Ναρκωτικά, χρήματα και άνετη ζωή

Για πλήρη εξάρθρωση 16μελους εγκληματικής οργάνωσης κάνει λόγο η ΕΛΑΣ – Εκτός κινδύνου ο 58χρονος που προσπάθησε να αυτοκτονήσει

Την υπόθεση ναρκωτικών που αναστάτωσε τη Φθιώτιδα και ειδικά τη Λαμία, παρουσίασαν σήμερα νωρίς το απόγευμα ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής, Υποστράτηγος, Νικόλαος Γεωργακόπουλος, ο Διευθυντής της ΔΑ Φθιώτιδας, Αστυνομικός Διευθυντής Αστέριος Μαντζιώκας, ο Διοικητής του Τμήματος Ασφάλειας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής, Χρήστος Μουτσώκος και ο προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Στερεάς Ελλάδας, Αστυνόμος Β’ Σταύρος Κουτουλογένης.

Ο όγκος της υπόθεσης είναι τέτοιος που συμπεριλαμβάνει περισσότερα από 100 άτομα εκ των οποίων τα 14 έχουν συλληφθεί, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί δύο ακόμη άτομα για τη συμμετοχή τους στην εγκληματική οργάνωση.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση έχουν συλληφθεί 14 άτομα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εκ των οποίων οι 13 είναι από τη Λαμία και την Ανατολική Φθιώτιδα και ένας αλλοδαπός υπήκοος Αλβανίας. Στους συλληφθέντες υπάρχει και μία γυναίκα ημεδαπή, ενώ στη δικογραφία φαίνεται να έχουν ταυτοποιηθεί δύο ακόμη άτομα με τα οποία ολοκληρώνεται η εξάρθρωσή της. Πρωταγωνιστικό ρόλο στη δικογραφία παίζουν ακόμη έξι άτομα (τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες) που προμήθευαν με ναρκωτικά τη σπείρα.

Οι ηλικίες των συλληφθέντων είναι από 21 έως 58 ετών, ανάμεσα στους οποίους και ένας 23χρονος που φέρεται ως εγκέφαλος. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία από τους συλληφθέντες χθες το μεσημέρι κατά την αναμονή της εξέτασής του, προσπάθησε να αυτοκτονήσει πηδώντας από το 2ο όροφο του Αστυνομικού Μεγάρου και νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα στα πόδια και στη μέση, αλλά εκτός κινδύνου, στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

Σύμφωνα μάλιστα με τις μαρτυρίες στην προσπάθειά του να ολοκληρώσει την απονενοημένη βουτιά λίγο έλειψε να συμπαρασύρει και έναν αστυνομικό που στάθηκε εμπόδιο στην πρόσβασή του στο παράθυρο! Για το συγκεκριμένο συμβάν, όπως και για το σύνολο της ογκωδέστατης δικογραφίας έχει λάβει γνώση ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών, Νικήτας Θεολογίτης στην αποχαιρετιστήρια όπως φαίνεται μεγάλη υπόθεση, πριν τη μετακίνησή του ως Αντιεισαγγελέας Εφετών.

Στη δικογραφία τώρα περιλαμβάνονται αρκετά κιλά χασίς, ηρωίνη, κοκαΐνη, ναρκωτικά χάπια, ηλεκτρονικές ζυγαριές, τρία όπλα, πολεμικό μαχαίρι, σιδερογροθιά, ενώ κατασχέθηκαν δεκάδες τηλέφωνα και κάρτες σιμ, αλλά και τέσσερα αυτοκίνητα με μία μηχανή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ένα όπλο επιβεβαιώθηκε ότι είχε κλαπεί τον Ιούνιο του 2013 από το σπίτι ειδικού φρουρού σε περιοχή της Αττικής.

Στο πλαίσιο της επιτυχημένης επιχείρησης από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Λαμίας, αλλά και αρκετών ακόμη συναδέλφων τους από τις υπόλοιπες υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, ήταν και η κατάσχεση σημαντικού χρηματικού ποσού 48.500 ευρώ, δείγμα της άνετης ζωής που εξασφάλιζαν τα μέλη της σπείρας από την πώληση των ναρκωτικών. πρέπει να σημειώσουμε επίσης ότι στις έρευνες συμμετείχε και η ασφάλεια Αττικής σε επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στο Μενίδι από όπου φέρεται να ξεκινούσαν όλων των ειδών τα ναρκωτικά.

Τα «πακέτα» τώρα φέρεται να κρυβόντουσαν πριν διοχετευθούν στην αγορά, σε υπαίθριους χώρους στην Ανατολική Φθιώτιδα και όπως επισήμαναν οι επικεφαλής των ερευνών, οι αστυνομικές αρχές είχαν την τύχη, να τους εντοπίσουν όλους και με ενοχοποιητικά στοιχεία επάνω τους, στα σπίτια και στα οχήματά τους.

Διαβάστε το αναλυτικό ενημερωτικό από την ΕΛ.ΑΣ:

Εξαρθρώθηκε, μετά από πολύμηνη και μεθοδική έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας, οργανωμένο πολυμελές κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, σε περιοχές της Φθιώτιδας.

Στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες (14-02-2017) το πρωί, συνελήφθησαν σε περιοχές της Λαμίας και της Στυλίδας, συνολικά δεκατέσσερα (14) μέλη του κυκλώματος (δεκατρείς άνδρες και μία γυναίκα), εκ των οποίων ένας υπήκοος Αλβανίας και όλοι οι υπόλοιποι ημεδαποί, ηλικίας από 21 έως και 58 ετών.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας, με τη συνδρομή αστυνομικών των Α’ και Β’ Ομάδων Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, των Αστυνομικών Τμημάτων Στυλίδας και Αταλάντης, ενώ διενεργήθηκαν έρευνες και στο Μενίδι Αττικής από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, διενεργήθηκε μεγάλος αριθμός ερευνών σε οικίες και οχήματα, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών, ενώ για τις ανάγκες της επιχείρησης, χρησιμοποιήθηκαν και δύο σκύλοι ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών.

Μεταξύ των συλληφθέντων, είναι το «αρχηγικό στέλεχος» του κυκλώματος, ημεδαπός ηλικίας 23 ετών, ενώ ταυτοποιήθηκαν δύο (2) ακόμη μέλη της εγκληματικής ομάδας και συγκεκριμένα ένας 35χρονος ημεδαπός και ένας 21χρονος υπήκοος Αλβανίας.

Στη δικογραφία που σχηματίζεται περιλαμβάνονται ακόμη έξι (6) άτομα (τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες), ηλικίας από 19 έως και 45 ετών. Πρόκειται για τρεις ημεδαπούς και τρεις υπηκόους Αλβανίας, εκ των οποίων ο ένας είναι ήδη έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης της Αλβανίας. Όπως προέκυψε οι ανωτέρω προμήθευαν με ναρκωτικές ουσίες τα μέλη του κυκλώματος.

Η πλήρης αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης, επετεύχθη μετά από συστηματική και πολύμηνη αστυνομική έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας, αξιολόγηση των προανακριτικών στοιχείων και δεδομένων, καθώς και κατάλληλη αξιοποίηση όλων των φυσικών, τεχνικών και επιστημονικών μεθόδων έρευνας.

Αναλυτικότερα, η εγκληματική οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τις αρχές Ιανουαρίου του 2016, διέθετε ιεραρχική δομή και εσωτερική διάρθρωση, αρχηγικό ρόλο στην οποία διαπιστώθηκε ότι είχε ο 23χρονος.

Τα μέλη του κυκλώματος, έχοντας διακριτούς ρόλους και υπό την καθοδήγηση και τις εντολές του 23χρονου, προμηθεύονταν ποσότητες ναρκωτικών ουσιών (κοκαΐνη, ηρωίνη, κάνναβη κ.λ.π.), τις οποίες αφού αρχικά απέκρυπταν σε ερημικές τοποθεσίες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Φθιώτιδας, ακολούθως προέβαιναν στην περεταίρω εμπορία τους σε δεκάδες χρήστες (μεταξύ των οποίων και σε ανήλικους), σε διάφορες περιοχές της Φθιώτιδας.

Από τη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών που εμπορεύονταν, αποκόμιζαν σημαντικά οικονομικά οφέλη, ενώ για την διευκόλυνση της παράνομης και εξακολουθητικής τους δράσης, επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προσημειωμένο κώδικα και χρησιμοποιούσαν οχήματα (αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες) ιδιοκτησίας τους.

Στο πλαίσιο των ευρείας κλίμακας παράλληλων αστυνομικών ερευνών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και οχήματα των συλληφθέντων, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

 • (3) κιλά και (912,95) γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
 • ποσότητες κοκαΐνης και ηρωίνης,
 • (8) μπουκάλια που περιείχαν ποσότητα υγρής μεθαδόνης,
 • (4) ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας και ναρκωτικά δισκία,
 • το χρηματικό ποσό των (48.685) ευρώ,
 • (3) πιστόλια, εκ των οποίων το ένα replica,
 • αεροβόλο τυφέκιο και τυφέκιο τύπου φλόμπερ,
 • (1) μαχαίρι πολεμικό τύπου, με μήκος λάμας (48) εκατοστών,
 • (15) φυσίγγια πιστολιών και σιδερογροθιά,
 • πληθώρα κινητών τηλεφώνων και καρτών sim,
 • (5) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και μοτοσικλέτα.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των κατασχεθέντων, είναι και ένα υπηρεσιακό πιστόλι, το οποίο βρέθηκε στην κατοχή του «αρχηγού» του κυκλώματος και είχε αφαιρεθεί τον Ιούνιο του 2013, μετά από διάπραξη κλοπής σε οικία Ειδικού Φρουρού, σε περιοχή της Αττικής.

Επίσης πολλοί από τους συλληφθέντες έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις διωκτικές Αρχές για διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

Τα μέλη του κυκλώματος αντιμετωπίζουν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και κατά περίπτωση, για προμήθεια, κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, καθώς και για παραβάσεις νομοθεσίας περί όπλων.

Την έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, ενώ οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας.

Απάντηση