Έπεσαν οι υπογραφές για την ΜΕΑ Θήβας

share on:

Επίσκεψη του Αναπλ. Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας στην Στερεά Ελλάδα, στα έργα & εγκαταστάσεις επεξεργασίας απορριμμάτων αρμοδιότητας του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε χθες.

Πιο συγκεκριμένα:

Επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Φωκίδας όπου ήδη ολοκληρώθηκε η κατασκευή του νέου Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και προχωρά η κατασκευή της μονάδας κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών απορριμμάτων.

Ακολούθησε επίσκεψη στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Χαλκίδας όπου ήδη ξεκίνησε η λειτουργία του ενός από τα 3 νέα και ολοκληρωμένα κύτταρα και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας στραγγισμάτων.

Η επίσκεψη κατέληξε στον ΧΥΤΑ Θήβας με τα εγκαίνια του νέου κυττάρου, η λειτουργία του οποίου θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα.

?

Το μεσημέρι ο Υπουργός παραβρέθηκε στην υπογραφή της κατασκευής της ΜΕΑ Θήβας και το απόγευμα στην προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας στο Συνεδριακό κέντρο Θηβών μαζί με το Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τον Πρόεδρο του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ Στερεάς, Αντιπεριφερειαρχες, Δημάρχους & Αντιδημάρχους της Περιφέρειας καθώς και των υπηρεσιών της Περιφέρειας & των Δήμων, όπου αναλύθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειάς Στερεάς Ελλάδας.

Ο Υπουργός ανέλυσε τον σχεδιασμό του ΥΠΕΝ για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την επίτευξη των στόχων.

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία αφορούν τη διάθεση πόρων για την αποκατάσταση των εναπομεινάντων ΧΑΔΑ, την τεχνική βοήθεια για την ωρίμανση έργων καθώς και την χρηματοδότηση επανασύνταξης των τοπικών σχεδίων των Δήμων, με ρεαλισμό και στο πνεύμα της επίτευξης των στόχων που θέτει το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ).

Επισήμανε τα θετικά βήματα του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ Στερεάς, τόσο στο κλείσιμο των ΧΑΔΑ και την ασφαλή διάθεση των απορριμμάτων όσο και στη κατασκευή των σύγχρονων έργων και τόνισε την ανάγκη για την άμεση δρομολόγηση των δράσεων διαλογής στην πηγή με άξονα την κυκλική οικονομία.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε την πολύ καλή συνεργασία της Περιφέρειας με τους Δήμους και την συμβολή της Περιφέρειας στην χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων & δράσεων με το άμεσο άνοιγμα προσκλήσεων.

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ Στερεάς ανάπτυξε τον Περιφερειακό σχεδιασμό, ο οποίος στηρίζεται σε ένα σημαντικό αριθμό αποκεντρωμένων έργων & δράσεων σε υποδομές και δράσεις διαλογής με δημόσια χρηματοδότηση.

Ειδικότερα παρουσιάσθηκαν τα ήδη υπάρχοντα και λειτουργούντα έργα, τα υπό κατασκευή καθώς και τα δρομολογημένα.

Ο ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς δήλωσε την πρόθεσή του να συμβάλλει μέσω των υπηρεσιών στην επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης των έργων.

Στην συζήτηση που ακολούθησε στελέχη των συναρμόδιων Υπουργείων και του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ Στερεάς απάντησαν σε ερωτήσεις και αναλύθηκαν τα εργαλεία για τα επόμενα βήματα.

Η χθεσινή επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας ανέδειξε το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει η τοπική αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, παρόλα τα εμπόδια και τα γνωστά προβλήματα που επί 2ετίας δημιούργησαν θεσμικοί και εξωθεσμικοί παράγοντες.

Ο Περιφερειακός ΦοΔΣΑ Στερεάς και το σύνολο των Δήμων – Μελών του, με αποφασιστικότητα και περιφερειακή συνείδηση, απέδειξαν ότι μπορούν να σχεδιάζουν έργα προστασίας του περιβάλλοντος και να λειτουργούν προς όφελος των πολιτών και της ανάπτυξης της περιοχής.

***  Επιπλέον ο Περιφερειακός ΦοΔΣΑ Στερεάς έχει υποβάλλει προτάσεις για χρηματοδότηση σειράς νέων έργων με προτεραιότητα τις ΜΕΑ & ΧΥΤΥ Χαλκίδας & Λαμίας στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ ενώ σε συνεργασία με την Περιφέρεια έχει δρομολογήσει έργα διαλογής στην πηγή για τους Δήμους – Μέλη του.

***  Όλα τα έργα έχουν δημόσια συγχρηματοδότηση με αποτέλεσμα την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και την μείωση του κόστους λειτουργίας τους προς όφελος των πολιτών.

Σύμβαση κατασκευής ΜΕΑ Θήβας με κόστος 16,3 εκατ. ευρώ

 

Υπογράφηκε χθες, στα γραφεία του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ Στερεάς η σύμβαση κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Θήβας μεταξύ του ΦοΔΣΑ και της αναδόχου κοινοπραξίας INTRAKAT – WATT AE, παρουσία του Αναπλ. Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, του ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας Νίκου Ντίτορα, Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων – Μελών του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ και πολλών αιρετών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η ΜΕΑ της Θήβας είναι ένα σύγχρονο και πρωτοποριακό έργο που θα συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων που θέτει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων.

Η δυνατότητά του να επεξεργάζεται τόσο προδιαλεγμένα οργανικά απορρίμματα όσο και σύμμεικτα, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και compost καθώς και η συνδιαχείριση της λυματολάσπης των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων το καθιστούν μοναδικό στην χώρα μας.

Το έργο αφορά στην κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Στερών Αποβλήτων των Δήμων Θηβαίων, Αλιάρτου και Τανάγρας, συνολικής ετήσιας δυναμικότητας 35.000 t/έτος Αστικών Στερεών Αποβλήτων και πραγματοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης των  στόχων του Εθνικού και του Περιφερειακού  Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων.

Το συνολικό ύψος του έργου, που συγχρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» του ΕΣΠΑ, ανέρχεται σε 16,3 εκατ. ευρώ  και η ολοκλήρωση κατασκευής του απαιτεί περίπου 18 μήνες.

Στο πλαίσιο αυτό θα εφαρμοστεί στην πράξη η αρχή της κυκλικής οικονομίας με έμφαση στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση, δίνοντας μια οργανωμένη και μελετημένη λύση στο πρόβλημα των σύμμεικτων απορριμμάτων και τη διαχείριση της παραγόμενης ιλύος από τον βιολογικό καθαρισμό της περιοχής.

Ο συνδυασμός της λειτουργίας της  νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων με τον ΧΥΤΑ Θηβών, αποτελούν  μία ολοκληρωμένη εγκατάσταση επεξεργασίας των αποβλήτων της περιοχής, με προφανή οφέλη για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, την εξοικονόμηση φυσικών πόρων πρώτων υλών και ενέργειας, την προώθηση της ανακύκλωσης και την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας.

Ειδικότερα με  τη λειτουργία της νέας εγκατάστασης περιορίζεται η ποσότητα των μη αξιοποιήσιμων υπολειμμάτων που θα οδηγούνται στον ΧΥΤΥ, αυξάνεται ο χρόνος ζωής του ΧΥΤΑ, ενώ αποτρέπεται το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων και τελών στους τοπικούς ΟΤΑ για απευθείας διάθεση στον ΧΥΤΑ ανεπεξέργαστων αποβλήτων.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό,  στην περίοδο κατασκευής και λειτουργίας  της Μονάδας θα δημιουργηθούν 125 νέες  θέσεις εργασίας καθώς και αρκετές έμμεσες θέσεις απασχόλησης που θα δημιουργηθούν για την εξυπηρέτηση των λειτουργιών του συνόλου της επένδυσης στην τοπική οικονομία.

Σχετικά με την Intrakat

Η Intrakat ιδρύθηκε το 1987 και ανήκει στον όμιλο εταιρειών της Intracom Holdings.

Είναι εισηγμένη από το 2001 στο Χρηματιστήριο Αθηνών και κατέχει εργοληπτικό πτυχίο 7ης τάξης ΜΕΕΠ.

Tο 2005 συγχωνεύθηκε με την εταιρεία μεταλλικών κατασκευών Intramet.

Αξιοποιώντας τη πολύχρονη εμπειρία της υλοποιεί σύγχρονα έργα υψηλής τεχνογνωσίας και εξειδίκευσης στους τομείς των τεχνικών έργων (οικοδομικών – υποδομής), του περιβάλλοντος και των ΑΠΕ, της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, της ενέργειας, των βιομηχανικών εγκαταστάσεων, των μεταλλικών κατασκευών, της αξιοποίησης ακινήτων και του φυσικού αερίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Αφήστε μια απάντηση