Έγκριση Προγράμματος της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΟΑΣΕ για την ελιά

share on:

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα «Εφαρμογή Καινοτόμων Τεχνολογιών στην Αντιμετώπιση της Βερτισιλλίωσης της Ελιάς» που υπέβαλε η Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΑΣΕ στο Μέτρο 16.1 και 16.2 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ στο ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2014-2020. 

Το πρόγραμμα εγκρίθηκε με απόφαση της ΕΥΔΕΠ της Περιφέρειας και του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φ. Σπανού.

Η πρόταση κατατάχτηκε πρώτη στην βαθμολογία (βαθμός 83 με άριστα το 100) ανάμεσα στις 19 προτάσεις που υπεβλήθησαν στο ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας.

Οι συνεργαζόμενοι φορείς είναι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Οικολογίας/ Διαχείρισης Περιβάλλοντος), Τοπικοί παραγωγοί,  Ελαιοτριβεία, και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμφίκλειας.

Αντικείμενο της πρότασης που είχε προϋπολογισμό 150.000€, είναι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων του μύκητα  Fusarium oxysporum & Verticillium dahliae  στις καλλιέργειες της περιοχής Φθιώτιδας (περιοχή  Παρνασσού και της Λεκάνης Απορροής του Άνω-Μέσου Ρου του Βοιωτικού Κηφισού), όπου η επίδραση του μύκητα παίρνει διαστάσεις καταστροφής του Φυτικού Κεφαλαίου λόγω της ολοσχερούς  ξήρανσης των Ελαιοδέντρων, και με συνέπεια σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή και στο εισόδημα  των αγροτών.

Το Μέτρο 16.1 και 16.2 του ΠΑΑ 2014-2020, αφορά Συμπράξεις Επιστημονικών φορέων Παραγωγών-Αναπτυξιακών Φορέων για καινοτομίες και καινοτόμες πρακτικές.

Οι δράσεις του μέτρου ενισχύονται κατά 100% γεγονός που δείχνει την σπουδαιότητα διασύνδεσης της έρευνας και παραγωγής, και την προσπάθεια ανάπτυξης καινοτομιών στον αγροτικό χώρο.

Αφήστε μια απάντηση