«Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο»

share on:

Tο Κάστρο Αλληλεγγύης – Χωρίς Μεσάζοντες Λαμίας και η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Λαμίας διοργανώνουν βιβλιοπαρουσίαση την Τετάρτη 8 Μάη (20.00) στη Λέσχη Σιδηροδρομικών Λαμίας.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» του δημοσιογράφου Νάσου Μπράτσου, με τη συμμετοχή στο πάνελ του συγγραφέα Νάσου Μπράτσου και του δημοσιογράφου Θωμά Σίδερη, και με προβολή μαρτυριών-συνεντεύξεων από το βιβλίο.

Όπως αναφέρουν οι εκδόσεις Νότιος Άνεμος: «Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο ρίχνει φως στις ανθρώπινες πτυχές μιας μάλλον άγνωστης μέχρι τώρα ιστορίας, της ιστορίας των Αιγαιοπελαγιτών προσφύγων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι ίδιοι οι πρόσφυγες διηγούνται τους τρόπους διαφυγής τους, την υποδοχή και τον τρόπο οργάνωσης της ζωής τους στην Τουρκία, τις αραβικές και αφρικανικές χώρες αλλά και τις εμπειρίες τους αναφορικά με την ένταξή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία ως προσφυγόπουλα. Επίσης για τη σχέση τους με τους γηγενείς πληθυσμούς, το αντιφασιστικό κίνημα στις ένοπλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, αλλά και τον επαναπατρισμό των προσφύγων.

Επομένως, αποτελεί ένα βιβλίο επίκαιρο που μας υπενθυμίζει ότι η προσφυγιά δεν γνωρίζει τόπο και χρόνο. Ένα βιβλίο που μπορεί να αποτελέσει έναυσμα αναστοχασμού για το προσφυγικό ζήτημα στην ελληνική κοινωνία».

Το βιβλίο είναι μια Οδύσσεια επιβίωσης, πραγματικά άγνωστη στους περισσότερους από μας, μέσα από τις αφηγήσεις των ίδιων των πρωταγωνιστών, σε ένα «δρομολόγιο» αντίστροφο από το «συνηθισμένο – σημερινό».

Γνωρίζοντας τις αναλογίες, τις ομοιότητες και τις διαφορές με το παρόν, μπορούμε να εξάγουμε πολλά χρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον και, γιατί όχι, να βγούμε από τα στερεότυπα του σήμερα.

Αφήστε μια απάντηση