Αλ. Διαμαντάρας: Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε το παρόν και το μέλλον του ΕΒΕ Φθιώτιδας

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, από τον υποψήφιο πρόεδρο του Επιμελητηρίου,  Αλέκο Διαμαντάρα, η παρουσίαση του ψηφοδελτίου της Επιμελητηριακής Κίνησης ΦΘΙΑ, ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο ΕΒΕ Φθιώτιδας.

Αρχικά ο κ. Διαμαντάρας έκανε αναφορά στα τελευταία γεγονότα που ξεκίνησαν με την ένσταση από τον συνδυασμό του Θανάση Κυρίτση που αφορούσε τον ίδιο και ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός:

«Τις τελευταίες μέρες ακούσαμε πολλά… Πιο συγκεκριμένα άκουσα και δέχθηκα επιθέσεις για ζητήματα που δεν αφορούν τον επιχειρηματικό κόσμο και τα προβλήματά μας.

Μία επαγγελματική διαφορά και ένα κενό στην νομική διαδικασία προσπάθησαν κάποιοι  να εκμεταλλευτούν,  επιχειρώντας  να   αποφύγουν  την πραγματική εκλογική διαδικασία και  να στερήσουν  την δυνατότητα να εκφραστεί το σώμα των συναδέλφων για τους εκπροσώπους του.

Ο  «Ανανεωτικός» συνδυασμός αφού ανέπτυξε αναλυτικά  τα επιχειρήματα του στην  συζήτηση της ένστασης του ενώπιον της Εκλογικής Επιτροπής και απορρίφθηκαν πανηγυρικά και ομόφωνα  από το μόνο αρμόδιο να κρίνει όργανο, βιάστηκαν να κάνουν και δηλώσεις πριν καν εκδοθεί η απόφαση της Εκλογικής Επιτροπής,

Διερωτάται, λοιπόν, κανείς εύλογα: Γιατί βιάστηκαν να κάνουν δηλώσεις;

Είναι προφανές. Η έλλειψη πεπραγμένων, τοποθετήσεων, προτάσεων, συμμετοχών στην προηγούμενη εξαετία και η έλλειψη ουσιαστικών θέσεων για το μέλλον του θεσμού προσπαθεί να συγκαλυφθεί μέσα από τέτοιου είδους μικροπολιτικές, που έχουν καταδικαστεί στο πρόσφατο παρελθόν του Επιμελητηρίου μας.

Αυτό είναι το νέο ήθος που θέλετε να εισφέρετε στο Επιμελητήριο κύριοι της Ανανέωσης;

Να επαναφέρετε το Επιμελητήριο στην κατάσταση  που ήταν πριν 10ετίας;

 Θέλατε να αποκλείσετε έναν ολόκληρο συνδυασμό 70 ατόμων  και να κατέλθετε στο εκλογικό γήπεδο μόνοι σας;

Έτσι αντιλαμβάνεστε την «ανανεωτική πορεία» του Επιμελητηρίου μας;

Δεν αφορά τα μέλη μας η ουσία της υπόθεσης. Αυτή θα κριθεί από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, τα Δικαστήρια. Αυτό το κράτος είτε αρέσει   είτε όχι, διέπετε από νόμους. Και βέβαια μία πρωτόδικη και ερήμην μου κατηγορία θα μου επιτρέψουν οι κύριοι συνάδελφοι να κριθώ στον δεύτερο βαθμό όπως επιτρέπει και δίνει την δυνατότητα σε όλους μας το νομικό  μας σύστημα .

Ο αποπροσανατολισμός που επιχειρήθηκε, είχε σαν αποτέλεσμα  να ξεχάσουμε για λίγο την ουσία και να ασχοληθούμε με ζητήματα που δεν ταιριάζουν και δεν συνάδουν με το ύφος και το ήθος μας».

Απολογισμός

Στη συνέχεια ο υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου έκανε μια σύντομη αναδρομή στα πεπραγμένα της απερχόμενης διοίκησης, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων:

«Είμαστε εδώ ώστε για να διασφαλίσουμε το παρόν και το μέλλον του επιμελητηριακού θεσμού, να προστατέψουμε τη διαδικασία και να αντιπαρατεθούμε επί πεπραγμένων και προτάσεων.

Είμαστε εδώ, για να εμπνεύσουμε και να στηρίξουμε τα νέα παιδιά και τους καινούργιους συναδέλφους που πλαισίωσαν και τις δύο ομάδες (δεν εξαιρώ τους νέους συναδέλφους ούτε του εταίρου συνδυασμού)  με σοβαρές ιδέες και προτάσεις για το πώς σκέφτονται το αύριο του επιμελητηρίου. Είναι καθήκον μας, να μην τους απογοητεύσουμε με αντιπαραθέσεις άνευ ουσίας, με ίντριγκες και μικροπολιτικές μεθόδους του παρελθόντος,  αλλά να τους αφήσουμε να ξετυλίξουν τη δημιουργικότητα τους προς όφελος όλων μας.

Οι στόχοι του συνδυασμού μας αλλά και οι προσωπικοί μου, ήταν ξεκάθαροι από την πρώτη στιγμή ανάληψης των ευθυνών  μου. Προτεραιότητα ήταν η προάσπιση των δικαιωμάτων των μικρομεσαίων και των ελεύθερων επαγγελματιών, να δώσουμε στο Επιμελητήριο μας επιτέλους «φωνή», τη δική σας «φωνή». Αυτή που για χρόνια δεν ακούγονταν καθαρά και δυνατά .

Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα και σε σύντομο χρονικό διάστημα, έπρεπε να πετύχουμε:

-Καλύτερη οργάνωση του Επιμελητηρίου μας  ως σημείο εξυπηρέτησης των δεκάδων χιλιάδων μελών του.

-Άριστη διαχείριση των πόρων του

-Παροχή πολλαπλάσιων υπηρεσιών στα μέλη μας.

-Δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης προς όφελος των μελών του 

-Κοινή εκτίμηση παραγόντων της αγοράς, πολιτικών και φορέων, αλλά κυρίως  από εσάς τα ίδια τα μέλη που ενδιαφερθήκατε  όλα αυτά τα χρόνια να μάθετε  και να ενημερωθείτε  για τα πεπραγμένα μας, είναι ότι πλέον το Επιμελητήριο Φθιώτιδας  διαδραματίζει έναν πιο ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο. Θεωρώ ότι φέραμε σε πέρας το έργο που αναλάβαμε τότε και κατορθώσαμε να κάνουμε πράξη όλα όσα επιδιώκαμε».

Τα σχέδια για το μέλλον

Μετά τη μίνι ανασκόπηση, σειρά είχαν τα σχέδια του συνδυασμού για την επόμενη 4ετία. Επιγραμματικά ο κ. Διαμαντάρας μίλησε για 13 πρωτοβουλίες:

 1. Καθιερώνουμε τον «συνήγορο του επιχειρηματία»
 2. Συνεχίζουμε να επιχειρούμε… έξω
 3. Επιμένουμε στο νεανικό επιχειρείν
 4. Θεσμοθετούμε την ημέρα του επιχειρηματια
 5. Δημιουργούμε εργαστήρια επιχειρηματικότητας
 6. Ενεργοποιούμε στοχευμένες επιχειρηματικές αποστολές – οργανώνουμε επιχειρηματικές συναντήσεις Επενδύουμε μεθόδους του παρελθόντος,  αλλά να τους αφήσουμε να ξετυλίξουν τη δημιουργικότητα τους προς όφελος όλων μας.
 7. Επενδύουμε στη συνεχή κατάρτιση , επιμόρφωση κι εξειδίκευση των μελών
 8. Στηρίζουμε τον τουριστικό μας τομέα
 9. Αναδεικνύουμε την τοπική μας γαστρονομία – προβάλουμε τα τοπικά μας προϊόντα – καθιερώνουμε το «Φθιωτικό πρωϊνό»
 10. Στήνουμε ηλεκτρονική υπηρεσία εύρεσης επενδυτικών προγραμμάτων
 11. Δημιουργούμε ηλεκτρονική πλατφόρμα e-democracy”
 12. Δημιουργούμε ηλεκτρονική υπηρεσία εξ αποστάεως εκπαίδευσης
 13. Υποστηρίζουμε-θεσμοθετούμε την επιχειρηματική γεωργία.

Εγγυητές…

Κλείνοντας την ομιλία του ο υποψήφιος πρόεδρος του ΕΒΕ Φθιώτιδας υπογράμμισε:

«Θεωρώ πως τόσα χρόνια εμείς  ήμασταν οι εγγυητές της ομαλότητας & των συμμετοχικών διαδικασιών και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Σε μία οικονομία που αγωνίζεται να ξεπεράσει την κρίση, τα Επιμελητήρια της χώρας δίνουν τον δικό τους αγώνα ως σύμβουλοι της Πολιτείας και προασπιστές των δικαιωμάτων.

Με ισχυρά επιμελητήρια αυξάνονται οι ελπίδες  σωστής αντιπροσώπευσης  μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων , άρα αποκτούν ξεχωριστή σημασία οι εκλογές γιατί τα μέλη μας πρέπει να επιλέξουν ανθρώπους που πραγματοποίησαν όσα υποσχέθηκαν.

Ανθρώπους που έχουν έμπρακτα δείξει ότι μπορούν να συνθέτουν και να ενώνουν, να βάζουν το συμφέρον των μελών μπροστά από το προσωπικό τους  και να προσπαθούν για το καλύτερο αποτέλεσμα  προσφέροντας με την αδιάλειπτη παρουσία τους και προσπάθεια τους όχι με λόγια και υποσχέσεις αλλά με έργα.

Σας καλώ όλους να στηρίξετε την συνέχεια της παρουσίας της Επιμελητηριακής Κίνησης ΦΘΙΑ  επιβραβεύοντας όλες αυτές τις προσπάθειες και αποτελέσματα που καταφέραμε στην προηγούμενη θητεία   και να μας δώσετε την ευκαιρία να υλοποιήσουμε αυτά που σήμερα καταθέσαμε αλλά και πολλά ακόμα που θα έρθουν μέσα από προτάσεις και ιδέες των μελών μας».

Ακολούθησε η παρουσίαση των 69 υποψηφίων του συνδυασμού (30 στο τμήμα Εμπορίου, 30 στο τμήμα Υπηρεσιών και 9 στο τμήμα μεταποίησης).

***  Την εκδήλωση χαιρέτισε, στο ξεκίνημά της, ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών  Φθιώτιδας Κώστας Μπέλλης, ενώ την παρουσίαση των ομιλητών έκανε η Βίκη Αρβανίτη.

Αφήστε μια απάντηση