Αυτοδιοίκηση

Άκυρη η απόφαση για την αύξηση των τελών στο Δήμο Λαμιέων!

Άκυρη κρίθηκε χθες από τον Ελεγκτή Νομιμότητας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων για αύξηση τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Όπως υπογράμμισε ο Ελεγκτής «Δεν στοιχειοθετείται ο ισχυρισμός του Δήμου Λαμιέων για έλλειμα στην υπηρεσία καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού».

Μετά τα παραπάνω σύσσωμη η αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου εξέδωσε σήμερα την ακόλουθη κοινή ανακοίνωση:

Εκδόθηκε εχθές 13 Ιουνίου, από τον Ελεγκτή Νομιμότητας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, απόφαση, η οποία κρίνει παράνομη και ακυρώνει την υπ. αριθ. 141/2024 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων που λήφθηκε από τη  Δημοτική Αρχή, για αύξηση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού 2024.

Μια απόφαση που δικαιώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο,  τις θέσεις μας και επιβεβαιώνει τα όσα υποστηρίξαμε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι κάτι τέτοιο είναι παράνομο, αδικαιολόγητο και πολιτικά απαράδεκτο, αφού και ο Ελεγκτής κρίνει ότι «….ο ισχυρισμός του Δήμου περί διαπίστωσης ελλείματος της τάξης του 22% στην Υπηρεσία Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού (ποσού 1.784.294 €) δεν στοιχειοθετείται και δεν αποδεικνύεται….».

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οι παρατάξεις μας είχαν προβάλει στοιχεία και αναπτύξει επιχειρήματα, προσπαθώντας να πείσουν τη Δημοτική Αρχή και τη πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, να μη προχωρήσει  σε αυτή την απόφαση και να απέχει από τέτοιου είδους λογικές.

Την ίδια επιχειρηματολογία αναπτύξαμε και με τη κοινή προσφυγή μας στον Ελεγκτή Νομιμότητας, προσβάλλοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η ακύρωση της απόφασης με την οποία η Δημοτική αρχή επέβαλε τα τέλη, είναι πραγματικότητα.

Με τη σημερινή απόφαση του Ελεγκτή Νομιμότητας, η Δημοτική Αρχή είναι πλέον πολιτικά εκτεθειμένη και πρακτικά απολογούμενη.

Κατέρρευσε η προσπάθεια της να επιβάλει αυξήσεις στα τέλη Ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας πάνω από  20%, εξαπατώντας  με ψευδή στοιχεία, τόσο το δημοτικό συμβούλιο, όσο και τους δημότες.

Τα όσα αναφέρει η απόφαση για τα οικονομικά του Δήμου αποτελούν ένα «μάθημα» στις μεθοδεύσεις της Δημοτικής Αρχής, αφού στο σκεπτικό της σημειώνει ότι οι υπολογισμοί των εσόδων και εξόδων που παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο για το 2023, έγιναν με εσφαλμένο τρόπο και κρίνονται ανακριβείς, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται.

Ο Ελεγκτής νομιμότητας αποκαλύπτει ακόμη πως από τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί και που έχει στο αρχείο του, προκύπτει ότι τα έσοδα των ανταποδοτικών υπηρεσιών, υπερκαλύπτουν τα αντίστοιχα έξοδα, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο εκτεθειμένους, αυτούς που επιχείρησαν να εμφανίσουν μια διαφορετική πραγματικότητα και ένα κλίμα «κατάρρευσης» για τον Δήμο.

Με την απόφαση του, ο Ελεγκτής νομιμότητας επιβεβαιώνει ότι οι ανταποδοτικές υπηρεσίες, σύμφωνα με το νόμο, έχουν πλεόνασμα, με συνέπεια να μη δικαιολογείται καμιά αύξηση, ενώ επισημαίνει την αντιφατικότητα των όσων ισχυρίζεται η Δημοτική Αρχή, καθώς σε μια σειρά από προηγούμενες αποφάσεις της ίδιας, ουδέποτε έχουν θέσει ζητήματα ελλείμματος.

Μάλιστα επισημαίνει ότι εγκρίθηκε και η εκτέλεση του προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο του 2024, χωρίς και σε αυτή να τεθεί κανένα ζήτημα ελλείμματος στην ανταποδοτική υπηρεσία και κατ’ επέκταση, όπως σημειώνει, να τίθεται και ανάγκη άμεσης αναπροσαρμογής των τελών.

Η ακύρωση της απόφασης μαζί με το σκεπτικό που τη συνοδεύει, έρχεται και καταδικάζει παρόμοιες πρακτικές, πρωτόγνωρες για το Δήμο της Λαμίας.

Πλέον η Δημοτική Αρχή είναι απολύτως υπεύθυνη για την διαχείριση των υποθέσεων του Δήμου και κρίνεται μόνο για τις δικές της πράξεις και παραλείψεις, χωρίς καμία δικαιολογία και χωρίς να επιρρίπτει ευθύνες σε τρίτους.

Εμείς θα συνεχίσουμε να προασπίζουμε τα δικαιώματα των πολιτών όπως κάναμε και στην προκειμένη περίπτωση με την προσφυγή που καταθέσαμε από κοινού στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, για να ακυρωθεί η απόφαση.

Παράλληλα δηλώνουμε παρόντες να συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις, με θέσεις και προτάσεις, προκειμένου να διαμορφώσουμε εκείνες τις πρακτικές, με τις οποίες ο Δήμος μας θα κάνει βήματα εμπρός, προς το συμφέρον των δημοτών.

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ :

«ΛΑΜΙΑ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΠΟΛΗ», Θύμιος Καραΐσκος

«ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ», Βασίλης Κυριακάκης

Σχετικές αναρτήσεις

Μέχρι τις 11.30 οι Λαϊκές στη Λαμία λόγω καύσωνα

efthia

Δημοτική Αρχή Λαμιέων: Απόλυτη προτεραιότητά μας τα παιδιά

efthia

Κλιματιζόμενοι χώροι του Δήμου Στυλίδας, για το Σαββατοκύριακο

efthia
Φόρτωση....