Αλ. Τσίπρας: «Από το Grexit μεταβαίνουμε στο Grinvest»

share on:

«Θα μιλήσω για το αύριο, για το μεγάλο στοίχημα που ανοίγεται μπροστά μας, το μεγάλο καθήκον της στιγμής είναι κοινό για όλους μας, να σχεδιάσουμε το μέλλον μαζί και να οργανώσουμε το μέλλον για τους πολλούς».

Με τη φράση αυτή ξεκίνησε η ομιλία του πρωθυπουργού, από το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ, φράση που δίνει το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι ένα μεγάλο μέρος του λαού στερήθηκε όχι μόνο τα στοιχειώδη, αλλά ακόμα και το δικαίωμα να ονειρεύεται, την ώρα που ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας είτε ασφυκτιά είτε μεταναστεύει, και ξεκαθάρισε ότι «αυτό πρέπει να τελειώσει και θα τελειώσει», θέτοντας ως προτεραιότητα τη διαμόρφωση των πολιτικών που θα εγγυώνται ότι η Ελλάδα δεν θα γυρίσει στο παρελθόν.

Κάνοντας απολογισμό της διετούς διακυβέρνησης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην υπερκάλυψη για δεύτερη χρονιά των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων, στην πρώτη επιτυχημένη έξοδος στις αγορές, στον οδικό χάρτη για την απομείωση και τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και στο ότι η Ελλάδα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά είναι η πρώτη χώρα στην απορρόϕηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη μετάβαση από την εποχή του Grexit στην εποχή του Grinvest (η Ελλάδα των επενδύσεων), εισάγοντας έναν νέο όρο και διευκρινίζοντας ότι αυτό «δεν έγινε με τον αυτόματο πιλότο».

Χαρακτήρισε στρατηγικό στόχο ένα Δημόσιο στο οποίο θα έχουν πρόσβαση με ισότιμους όρους όλοι οι πολίτες, όπως επίσης την αναγκαία αποκλιμάκωση των ϕορολογικών επιβαρύνσεων που βαραίνουν επιχειρήσεις και ϕυσικά πρόσωπα.

Εκτενής ήταν η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στη δίκαιη ανάπτυξη -«μια ανάπτυξη σταθερή, θεμελιωμένη, με προοπτική και με ευεργετικές επιπτώσεις σε όλες τις κοινωνικές ομάδες», όπως είπε- καθώς «όσο ικανοί άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι από το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα της εργασίας, ούτε η κοινωνία ούτε η δημοκρατία ούτε η σημερινή κυβέρνηση μπορούν να αισθάνονται δικαιωμένοι».

 

«Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη»

Όπως αναμενόταν, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα εργασιακά υπογραμμίζοντας τις 263.000 νέες θέσεις εργασίας και ανέλυσε μια σειρά από πολιτικές που «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη»:

► ιατροϕαρμακευτική περίθαλψη ανασϕάλιστων

► εξωδικαστικός συμβιβασμός

► διασϕάλιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας

 κατάργηση της ντροπιαστικής ρύθμισης που επέβαλε αυτόϕωρο για χρέη προς το Δημόσιο

 αξιοποίηση του υπερπλεονάσματος του 2016 με το εϕάπαξ επίδομα σε περίπου 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους

► προγράμματα για 220.000 ανέργους

► δίχτυ ασφαλείας για μπολίτες που χτυπήθηκαν βιαιότερα από την οικονομική κρίση

► σχολικά γεύματα ως θεσμός του ελληνικού σχολείου.

► εμβληματική μεταρρύθμιση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

► δωρεάν δορυϕορική πρόσβαση στα ελληνικά κανάλια σε όλες τις περιοχές της χώρας που δεν έχουν ψηϕιακό σήμα.

απόκτηση Ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων, δωρεάν ή με σημαντική επιδότηση, για 14.500 νοικοκυριά σε 47 νησιά μας και 72.000 πρωτοετείς ϕοιτητές.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους άξονες που θα δοθεί κύριο βάρος:

α) στις νομοθετικές παρεμβάσεις για την προστασία των εργαζομένων από κάθ μορϕής εργοδοτική αυθαιρεσία και παγιωμένες καταχρηστικές πρακτικές.

β) στο μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης ασϕαλιστικών εισϕορών για όσους εργοδότες επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο σε αυτούς με μπλοκάκι σε μισθωτό. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 156 εκατ. ευρώ και από αυτό θα ωϕεληθούν περισσότεροι από 40.000 εργαζόμενοι.

 

Αφήστε μια απάντηση