Εκπαίδευση

Άνοιξαν σήμερα τα σχολεία σε όλη τη χώρα

Το «πρώτο κουδούνι» χτύπησε σήμερα το πρωί στα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια σ’ όλη η χώρα. Οι μαθητές/τριες προσήλθαν στις σχολικές μονάδες στις 08:15′ και θα παραμείνουν μέχρι την τέλεση του αγιασμού, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου.

Ενάμιση χρόνο από την έναρξη της πανδημίας και μετά την πολύμηνη τηλεκπαίδευση, στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι τα μαθήματα να πραγματοποιηθούν στο φυσικό τους χώρο, στο σχολείο. Με «όπλο» τον εμβολιασμό και τους εντατικούς ελέγχους, σκοπός είναι μια ασφαλής σχολική χρονιά.

Επίσης, φέτος εισάγονται τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, 123 νέα προγραμμάτων σπουδών, αναβαθμίζεται η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, ενισχύονται τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, ενώ ιδρύονται τα πρώτα έξι Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια.

 

Κεραμέως: Τα μαθήματα φέτος θα γίνουν δια ζώσης

 

«Η παιδεία αναβαθμίζεται και τα παιδιά αποκτούν καλύτερες προοπτικές ζωής»

«Προτεραιότητα του υπουργείου είναι τα μαθήματα φέτος να γίνουν δια ζώσης με όλα τα μέτρα ασφαλείας», αναφέρει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε σημερινό μήνυμά της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για τη νέα σχολική χρονιά, η οποία ξεκινάει σήμερα.

«Σύμμαχός μας, η πιστή τήρηση των μέτρων από όλους και μεγάλο “όπλο”, το εμβόλιο», τονίζει η κ. Κεραμέως.

Όπως προσθέτει, από σήμερα «αλλάζουν πολλά και στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης», όπως νηπιαγωγείο από τα τέσσερα χρόνια, αγγλικά στο νηπιαγωγείο, Εργαστήρια Δεξιοτήτων σε νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο. Η υπουργός Παιδείας επισημαίνει πως προχώρησαν σχεδόν 12.000 νέοι διορισμοί εκπαιδευτικών, ενώ «ενισχύθηκε ο ρόλος του εκπαιδευτικού και η σχολική μονάδα αποκτά περισσότερη αυτονομία».

«Η παιδεία αναβαθμίζεται και τα παιδιά αποκτούν καλύτερες προοπτικές ζωής», καταλήγει η κ. Κεραμέως και εύχεται καλή σχολική χρονιά σε όλες και σε όλους.

 

 

Με τι μέτρα θα ανοίξουν τα σχολεία

Μαθητές 12 ετών και άνω και εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης τελευταίου εξαμήνου.

Αν δεν έχουν τα παραπάνω δικαιολογητικά, οι μαθητές υποχρεούνται να προσκομίζουν αρνητικό self test, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.

Αντίστοιχα, οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει από COVID 19 πρέπει να έχουν βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα γίνεται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (έως και 48 ώρες πριν από την προσέλευση την Τρίτη και την Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

Για την πρώτη εβδομάδα το self test πρέπει να έχει γίνει την Κυριακή ή το πρωί της Δευτέρας, πριν από το σχολείο.

Για τα κρούσματα στα σχολεία προβλέπεται ότι μία τάξη θα κλείνει μόνο εάν έχει νοσήσει πάνω από το 50% των μαθητών και συγκεκριμένα 50%+1 μαθητές του τμήματος, και θα γίνεται τηλεεκπαίδευση.

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επιστρέφει στη σχολική μονάδα έπειτα από τουλάχιστον δέκα ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Επιπλέον, για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα επτά ημερών ως εξής:

-Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

-δυο εργαστηριακά τεστ -rapid πέραν των προβλεπομένων

-εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ (τις ημέρες που δεν κάνουν τα δυο εργαστηριακά).

-Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

-δυο αυτοδιαγνωστικά τεστ ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Ευχές για καλή χρονιά στους μαθητές

 

Με την ευκαιρία έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί εκπαιδευτικοί και κόμματα εξέδωσαν ευχετήρια μηνύματα. Ας δούμε αυτά που έφτασαν στην efthia.gr

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών – Βουλευτής Φθιώτιδας): Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς εκφράζω τις θερμότερες ευχές μου, στους μαθητές και τις μαθήτριες, στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς & κηδεμόνες, για μια σχολική χρονιά με υγεία και παραγωγή ποιοτικού εκπαιδευτικού έργου.

Ιδιαίτερα, εύχομαι στις μαθήτριες και τους μαθητές της πρώτης τάξης του Δημοτικού, καλό ξεκίνημα και πορεία γεμάτη από επιτυχίες.

Η έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς δίνει πάντα μια αίσθηση ελπίδας και προσδοκίας.

Τώρα, παρά τις δυσκολίες που εξακολουθεί να προκαλεί η πανδημία, ο αγώνας για τη διαφύλαξη της υγείας των παιδιών και του κοινωνικού συνόλου και την κατάκτηση της γνώσης πρέπει να παραμένει για όλους μας διαρκής και να είναι συστηματικός.

Είμαι βέβαιος πως η εκπαιδευτική κοινότητα, με τη συνεργασία των μαθητών, των γονέων & κηδεμόνων τους και την αμέριστη στήριξη της πολιτείας, θα σταθούμε και τη φετινή σχολική χρονιά, ακόμη καλύτερα, στο ύψος των περιστάσεων, σε συνδυασμό με τα πολύτιμα εργαλεία αντιμετώπισης της πανδημίας, που  προσφέρει η επιστήμη.

Χρωστάμε στην Πατρίδα τη μέγιστη συμβολή μας για των αντιμετώπιση των δύσκολων συνθηκών και την ολόπλευρη ισχυροποίησή της.

Εύχομαι μια σχολική χρονιά με υγεία.

Μια σχολική χρονιά δημιουργική και παραγωγική για όλες και όλους!

ΘΕΜΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ (Βουλευτής Φθιώτιδας): “Ανυπομονησία να ξαναβρούμε τους συμμαθητές μας, άγχος για τα μαθήματα και τα πρωινά ξυπνήματα, χαμόγελα χαράς για την επιστροφή στις σχολικές αίθουσες!

Τα σχολεία ξεκινούν!

Ας τηρούμε τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊο ώστε να διατηρήσουμε το σχολικό περιβάλλον, υγιές και ασφαλές.

Ας δώσουμε ξανά τον καλύτερό μας εαυτό, ο καθένας από τη θέση του, ώστε να αναβαθμίζουμε συνεχώς την Εκπαίδευση προσφέροντας στα παιδιά, τρόπους και ευκαιρίες να υλοποιούν τα όνειρά τους.

Εύχομαι σε όλους τους μαθητές, στο Θάνο και στην Όλγα μου, στους εκπαιδευτικούς και σε εμάς, τους γονείς, να έχουμε μια καλή σχολική χρονιά με υγεία, δύναμη και πρόοδο”.

 

 

ΜΠΑΜΠΗΣ ΛΙΟΛΙΟΣ (Δήμαρχος Δομοκού): Φίλοι εκπαιδευτικοί και γονείς, αγαπητά μου παιδιά,

Με ελπίδα και αισιοδοξία ξεκινάει σήμερα η φετινή σχολική χρονιά με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να επιστέφουν στις αίθουσες διδασκαλίας έπειτα από μία δύσκολη χρονιά υγειονομικής κρίσης που για το μεγαλύτερο μέρος της δεν επέτρεπε την δια ζώσης εκπαίδευση.

Το πρώτο κουδούνι και φέτος μας βρίσκει σε μία επιδημιολογική κατάσταση που μας επιβάλλει να τηρήσουμε κάποια μέτρα, ώστε να είμαστε υγιείς και να επιτύχουμε τους στόχους μας.

Ωστόσο, η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ανοίγει μπροστά μας νέες προκλήσεις που καλούν σε έναν κοινό αγώνα για τη διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης.

Ο Δήμος μας πάντα βρίσκεται στο πλευρό των σχολείων με στόχο τη διαρκή και αγαστή συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα. Όπως πάντα με σύμπνοια και πνεύμα συνεργασίας εύχομαι   να   υλοποιηθούν   όλοι   οι   στόχοι της παιδαγωγικής διαδικασίας, γιατί η Παιδεία είναι η κινητήριος δύναμη για την ευημερία της κοινωνίας μας.

Ξεχωριστό καλωσόρισμα θέλω να απευθύνω στους μαθητές και μαθήτριες της Α’ τάξης όλων των βαθμίδων, που ανυπομονούν για το νέο ταξίδι της γνώσης. Επίσης, απευθύνω τις θερμότερες ευχές   μου   σε   όλους   τους   εκπαιδευτικούς για μια δημιουργική χρονιά.

Καλή σχολική χρονιά σε όλους, με υγεία και δύναμη!

ΓΙΩΤΑ ΧΟΥΛΙΑΡΑ (Προϊστάμενη Α/θμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας): Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, αξιότιμοι γονείς και συνάδελφοι, η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς είναι πολύ διαφορετική από ότι έχουμε συνηθίσει. Η πρωτόγνωρη πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να μας απασχολεί σοβαρά και η προσαρμογή στα νέα δεδομένα για να είναι επιτυχής, απαιτεί υπομονή, συλλογικότητα και τήρηση των οδηγιών από γονείς, κηδεμόνες, εκπαιδευτικούς και όλη τη μαθητική κοινότητα. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η προστασία της υγείας και της ψυχολογίας των μαθητών επιτρέποντάς τους να επικεντρωθούν στην μάθηση.

Η διαμόρφωση κλίματος συνεργασίας στις σχολικές μονάδες που επιχειρήθηκε από την ανάληψη των καθηκόντων μου θα συνεχιστεί απρόσκοπτα και τη νέα σχολική χρονιά. Σας ευχαριστώ όλους για την εξαιρετική συνεργασία! Η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων αυτή τη στιγμή, η σωστή εκτίμηση και η ορθολογική διαχείριση του υπάρχοντος προσωπικού είναι σε προτεραιότητα.

Αγαπητά μου παιδιά, να ρουφήξετε σαν σφουγγάρια κάθε σταγόνα γνώσης. Να οικοδομήσετε αληθινές φιλίες για να κρατήσουν μια ζωή. Ούτε στιγμή να μην υποτιμήσετε τον εαυτό σας και να θυμάστε, ότι και οι δάσκαλοι μαθαίνουν από σας όπως και σεις από εκείνους! Με τη φροντίδα και την αγάπη των γονιών και των δασκάλων σας όλα θα κυλήσουν όμορφα και με ασφάλεια!

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι ολόψυχα σε όλους υγεία, δύναμη, και επιτυχία στο έργο σας!

ΕΛΕΝΗ ΜΠΕΝΙΑΤΑ (Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας):

Αγαπητοί μαθητές, αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί/ές συνάδελφοι/ισσες, αγαπητοί γονείς!

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα ήθελα να σας καλωσορίσω και να σας ευχηθώ υγεία, δύναμη και μια σχολική χρονιά δημιουργική, με αισιοδοξία και πρόοδο.

Ιδιαίτερα θα ήθελα να καλωσορίσω τα «πρωτάκια» όλων των βαθμίδων και να διαβεβαιώσω, μαζί και  όλους τους/τις μαθητές/τριές μας ότι σ’ αυτό το πρώτο ξεκίνημα όλη η εκπαιδευτική οικογένεια είμαστε έτοιμοι να τους συνοδεύσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή υπευθυνότητα, αγάπη και επαγγελματισμό στα πολύ σημαντικά χρόνια της σχολικής τους ζωής. 

Διανύουμε ήδη το 3ο έτος λειτουργίας των σχολείων μας σε συνθήκες της πανδημίας COVID-19. Παρότι έχουμε μάθει πολλά και έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την καταπολέμηση της, οι ευμετάβλητες συνθήκες και αβεβαιότητες είναι υπαρκτές, η τήρηση των μέτρων προφύλαξης και πρόληψης εξακολουθούν να μας καταπονούν.

Η έναρξη, ωστόσο, κάθε σχολικής χρονιάς δεν παύει να είναι μια ημέρα γιορτής για την εκπαιδευτική κοινότητα, να σηματοδοτεί πάντα μια νέα αρχή, ένα καινούριο ταξίδι με στόχους, όραμα, και όνειρα  για τη νέα γενιά και μαζί να σηματοδοτεί ελπίδα και νέες προσδοκίες  για ολόκληρη την κοινωνία.

Θα ήθελα να σας προτρέψω αυτό το ταξίδι, παρά τις αντιξοότητες, να το δούμε, όχι ως δοκιμασία, που αποδυναμώνει και ακινητοποιεί τις δημιουργικές δυνάμεις και την πίστη μας, αντίθετα, σαν μια πρόκληση και πρόσκληση. Πρόκληση θέλησης, προσπάθειας, αυτοπειθαρχίας, επιμονής και υπομονής, πρόκληση να βγούμε και αυτή τη φορά νικητές. Πρόσκληση για να εκτιμήσουμε όσα μέχρι τώρα θεωρούσαμε δεδομένα και φυσιολογικά, να θαυμάσουμε τις τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης  και των επιτευγμάτων του πολιτισμού μας, αλλά και να αναστοχαστούμε, παράλληλα,  για και τις αδυναμίες και τα όριά τους. Πρόκληση και πρόσκληση για να δούμε τη μεγάλη εικόνα, ποια είναι τα σπουδαία και σημαντικά σε όλα τα επίπεδα, στον κόσμο, την πατρίδα μας, στη ζωή μας και μέσα από αυτή τη διαδικασία να επαναθεωρήσουμε προτεραιότητες και να ορίσουμε νέες, διαφορετικές ίσως επιλογές. Η περσινή χρονιά έδειξε ότι η εκπαιδευτική κοινότητα κατάφερε να κερδίσει το στοίχημα, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς με αξιοθαύμαστο τρόπο, με εποικοδομητική συνεργασία και σύμπνοια κράτησαν το σχολείο ανοιχτό, έδωσαν αλλά και πήραν μαθήματα.

Με την ευχή και την ελπίδα  το φετινό ταξίδι να μας οδηγήσει στην κανονικότητα που τόσο έχουμε ανάγκη, σας προσκαλώ όλες και όλους, μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικούς, γονείς, τοπική αυτοδιοίκηση, εκκλησία, κοινωνικούς φορείς…..σε εγρήγορση και συστράτευση, όλοι και όλες μαζί μπορούμε να το μετατρέψουμε σε μια αξέχαστη εμπειρία γνώσεων, παιδείας, συνεργασίας, ψυχικής και συναισθηματικής ανθεκτικότητας. Όλοι και όλες μαζί μπορούμε να αποδείξουμε πόσο συναισθανόμαστε και υποστηρίζουμε τους συμμαθητές/τριες, τις οικογένειες και τους συνανθρώπους μας που έχουν πληγεί με οποιαδήποτε τρόπο, ιδιαίτερα όσες και όσους έχουν πληγεί από τις πρόσφατες πυρκαγιές στη Β. Εύβοια. Όλοι και όλες, ατομικά και συλλογικά, θα κληθούμε με τη δουλειά μας, τη συμπεριφορά, τις προτάσεις, το παράδειγμά μας να αποδείξουμε ότι μπορούμε και στα δύσκολα.

Για εμάς τους ενήλικες, από όποια θέση και ιδιότητα κατέχουμε,  θα είναι μια ευκαιρία να προσφέρουμε ένα σπουδαίο μάθημα στα παιδιά μας και την κοινωνία. Για τα παιδιά μια πολύτιμη παρακαταθήκη, ένα σπουδαίο  παράδειγμα και μάθημα ζωής στην πορεία τους προς την ωριμότητα.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας με όλες οι διοικητικές, παιδαγωγικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες της, θα είναι πάντα στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, εκπαιδευτικού, γονέα, μαθητή, πολίτη.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ, ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ.

ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΕΡΓΟ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!!!

ΔΕΕΠ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΝΔ: Σήμερα, με την έναρξη του νέου σχολικού έτους, ξεκινάει για τους μαθητές μας ένα γόνιμο και γοητευτικό ταξίδι στον θαυμάσιο κόσμο της σοφίας, της γνώσης, του πνεύματος και προσωπικής καταξίωσης.

Η παιδεία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αγαθά για τον πολίτη και οι μαθητές θα πρέπει να εκμεταλλευτούν και με την παρότρυνση των γονιών τους και των διδασκάλων τους κάθε ευκαιρία που τους παρέχεται για μάθηση. Γιατί η ουσιαστική μάθηση και η γνώση αποτελούν το κατάλληλο εφαλτήριο για την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πολίτη και μιας δίκαιης κοινωνίας προόδου.

Η παιδεία και η μόρφωση των παιδιών μας είναι υπόθεση όλων μας και είναι χρέος μας να επενδύσουμε στη νέα γενιά, στο μέλλον του τόπου μας.

Φέτος πηγαίνουμε στο σχολείο με ασφάλεια παίρνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία όλων μας .

ΝΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ – ΣΥΡΙΖΑ: Μαθητές , εκπαιδευτικοί και γονείς,

Σας ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά. Με υγεία. Με  ενίσχυση των μορφωτικών εφοδίων. Με ανοιχτά και υγειονομικά θωρακισμένα σχολεία ικανά να αντεπεξέλθουν στα χτυπήματα από την πανδημία.

Οι δυσκολίες του φετινού Σεπτέμβρη είναι τόσο πολλές και οι ευθύνες που καλείστε να επωμιστείτε εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς τόσο μεγάλες , που μαζί με τις ευχές έχετε ανάγκη κι έναν καλά οργανωμένο σχέδιο λειτουργίας των σχολείων και των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αλλά και όλων των εμπλεκομένων με την εκπαίδευση . Και αυτό το σχέδιο δεν υπάρχει.

Μόλις δυο χρόνια πέρασαν από την ανάληψη της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία. Ποτέ δεν έγιναν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα τόσο πολλές και  τόσο βαθιά αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση. Το αποτέλεσμα:

Ξανανοίγουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, μετά την πολύμηνη πανδημία, αλλά όπως ακριβώς είχαν κλείσει: χωρίς κανένα σοβαρό σχεδιασμό για την προστασία της υγείας των παιδιών και των νέων. Χωρίς όλους τους εκπαιδευτικούς στη θέση τους, με χιλιάδες κενά ιδιαίτερα στην Ειδική Αγωγή. Κι ας ανεβαίνει κάθε μέρα ο αριθμός των κρουσμάτων, ακόμα και στις μικρότερες ηλικίες. Οι σχολικές τάξεις θα παραμείνουν όπως την περσινή χρονιά και τα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα ασφυκτικά γεμάτα. Καμία κίνηση εφαρμογής των πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ για αραίωση στις τάξεις όταν τα ¾ του συνόλου των μαθητών φοιτούν σε αίθουσες από 18 έως 30 παιδιά. Το προσωπικό καθαριότητας ανεπαρκές. Χωρίς δωρεάν τεστ για την εκπαιδευτική κοινότητα, χωρίς την αναγκαία επιδημιολογική επιτήρηση.

Η πανδημία επέτεινε τα υπάρχοντα προβλήματα. Λειτούργησε η  τηλεκπαίδευση. Πόσα παιδιά όμως είχαν το κατάλληλο περιβάλλον και τον αναγκαίο εξοπλισμό για να την παρακολουθήσουν; Τι έκανε το επιτελικό κράτος της Ν.Δ. για να καλύψει τα μαθησιακά κενά και τις ψυχοκοινωνικές συνέπειες που προκάλεσε η ελλιπής και ανεπαρκής τηλεκπαίδευση; Αδιαφόρησε προκλητικά. Και φέτος προχωρά χωρίς τα αναγκαία παιδαγωγικά μέτρα.

Το καλό σχολείο και το καλό πανεπιστήμιο γίνονται με τα μέτρα της κυβέρνησης μέρα με τη μέρα υπόθεση των προνομιούχων της κοινωνίας. Όσο για τα παιδιά των εργαζομένων,  λίγα χρόνια φοίτησης, το πολύ ως το Γυμνάσιο, θεωρούνται αρκετά. Μετά τα περιμένει η στενή κατάρτιση και η απλήρωτη μαθητεία ανηλίκων σε μια μεταγυμνασιακή επαγγελματική σχολή, Από εκεί στη βιοπάλη, σε μία αγορά εργασίας με καταργημένα σχεδόν όλα τα εργασιακά δικαιώματα. Η δημόσια εκπαίδευση ακυρώνεται  ως μοχλός κοινωνικής κινητικότητας.

Αντί να στηρίξει η Νέα Δημοκρατία τη νέα γενιά, τη γενιά που τόσο σκληρά δοκιμάστηκε από την πανδημία, στον αγώνα της για μόρφωση, πήρε μέτρα που τα έκαναν όλα πιο δύσκολα. Πιο δύσκολο να πας στην επόμενη τάξη και να πάρεις απολυτήριο Λυκείου με την Τράπεζα Θεμάτων. Πιο δύσκολο να περάσεις στο πανεπιστήμιο, με τη διπλή ελάχιστη βάση εισαγωγής που θεσμοθέτησε. Πιο δύσκολο να πάρεις και το πολυπόθητο πτυχίο.

Έτσι δεν είναι καθόλου περίεργο που στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις σχεδόν διπλασιάστηκε ο αριθμός των υποψηφίων που έμειναν εκτός πανεπιστημίου σε σύγκριση με πέρυσι. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Προέκυψε μια μεγάλη πελατεία για τα ιδιωτικά κολέγια, που αναλαμβάνουν να παρέχουν ισότιμα πλέον πτυχία, με το αζημίωτο φυσικά, και χωρίς κανένα περιορισμό των βάσεων εισαγωγής σε αυτά. Αυτό είναι το έγκλημα σε βάρος μιας γενιάς που ταλαιπωρήθηκε όσο καμία άλλη στη Μεταπολίτευση.

  • Η κυβέρνηση της Ν.Δ. υποβαθμίζει την επαγγελματική εκπαίδευση γκρεμίζοντας ό,τι θετικό δημιουργήθηκε στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά εισάγει την πρόωρη κατάρτιση για ένα φθηνό και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό, κατ’ εντολή του ΣΕΒ, επαναφέροντας την εποχή του “κάλφα” δηλαδή τα απλήρωτα μεροκάματα των νέων.

Διατυμπανίζει την αξιολόγηση δήθεν για να αναβαθμίσει ποιοτικά τη δημόσια εκπαίδευση, ενώ στην ουσία επιδιώκει να φορτώσει στους εκπαιδευτικούς τη δική της ευθύνη για την άθλια κατάσταση στην εκπαίδευση, αλλά και να διαχωρίσει τα σχολεία με βάση τις  επιδόσεις των  παιδιών ποδοπατώντας κάθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης.

Πρόκειται για μια εκπαιδευτική πολιτική που διευρύνει τις ανισότητες στη μόρφωση, υποβαθμίζει την παρεχόμενη εκπαίδευση, προάγει τον αυταρχισμό και την αναξιοκρατία και υπονομεύει συνολικά τη δημόσια εκπαίδευση δίνοντας ζωτικό χώρο στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις δεσμεύσεις και τους οικονομικούς περιορισμούς των μνημονίων, άλλαξε το κλίμα στη δημόσια εκπαίδευση, που είχε δεχτεί ισχυρά πλήγματα με αποκορύφωμα την περίοδο 2010-2014. Σταμάτησαν οι συνεχείς μειώσεις του προϋπολογισμού, θεσμοθετήθηκαν η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση και το ολοήμερο δημοτικό και νηπιαγωγείο, μειώθηκε ο περιττός εξεταστικός φόρτος σε γυμνάσιο και λύκειο, καταργήθηκε η τράπεζα θεμάτων, αναβαθμίστηκε η ειδική αγωγή και εκπαίδευση, ενδυναμώθηκε η επαγγελματική εκπαίδευση, καθιερώθηκε νέο σύστημα για την πρόσβαση στα ΑΕΙ (μόνο με το απολυτήριο για χιλιάδες θέσεις), ενοποιήθηκε η τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενισχύθηκε η έρευνα. Ακόμα, επαναπροσλήφθηκαν οι απολυμένοι (εκπαιδευτικοί ΕΠΑΛ, διοικητικοί υπάλληλοι στα ΑΕΙ, σχολικοί φύλακες),  έγιναν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για την πρόσληψη 15.000 εκπαιδευτικών στα σχολεία και 2.000 καθηγητών στα ΑΕΙ και τόσα άλλα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει δεσμευτεί να ακυρώσει τις επιπτώσεις της βάσης εισαγωγής, με αγώνες μέσα και έξω από τη Βουλή. Η προσπάθεια ενίσχυσης των δημόσιων σχολείων και Πανεπιστημίων με προσωπικό και υποδομές που διακόπηκε το 2019 θα συνεχιστεί, όπως και οι μεταρρυθμίσεις για την αναβάθμιση του λυκείου και του απολυτηρίου, που θα οδηγήσουν σταδιακά στην ελεύθερη πρόσβαση των νέων στα πανεπιστήμια, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είμαστε ταγμένοι σταθερά υπέρ ενός δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης -όπως και υγείας- που θα παρέχεται δωρεάν σε όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Υπερασπιζόμαστε την εκπαίδευση ως καθολικό και αναφαίρετο δικαίωμα, που δεν πρέπει να εξαρτάται από το εισόδημα, την κοινωνική θέση ή άλλα κοινωνικά χαρακτηριστικά. Υπηρετούμε την οικοδόμηση ενός συμπεριληπτικού σχολείου, σχολείου της μόρφωσης, της ισότητας, της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης, ένα σχολείο για όλα τα παιδιά.

Αυτές τις βασικές αρχές επιδιώξαμε να υπηρετήσουμε στις δύσκολες συνθήκες της οικονομικής κρίσης και σε αυτές τις αρχές παραμένουμε προσηλωμένοι στις εξίσου δύσκολες συνθήκες της σημερινής πολλαπλής κρίσης.

Καλή σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά σε όλους και όλες.

ΝΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΚΙΝΑΛ: Δυστυχώς και η φετινή σχολική περίοδος αναμένεται να είναι  ιδιαίτερα δύσκολη.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ, σε ό,τι έχει να κάνει με τις υγειονομικές συνθήκες, δείχνει και  πάλι απροετοίμαστη.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει εγκαίρως καταθέσει σαφείς προτάσεις για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων όπως :

  • Υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζομένων στην εκπαίδευση
  • Μείωση μαθητών ανά τμήμα
  • Έγκυρα tests από τον ΕΟΔΥ
  • Εξασφάλιση σχετικού ιατρικού υλικού στα σχολεία
  • Προσλήψεις εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών
  • Πρόγραμμα αναπλήρωσης μαθησιακών κενών από τα δύο προηγούμενα έτη

Είναι καιρός η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να σταματήσει του πειραματισμούς και να επενδύσει ουσιαστικά στο μεγαλύτερο κεφάλαιο της χώρας που είναι η νέα γενιά.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής εύχεται  στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της Φθιώτιδας καλή σχολική χρονιά με υγεία και ασφάλεια.

Σχετικές αναρτήσεις

Δράσεις Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης σε μαθητές, γονείς κι εκπαιδευτικούς

efthia

ΟΙΕΛΕ: Να παραιτηθεί τώρα η κ. Κεραμέως, καλύπτει παρανομούντες «φίλους» της

efthia

Αυτές είναι οι ανώτατες τιμές στα είδη κυλικείων στα σχολεία

efthia
Φόρτωση....

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο