Ήχησε σήμερα το πρώτο κουδούνι της σχολικής χρονιάς

share on:

Στα σχολεία επέστρεψαν σήμερα 1,5 εκατ. μαθητές, μετά τη καλοκαιρινή ραστώνη. Το πρωί πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ρυθμιστούν οι όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν σε πολλά από τα σχολεία της Φθιώτιδας.

Στη Λαμία όλα κύλησαν ομαλά, με εξαίρεση το 9ο Γυμνάσιο όπου οι μαθητές απείχαν από τον αγιασμό λόγω της γνωστής διαμάχης που υπάρχει για τη συστέγαση με το ΕΕΕΕΚ.

Τις ευχές τους στους μαθητές εξέφρασαν με μηνύματα πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί και εκπαιδευτικοί.

Ειδικότερα:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΤΡΩΝΙΑΣ: Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές, ο Ελληνικός λαός έχει μία ρήση: εκεί που ήσουν ήμουνα κι εδώ που είμαι, θα ΄ρθεις. Η ρήση αυτή που έρχεται από τα αρχαία χρόνια εμπεριέχει δύο ευχές: πρώτον να είστε γεροί, για να φτάσετε στα χρόνια τα δικά μας και δεύτερον να προοδεύσετε, για να αναλάβετε τα ηνία της πατρίδας από τα χέρια τα δικά μας μιας κι εσείς είσαστε το μέλλον της.
Αυτό γίνεται μέσα από την προσπάθεια τη δική σας και τη γνώση, που θα πάρετε αυτά τα χρόνια σ΄ αυτό το σχολείο.
Ζήστε λοιπόν δημιουργικά τα χρόνια σας, δημιουργήστε φιλίες, που θα σας ακολουθούν σε όλη σας τη ζωή και χτίστε το μέλλον, που ονειρεύεστε.
Εύχομαι ολόψυχα σε όλες και όλους σας, στους καθηγητές σας, στους γονείς σας μια καλή και δημιουργική χρονιά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για τη νέα σχολική χρονιά που ξεκινά σήμερα θέλω να ευχηθώ σε όλα τα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς καλή και δημιουργική χρονιά.
Θα πρέπει όλοι να δουλέψουμε ώστε το σχολείο και ιδιαίτερα το Δημόσιο σχολείο να καταστεί χώρος έμπνευσης, εξέλιξης, μόρφωσης και χειραφέτησης. Αυτό μας αφορά όλους. Την Πολιτεία, τους γονείς, τους δασκάλους και καθηγητές και φυσικά τους μαθητές.
Τώρα έχουμε την ευκαιρία να φτιάξουμε ένα σχολείο που όχι μόνο θα παρέχει γνώσεις και δεξιότητες χρήσιμες για να μπορούν τα παιδιά να σταθούν στις απαιτήσεις του παγκόσμιου ανταγωνισμού αλλά και που θα προάγει την κριτική σκέψη, τη συνεργασία, την πρωτοβουλία, την αυτοπεποίθηση.
Για μία Παιδεία που θα δίνει στους νέους Έλληνες την κριτική, σφαιρική και ανθρωπιστική μόρφωση που χρειάζεται για να γίνουν μορφωμένοι πολίτες και δημιουργικοί άνθρωποι.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΚΙΩΤΗΣ: «Ο αγώνας για μάθηση αποτελεί το μοναδικό ασφαλή δρόμο προς την πρόοδο και την ευημερία και γι’ αυτό το λόγο, η δωρεάν και ποιοτικά αναβαθμισμένη παιδεία οφείλει να συνιστά πρωτεύοντα στόχο όλων μας ως – κατά τον Πλάτωνα – «δεύτερος ήλιος για τους ανθρώπους».

 Εύχομαι η νέα σχολική χρονιά να ξεκινήσει χωρίς ελλείψεις και κενά και να συνεχιστεί η καλή παράδοση των τελευταίων ετών προς όφελος των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Καλή σχολική χρονιά!

Καλή πρόοδο στους μαθητές όλων των σχολείων της χώρας!»

ΗΛΙΑΣ ΚΥΡΜΑΝΙΔΗΣ: Σήμερα είχα τη μεγάλη χαρά να επισκεφθώ το Δημοτικό Σχολείο Εξάρχου.  Το μικρότερο σχολείο της Λοκρίδας κι ένα από τα 4 μικρότερα σχολεία της Φθιώτιδας. Πρώτο, για να τιμήσω στα πρόσωπα αυτών των παιδιών και των γονιών τους, όλους εκείνους, που «κόντρα στον καιρό», επιμένουν να κρατάνε ζωντανή τη Φθιωτική ύπαιθρο! Και κατά δεύτερο λόγο, για να δώσω σαφές και καθαρό μήνυμα, ότι ως Διοίκηση, η βούλησή μας για μια ισόρροπη και χωρίς διακρίσεις ανάπτυξη σε όλη τη Στερεά Ελλάδα είναι γνήσια και ισχυρή!
Εύχομαι καλή και δημιουργική χρονιά σε όλα τα παιδιά, σε όλους τους δασκάλους και σε όλους τους καθηγητές. Να είναι αυτό ένα όμορφο, δημιουργικό ταξίδι γνώσης και εμπειριών.
Η επένδυση στην Παιδεία είναι η καλύτερη επένδυση την οποία μπορούμε να κάνουμε στη χώρα μας. Η δημόσια Παιδεία πρέπει να στηριχθεί χωρίς αστερίσκους και χωρίς προκαταλήψεις!

ΘΥΜΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΟΣ: Μαζί με τους γονείς τους, τους συμμαθητές τους, τους δασκάλους τους, σήμερα ξεκινούν ένα ακόμη ταξίδι στη γνώση.
Εμείς θα είμαστε μαζί τους να τους στηρίζουμε και να τους δίνουμε την δύναμη που χρειάζονται.
Μαζί για το παιδί… για το κάθε παιδί ! Καλή σχολική χρονιά !!!

ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: Το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά χτύπησε σήμερα και τα σχολεία γέμισαν ξανά παιδικές φωνές!
Εύχομαι σε όλους τους μαθητές να έχουν μια καλή και δημιουργική χρονιά με υγεία και πρόοδο.
Εύχομαι όμως και στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς τους να έχουν δύναμη, υπομονή και να στηρίζουν τα παιδιά και τις επιλογές τους.

Καλή σχολική χρονιά!

ΕΛΕΝΗ ΜΠΕΝΙΑΤΑ : Αγαπητοί μαθητές, αγαπητές μαθήτριες, εκπαιδευτικοί και γονείς! Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς είναι μια ημέρα γιορτής για την εκπαίδευση, είναι η δική μας πρωτοχρονιά! Σε αυτό το νέο ξεκίνημα θα ήθελα να καλωσορίσω τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς και να ευχηθώ σε όλους υγεία, δύναμη και μια σχολική χρονιά γεμάτη δημιουργία, αισιοδοξία και πρόοδο.

Θα ήθελα ιδιαίτερα να καλωσορίσω τα «πρωτάκια» όλων των βαθμίδων και μαζί με όλους τους μαθητές και τις μαθήτριές μας να τους διαβεβαιώσω ότι όλη η εκπαιδευτική οικογένεια είμαστε έτοιμοι να τους συνοδεύσουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή αγάπη, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό στα τόσο σημαντικά και ανεπανάληπτα χρόνια της σχολικής τους ζωής.

Η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά με καλές προοπτικές. Παρά τα στενά χρονικά περιθώρια, οι υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘ και όλες οι περιφερειακές δομές της εκπαίδευσης δούλεψαν εντατικά, για να ανταποκριθούν στο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα. Ευχαριστώ θερμά όλους τους συνεργάτες, που εργάστηκαν και εργάζονται ακούραστα όλο αυτό το διάστημα, όμως: Τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί, τα βιβλία είναι έτοιμα και στη θέση τους. Ξέρουμε ότι όλα δεν είναι ιδανικά, όπως θα θέλαμε, όμως, ξέρουμε επίσης ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και σε αυτό πάντα θα σκοπεύουμε με επιμονή και συστηματική δουλειά.

Επιδίωξή μας είναι η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς να σηματοδοτήσει ένα νέο ταξίδι με καινούριους στόχους, με όραμα για ποιοτικότερη εκπαίδευση, που θα «αγκαλιάζει» ισότιμα όλους ανεξαίρετα τους μαθητές και τις μαθήτριές μας. Ένα όραμα που μπορούμε οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές/τριες και οι γονείς να το χτίσουμε από κοινού…. αφήνοντας κατά μέρος τη μιζέρια, τη ρουτίνα και τον πεσιμισμό και επιλέγοντας πρακτικές που κινητοποιούν, αναβαθμίζουν, δίνουν αισιοδοξία, προοπτική και επιτυχία στους ατομικούς και συλλογικούς στόχους μας.

Απευθύνομαι, έτσι, σε μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς και γονείς με το μήνυμα

ΓΙΝΕΤΑΙ, που «δανείζομαι» από τις ομιλίες του συμπατριώτη μας Πήτερ Οικονομίδη*.

Προτείνω η λέξη ΓΙΝΕΤΑΙ, με τη «μαγεία της θετικής σκέψης» που περιέχει να συνοδεύει κάθε σκέψη και ενέργειά μας τη φετινή χρονιά, γιατί πράγματι:

Αγαπητοί μαθητές,

ΓΙΝΕΤΑΙ να πιστέψουμε στον εαυτό μας και να επιστρατεύσουμε τις ανεξάντλητες

δημιουργικές δυνάμεις που κρύβουμε,

ΓΙΝΕΤΑΙ να βάλουμε υψηλότερους στόχους και να εργαστούμε επίμονα και μεθοδικά για να τους πετύχουμε,

ΓΙΝΕΤΑΙ να πιστέψουμε ότι είμαστε φτιαγμένοι για πολύ σπουδαιότερα πράγματα και μια αποτυχία ή λάθος δεν μπορεί να σταματήσει τα όνειρα και τα ταλέντα μας!

ΓΙΝΕΤΑΙ στις δύσκολες στιγμές των διλημμάτων μας να έχουμε ως οδηγό τα λόγια του Χριστόφορου Κολόμβου: «Ποτέ δεν θα διασχίσεις τον Ωκεανό, αν δεν έχεις το θάρρος να απομακρυνθείς από την ακτή»!

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί

ΓΙΝΕΤΑΙ να ανεβάσουμε τον πήχη ψηλά στο τόσο δύσκολο, τόσο σύνθετο αλλά και τόσο ξεχωριστό έργο που επιτελούμε,

ΓΙΝΕΤΑΙ να αγκαλιάσουμε με μεγαλύτερη αγάπη και υπομονή τους μαθητές μας, ακόμα και όταν νομίζουμε ότι έχουμε δώσει τα πάντα,

ΓΙΝΕΤΑΙ να διευρύνουμε τους πνευματικούς και επαγγελματικούς μας ορίζοντες,

ΓΙΝΕΤΑΙ να κάνουμε ποιοτικότερο το δημόσιο σχολείο, να δώσουμε κίνητρα και ανοιχτούς ορίζοντες στους μαθητές μας,

ΓΙΝΕΤΑΙ το μέτρο της επαγγελματικής και προσωπικής μας ευθύνης να συνοψίζεται στα λόγια του Ν. Καζαντζάκη, “Ν΄ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω» !

Αγαπητοί γονείς

ΓΙΝΕΤΑΙ να συνδράμουμε με τρόπο εποικοδομητικό το έργο του σχολείου και των

εκπαιδευτικών,

ΓΙΝΕΤΑΙ να προσθέσουμε το δικό μας κεφάλαιο γνώσης και κοινωνικής εμπειρίας στην προσπάθεια του σχολείου,

ΓΙΝΕΤΑΙ να αφιερώσουμε περισσότερο και ποιοτικότερο χρόνο στα παιδιά μας,

ΓΙΝΕΤΑΙ να γίνουμε καλύτεροι γονείς, να δώσουμε φτερά και όραμα στα παιδιά μας, γιατί συμβαίνει πίσω από κάθε παιδί που πιστεύει στον εαυτό του, να υπάρχει ένας ενήλικας που πίστεψε πρώτα σ’ αυτό!

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ, ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ.

ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΕΡΓΟ ΜΑΣ. Γ Ι Ν Ε Τ Α Ι !!!

(*) Ο Πίτερ Οικονομίδης, Έλληνας τρίτης γενιάς, γεννημένος στο Γιοχάνεσμπουργκ. Από τους κορυφαίους στον κόσμο σε θέματα

διαφήμισης, συμβουλευτικής επιχειρήσεων brand strategy και το brandin. Η καμπάνια με τίτλο «Apple: ΤhinkBig» που έγινε

συνώνυμη ενός παγκόσμιου τρόπου σκέψης, είναι δική του. Καμπάνια με πρωταγωνιστές στο θρυλικό πλέον διαφημιστικό

σποτ από τον Αϊνστάιν, τη Μαρία Κάλλας, τον Γκάντι, τον Τζον Λένον και τον Τσάρλι Τσάπλιν.

Δέχθηκε με χαρά και θεώρησε πολύ τιμητική την πρότασή μας να φτιάξει ένα μικρό βίντεο για τους μαθητές και τις μαθήτριες

της Στερεάς Ελλάδας , αν και βρισκόταν σε ένα μακρινό μέρος του κόσμου, χωρίς καλό δίκτυο. Θα το βρείτε στο σύνδεσμο

https://we.tl/t-0OWc4qgyIO , όπως και άλλα δικά του ενδιαφέροντα βίντεο στο διαδίκτυο. Απαντάμε ότι η τιμή και η χαρά

είναι δική μας και είμαστε υπερήφανοι, όταν οι αναγνωρισμένοι και διάσημοι συμπατριώτες μας, θέλουν να «επιστρέψουν»

μέρος της επιτυχίας και της εμπειρίας στον τόπο τους. Να δώσουν υγιή πρότυπα, κίνητρα και όραμα τους νέους μας.

Ευχαριστούμε κ. Οικονομίδη και ελπίζουμε να έχουμε τη χαρά να σας έχουμε σύντομα δια ζώσης κοντά μας!

Αφήστε μια απάντηση