Έργα αποκατάστασης στη Μονή Ταξιαρχών Νεράϊδας

share on:

Πραγματοποιήθηκε  χθες επίσκεψη  του  βουλευτή  Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.  Δημήτρη   Βέττα στη Μητρόπολη Φθιώτιδας, όπου συναντήθηκε με  τον Μητροπολίτη κ. Νικόλαο προκειμένου να συζητήσουν την ανάγκη άμεσης εκπόνησης μελέτης, τη δέσμη των απαιτούμενων ενεργειών αδειοδότησης και τις εν συνεχεία δράσεις  υλοποίησης τους που αφορούν αφενός μεν σε προσωρινά μέτρα προστασίας και αφετέρου δε στη συνολική αποκατάσταση των ζημιών  της Ι.Μ. Ταξιαρχών που βρίσκεται στην Τ.Κ. Νεράιδας του Δήμου Στυλίδας.

Ο κ. Νικόλαος αφού εξέφρασε τη χαρά του για το ενδιαφέρον του κ. Βέττα για το προαναφερόμενο θέμα, του γνωστοποίησε ότι θα το  αναθέσει στον αρμόδιο συνεργάτη του και ο κ. Βέττας από την πλευρά του δεσμεύτηκε στη διαμεσολάβησή του για την  υποστήριξη του έργου από την κεντρική διοίκηση τόσο σε τεχνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Άλλωστε η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από συνάντηση του βουλευτή με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, όπου μεταξύ άλλων η Υπουργός ενημερώθηκε για την ιστορική και πολιτιστική αξία και σημασία της μονής, η οποία ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης βασιλικής με τρούλο.

Συγκεκριμένα η Ι. Μ. Παμμεγίστων Ταξιαρχών βρίσκεται πλησίον του οικισμού Νεράιδα, σε απόσταση 7 χλμ. Βόρεια της Στυλίδας.    Η αρχική φάση του ναού τοποθετείται χρονικά στη Μέση ή  Ύστερη Βυζαντινή περίοδο. Πρόκειται για κατασκευή στην οποία συναντάμε   αξιόλογα αρχιτεκτονικά  χαρακτηριστικά όπως η στέγη η οποία φέρει οκτώ χαμηλούς τρουλίσκους, κατανεμημένους ανά τέσσερις στα πλάγια κλίτη. Η δυτική κεραία του μεσαίου κλίτους καταλήγει σε αέτωμα, ενώ η στέγαση του Ιερού βήματος γίνεται με εγκάρσια βαγενοκαμάρα.   Η Υπουργός εξέφρασε την αμέριστη επιθυμία της και προσφορά της για τη στήριξη του έργου αποκατάστασης των φθορών της μονής και της συντήρησής της και δρομολογήθηκε το πλαίσιο των απαιτούμενων ενεργειών στο στάδιο της μελέτης προκειμένου να πραγματοποιηθεί η μετάβαση στο στάδιο των εργασιών.

Σημαντικό στοιχείο το οποίο ενθαρρύνει  την υλοποίηση του εν λόγω έργου είναι η εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης του περιβάλλοντα χώρου, η οποία βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης, με πρωτοβουλία  της Μητρόπολης Φθιώτιδας.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι αναδεικνύοντας  την Ομορφιά της Ιεράς Μονής  Ταξιαρχών, σε συνδυασμό με την αίσθηση   του  Μοναστηριακού Πνεύματος που κυριαρχεί στο χώρο  και λαμβάνοντας υπόψιν τα τοπικά ιδιαίτερα  χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος, διαμορφώνεται ένας θρησκευτικός πόλος έλξης  για τον επισκέπτη απαράμιλλης αξίας και ενδιαφέροντος, στοιχείο το οποίο δύναται να προσθέσει ένα θετικό πρόσημο στην αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής.

Αφήστε μια απάντηση