Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας καλεί Εργατικό Κέντρο ΠΕ Φθιώτιδας

ergatiko tsetsos

Μια «τολμηρή» πρόταση πέφτει στο τραπέζι για την οργάνωση του δευτεροβάθμιου οργάνου εκπροσώπησης των εργαζομένων στη Φθιώτιδα, στη πιο ρεαλιστική του έκφραση μετά τη διάλυση του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας.

Η πρόταση δημοσιοποιήθηκε σήμερα από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας και απευθύνεται ουσιαστικά στην άλλη έκφραση του Εργατικού Κινήματος αυτή του Εργατικού Κέντρου Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας που καταστατικά δημιουργήθηκε λίγες ημέρες αργότερα.

Το ΕΚΛ προτείνει λοιπόν μία ενιαία δευτεροβάθμια οργάνωση θέτοντας τέσσερις όρους που ουσιαστικά συνοψίζονται σε έναν: «Καμιά συμμετοχή του  Εργατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος  σε προγράμματα κατάρτισης, σεμινάρια κλπ», καθώς αυτές οι αδιαφανείς διαδικασίες οδήγησαν ένα ιστορικό Εργατικό Κέντρο σε λουκέτο μετά από σχεδόν 8 δεκαετίες.

Οι υπόλοιπες τρεις προϋποθέσεις, έχουν να κάνουν με μία οργανωτική επιτροπή που θα ελέγχει τις εκλογές των σωματείων και αν υπάρχουν αυτά ώστε να μην είναι σωματεία – σφραγίδες και την ενοποίηση όσων σωματείων προέρχονται από τον ίδιο κλάδο. Δεν μπορεί δηλαδή να υπάρχουν τρία και τέσσερα σωματεία που να εκπροσωπούν τον ίδιο κλάδο, αφού ουσιαστικά το μόνο που προσφέρουν είναι ψήφο σε αυτούς που τα δημιούργησαν!

Αναλυτικά η «ανοιχτή πρόσκληση» του ΕΚΛ:

Συνάδελφοι,

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας  παίρνοντας υπόψη  την κατάσταση που δημιουργήθηκε στο εργατικό κίνημα του Νομού μας μετά την διάλυση του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας και την δημιουργία δύο νέων Εργατικών κέντρων συνεχίζει της προσπάθειες στο δρόμο της ιδρυτικής του διακήρυξης  για  μια ενιαία δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, είναι καιρός να ανοίξουμε μια ουσιαστική συζήτηση για την οργανωτική δομή του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος στο Νομό.

Στην Συνεδρίαση  του Διοικητικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017 ομόφωνα αποφασίσαμε να απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση στο Εργατικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, στα Σωματεία και στους εργαζόμενους για την ανασύνταξη και ανασυγκρότηση  του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος στο Νομό με τις παρακάτω προϋποθέσεις.

  1. Καμιά συμμετοχή του Εργατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος σε προγράμματα κατάρτισης, σεμινάρια κλπ. Ας βγάλουμε τα συμπεράσματα μας  για τον λόγο διάλυσης του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας.
  2. Διασφάλιση των αρχαιρεσιών των Σωματείων όπως προβλέπει ο συνδικαλιστικός νόμος 1264/82, με έλεγχο των εκλογικών διαδικασιών από οργανωτική επιτροπή των Εργατικών Κέντρων.
  3. Οργανωτική ενοποίηση των 2,3, η και 4, κλαδικών Σωματείων που υπάρχουν κατά κλάδο, με στόχο ένα κλαδικό Σωματείο κατά κλάδο και ένα κατά επιχείρηση.
  4. Για την οργανωτική ενοποίηση των δύο εργατικών Κέντρων.

Με την παραπάνω πρόταση επιδιώκουμε την οργανωτική ενοποίηση  των  Εργατικών Κέντρων και των πρωτοβάθμιων κλαδικών Σωματείων.

  • Για να δυναμώσει η προσπάθεια για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων του Νομού μας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ και εργοδοσίας.
  • Για να αποτελέσει ουσιαστικό στήριγμα για κάθε σωματείο, κάθε εργάτη και εργαζόμενους οποιασδήποτε επιχείρησης που θα έρθουν αντιμέτωποι με την απόλυση, την απλήρωτη δουλειά, την εργοδοτική τρομοκρατία, τις άθλιες συνθήκες δουλειάς.
  • Για να μην περάσει η προσπάθεια εργοδοσίας και κυβέρνησης να βάλει στο γύψο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα με το νέο νόμο που ετοιμάζει. Να μην καθιερώσει σωματεία – φαντάσματα που οι εργαζόμενοι θα κάνουν «like» μέσω internet ή θα ψηφίζουν με επιστολές, αλλά μπροστά στον εργοδότη θα είναι μόνοι.
  • Για να διεκδικήσουμε όσα μας έχουν κλέψει, όσα μας έχουν στερήσει, για να διεκδικήσουμε την κάλυψη των απωλειών μας. Για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Σημείωση efthia.gr: Επειδή η πόλη της Λαμίας είναι «μικρή» όπως και ο νομός μας, οι άνθρωποι που είναι «κι από δω κι από κει» είναι γνωστοί και για τις κομματικές τους προτιμήσεις και για τις εργατικές, συνδικαλιστικές τους ανησυχίες. Αυτό που ενδιαφέρει τον εργαζόμενο ειδικά σήμερα, είναι μια τίμια εκπροσώπηση σε δεύτερο βαθμό ώστε να έχει πραγματικά φωνή όταν αδικείται ή διεκδικεί. Νομίζω ότι ακόμη και η πιο σκληρή πολιτική αντιπαράθεση μπορεί να επιλύετε δημοκρατικά σε ένα νόμιμα εκλεγμένο ΔΣ που θα εκπροσωπεί από τον πρώτο μέχρι και τον τελευταίο εργαζόμενο.

Σε μια εξαθλιωμένη από τα μνημόνια χώρα, με τις συλλογικές συμβάσεις να έχουν εξελιχθεί σε κουρελόχαρτα, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να τραβήξουν ενωμένοι μπροστά και όποια κόμματα θέλουν να τους στηρίξουν ας τρέξουν από πίσω, Κι όχι να συμβαίνει βέβαια το αντίθετο, το κόμμα να υπαγορεύει για το πως ο συνδικαλιστής θα διαχειρίζεται το ψωμί του εργαζόμενου…

Απάντηση