Το 4ο ΓΕΛ επιβεβαίωσε «το ξύλο δεν βγήκε από τον Παράδεισο»

Το θέατρο ως μέσο ψυχαγωγίας και μετάδοσης σημαντικών μηνυμάτων

Μοιράζοντας γέλιο και στέλνοντας το μήνυμα ότι σε μια ευνομούμενη πολιτεία, μπορεί ένα δημόσιο σχολείο να ξεπεράσει τις κοινωνικές ανισότητες και να λειτουργήσει χωρίς διακρίσεις με κανόνα τον αμοιβαίο σεβασμό, το 4ο ΓΕΛ Λαμίας παρουσίασε στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού θεάτρου το έργο «Το ξύλο δεν βγήκε από τον Παράδεισο».

Τι δε θα μπορούσε να έχει ρόλο σε ένα σχολείο που θα λειτουργούσε με τα παραπάνω πρότυπα; Μα φυσικά το «ξύλο» η «βία» που είναι ασυμβίβαστη με κάθε παιδαγωγική έννοια και έξω από κάθε σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα.

Η διασκευή από το γνωστό έργο του Αλέκου Σακελλάριου ήταν του Διευθυντή του Σχολείου, Φιλόλογου και ερασιτέχνη ηθοποιού, Οδυσσέα Γκοτζαμάνη σε συνεργασία με την συνάδελφο του και γυναίκα του, Γιάννα Φουντούκη, θέλοντας να περάσουν ακριβώς αυτά τα μηνύματα. Και οι μαθητές τους που βρέθηκαν είτε επί σκηνής είτε κάτω από αυτήν, το απόλαυσαν με τον καλύτερο τρόπο και είναι βέβαιο ότι άκουσαν και είδαν πολλά περισσότερα για τη συγκεκριμένη υπόθεση μέσα από την προετοιμασία της παράστασης.

Η ενέργεια που έβγαλαν τα παιδιά στη σκηνή ήταν η καλύτερη πιστοποίηση ότι αυτό που έκαναν τους γέμιζε. Και όταν αυτά που αναπαριστάς στη σκηνή θα τα αντιμετωπίσεις στην πραγματική ζωή, είναι πιο σίγουρο ότι θα επιλέξεις τη σωστή στάση. Είναι άξιο αναφοράς που το συγκεκριμένο σχολείο αγαπώντας το Θέατρο, το χρησιμοποιεί πέρα από μέσο ψυχαγωγίας, ως μέσο μετάδοσης κοινωνικών μηνυμάτων με αποδέκτες πρώτα και κύρια τα ίδια τα παιδιά – πρωταγωνιστές, καλλιεργώντας έτσι χρήσιμους χαρακτήρες.

Στην παράσταση πήραν μέρος οι μαθητές/τριες με τη σειρά που εμφανίστηκαν:

Οι «υπεύθυνοι» της παράστασης επί σκηνής, Οδυσσέας Γκοτζαμάνης, Γιάννα Φουντούκη και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων, Σπύρος Στέφος.

Κατάμεστο το Θέατρο πάνω – κάτω:

Στην πρώτη σειρά ο Δήμαρχος Λαμιέων, Νίκος Σταυρογιάννης και ο Πρόεδρος του ΔΣ, Θανάσης Κλειτσάκης,

ενώ την παράσταση παρακολούθησαν η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Βίβιαν Αργύρη και Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, Χρήστος Δημητρίου.