Αλ. Τσίπρας: «Μία νέα αρχή για το ελληνικό κράτος

share on:

Την «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017–2019» παρουσίασε σήμερα  ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο Μουσείο Μπενάκη, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά σε μία μεταρρύθμιση που βάζει τα θεμέλια για το κράτος των επόμενων γενεών. 

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η διοικητική μεταρρύθμιση «θα βάλει τα θεμέλια για το κράτος της προσφοράς και της πραγματικής υπηρεσίας στον πολίτη, το κράτος που δεν θα έχει καμία σχέση με ότι βιώσαμε ως σήμερα και με ότι γνωρίζουμε ώς σήμερα». Τόνισε επίσης ότι η εθνική στρατηγική για τη διοικητική μεταρρύθμιση περιλαμβάνεται στον συνολικό σχεδιασμό για την μεταμνημονιακή Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι απώτερος στόχος αυτού του σχεδιασμού είναι μια Ελλάδα με πλήρως ανακτημένη την εθνική της κυριαρχία.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα ανεξάρτητο, αποκομματικοποιημένο, αξιοκρατικό και αποτελεσματικό Δημόσιο, με τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση, το οποίο θα στηρίζεται σε δύο πυλώνες: στη διοικητική ανασυγκρότηση και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Όπως τόνισε, τους προσεχείς μήνες η Ελλάδα θα καταστεί μια από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως που η διαδικασία αδειοδότησης επιχειρήσεων θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένη.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι από τα μέσα του 2018 θα προκηρυχτούν γραπτές εξετάσεις του ΑΣΕΠ για την προσέλκυση νέων επιστημόνων στον Δημόσιο Τομέα. Τόνισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά τη θεσμοθέτηση πρόσθετων κινήτρων για τον επαναπατρισμό νέων επιστημόνων.

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση τόσο κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και εναντίον των προηγούμενων κυβερνήσεων. «Η αντίληψη του κράτους ως λάφυρο και ως εργαλείο πελατειακής διαχείρισης συνεχίστηκε επί δεκαετίες ως τα χρόνια της κρίσης. Αυτήν την αντίληψη για το κράτος-λάφυρο δείχνουν σήμερα οι πονηρές και δήθεν φιλελεύθερες κραυγές ορισμένων για την κατάρτιση της συνταγματικής προστασίας της μονιμότητας στο Δημόσιο», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Επίσης ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «στα χρόνια της κρίσης το Δημόσιο από “παιδί του συστήματος” έγινε το “αποπαίδι” του, πάνω στο οποίο κάποιοι προσπάθησαν να φορτώσουν τις δικές τους αμαρτίες», προσθέτοντας ότι το αποκορύφωμα για προσπάθεια ενοχοποίησης συλλήβδην της Δημόσιας Διοίκησης «το είδαμε το 2015 επί υπουργίας του σημερινού αρχηγού της Ν.Δ. όταν μάθαμε ότι μεταρρύθμιση δεν σημαίνει αξιοκρατία αλλά απολύσεις».

 

Οι στόχοι της κυβέρνησης

Νωρίτερα, η υπουργός Διοικητικής Ανάπτυξης Όλγα Γεροβασίλη παρουσίασε τους στόχους της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης.

Σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη, οι προωθούμενες αλλαγές έχουν ως γνώμονα:

 την απλούστευση των διαδικασιών, μέσω της αφομοίωσης και λειτουργικής ενσωμάτωσης των παγκόσμιων αλλαγών, ιδίως στον τομέα των νέων τεχνολογιών,

 την ενίσχυση της αποδοτικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, μέσω της βέλτιστης διαχείρισης, αξιοποίησης προσόντων και κατανομής του ανθρώπινου δυναμικού της Διοίκησης, και

 την ενίσχυση της Δημοκρατίας, μέσω της θεσμοθέτησης αξιοκρατίας στη στελέχωση, διαφάνειας στη λειτουργία και της επικαιροποίησης της σχέσης κράτους-πολίτη.

Αναφερόμενη στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τόνισε ότι η απλούστευση των διαδικασιών, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και την τυποποίηση μέσω του Μητρώου Διαδικασιών, «οδηγεί αυτόματα στη μείωση της γραφειοκρατίας και συνακόλουθα στην πραγματική εξοικονόμηση πόρων». Ως σχετικό παράδειγμα ανέφερε τη χρήση των ψηφιακών υπογραφών που αφαιρεί σε ετήσια βάση κόστος περίπου 200.000.000 ευρώ.

Για το ανθρώπινο δυναμικό της δημόσιας διοίκησης, η αρμόδια υπουργός, ανέφερε ότι θεσμοθετήθηκε και υλοποιείται «με ανοιχτές κι αντικειμενικές διαδικασίες» μια δέσμη δράσεων που αφορούν την εσωτερική λειτουργία του δημοσίου τομέα, όπως η κινητικότητα, η αξιολόγηση, το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών και η επιλογή προϊσταμένων, καθώς και τα περιγράμματα θέσεων και η στοχοθεσία.

Αναλυτική παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017 – 2019 έκανε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γρηγόρης Θεοδωράκης. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Γάλλος πρέσβης Κριστόφ Σαντεπί, στο πλαίσιο της παροχής τεχνικής βοήθειας από την Expertise France στον τομέα των διοικητικών μεταρρυθμίσεων.

 

ΝΔ: Με φιέστες δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις

Η Νέα Δημοκρατία δεν άφησε ασχολίαστη την ομιλία του πρωθυπουργού, με τον τομεάρχη Διοικητικής Ανασυγκρότησης του κόμματος, Γιώργο Γεωργαντά, να σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός «ανέξοδα και ανεύθυνα παριστάνει τον μεταρρυθμιστή της Δημόσιας Διοίκησης. Βέβαια το ακροατήριό του μικραίνει όλο και περισσότερο».

Ο κ. Γεωργαντάς κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως επιχείρησε να αντιγράψει την Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση «δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις, δεν έχει την πολιτική βούληση και δεν μπορεί να τις κάνει πράξη… όσες γραφικές φιέστες κι αν πραγματοποιήσει».

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση