθύνες για έναν χωρισμό «απλά και μόνο εξαιτίας της μη τήρησης του όρκου πίστης». Αντ’ αυτού είναι ο/η απατημένος/η που θα πρέπει να αποδείξει ότι η απιστία του/της συζύγου οδήγησε σε ανεπανόρθωτο κλονισμό του γάμου.

Σημειώνεται πως τον Μάιο, η Ιταλία έγινε η τελευταία χώρα της Δυτικής Ευρώπης επέτρεψε τις βάσει αστικού δικαίου γαμήλιες ενώσεις μεταξύ ομοφυλοφίλων μετά από σθεναρή αντίσταση από την Καθολική Εκκλησία.