Έρχονται αποζημιώσεις…

share on:

Ένα δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, σε συνδυασμό με την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί την Πέμπτη, στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, ξαναφούντωσε τη φημολογία γύρω από τις γερμανικές αποζημιώσεις, τις οποίες φέρεται έτοιμη να διεκδικήσει η Αθήνα.

Ο Γερμανός Πρόεδρος έρχεται στην Αθήνα έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, και μαζί θα μεταβούν στην Καλαμάτα, την Παρασκευή. Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης αναμένεται να ανακηρύξει τον κ. Στάινμαγερ επίτιμο δημότη αύριο, ενώ η τιμητική διάκριση θα του απονεμηθεί την Παρασκευή σε ειδική τελετή. Την ίδια μέρα οι κ. Παυλόπουλος και Στάινμαγερ θα επισκεφτούν την Αρχαία Μεσσήνη.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, ο Γερμανός Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα στο μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα, θα πραγματοποιήσει και μια επίσκεψη στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι, καθαρά για συμβολικούς λόγους. Ωστόσο, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι στην ατζέντα των συνομιλιών τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον Προκόπη Παυλόπουλο αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Υπενθυμίζεται ότι σε λίγο καιρό αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το σχετικό πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής σχετικά με το ζήτημα.

Αναφορά στο θέμα είχε κάνει πριν από έναν μήνα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη μαρτυρική Κάνδανο, στα Χανιά της Κρήτης. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει τότε τα εξής: «Η Βουλή των Ελλήνων ανέλαβε πριν από δυο χρόνια την πρωτοβουλία, διακομματικά, να συντάξει το σχετικό πόρισμα. Έχει τελειώσει αυτή η διαδικασία και θέλω να σας ανακοινώσω ότι σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, μέχρι το τέλος του έτους, θα έρθει στην Ολομέλεια το πόρισμα για τις διεκδικήσεις.

Από εκεί και πέρα, νομίζω με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων, η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει για τις περαιτέρω κινήσεις, είτε αυτές αφορούν τη διακρατική συνεννόηση είτε αυτές μπορούν να αφορούν τη διεκδίκηση σε διεθνές νομικό επίπεδο. Αλλά είναι ένα ιστορικό χρέος».

Μόλις πριν από λίγες μέρες, εξάλλου, και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε ένα άλλο μαρτυρικό χωριό της Κρήτης, τον Καλλικράτη Σφακίων, επανέλαβε το δίκαιο της ελληνικής διεκδίκησης: «Τέλος, θυμίζω, όπως το έχω κάνει πολλές φορές, ότι στη μνήμη τους –και αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πράξη εκδίκησης, κάθε άλλο, είναι πράξη απόδοσης δικαιοσύνης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού– εμείς οι Έλληνες διεκδικούμε πάντα και τις αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο. Οι απαιτήσεις μας και για το κατοχικό δάνειο και για τις γερμανικές αποζημιώσεις, όπως έχω πει πολλές φορές, είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες».

Το δημοσίευμα

Σε όλα αυτά προστέθηκε και το δημοσίευμα του Der Spiegel, που είχε τίτλο: «Η Ελλάδα διεκδικεί 280 δισεκατομμύρια ευρώ από τη Γερμανία» και αναφέρεται στην πρόθεση της Αθήνας να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα εκστρατεία διεκδίκησης πολεμικών επανορθώσεων. Το δημοσίευμα, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

«Όσο η Ελλάδα εξαρτιόταν από την οικονομική στήριξη της Ε.Ε., ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέφευγε να θέσει ζήτημα επανορθώσεων. Τώρα όμως, μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου προγράμματος προσαρμογής, η Αθήνα προτίθεται να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες. Δεν είναι σύμπτωση ότι οι δύο κορυφαίοι Ελληνες πολιτικοί αναφέρθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στο ζήτημα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο χωριό Καλλικράτης και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο χωριό Κάνδανος».

Εν συνεχεία, το δημοσίευμα κάνει μια αναδρομή στο κοντινό παρελθόν και αναφέρεται στο χρονολόγιο των κινήσεων της ελληνικής κυβέρνησης. «Η ελληνική Βουλή θα επικυρώσει κατ’ αρχήν έκθεση, στην οποία αναφέρεται ότι η Ελλάδα δικαιούται επανορθώσεις 269,5 δισ. ευρώ από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο ποσό αυτό προστίθεται το κατοχικό δάνειο ύψους 10,3 δισ. ευρώ, βάσει υπολογισμών από τα τέλη 2014. Η έκθεση είναι έτοιμη από τον Αύγουστο του 2016.

Έμεινε ωστόσο στο συρτάρι, όσο η Ελλάδα λάμβανε ακόμα βοήθεια από χώρες της Ε.Ε. συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας. Μετά το τέλος του τελευταίου προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο ο Έλληνας πρωθυπουργός άλλαξε στάση. Ο Αλέξης Τσίπρας επιτρέπει τώρα στο Κοινοβούλιο να επικυρώσει την έκθεση», αναφέρει το δημοσίευμα.

 

 

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση