Ανακοίνωση-απάντηση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας

share on:

Δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη στη Διοίκηση της Ε.Π.Ο. το ρεσιτάλ συκοφαντίας και λάσπης, το οποίο έχει εξαπολύσει από το προηγούμενο Σάββατο η γνωστή συγκεκριμένη ομάδα ΜΜΕ, με αφορμή τη διαρροή στον τύπο έκθεσης διεθνούς ελεγκτικού οργανισμού που συνεργάζεται με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA) και τιτλοφορείται «Διαγνωστική αξιολόγηση των λειτουργιών του Οικονομικού Τμήματος της Ε.Π.Ο. – Οκτώβριος 2020».

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, η Ε.Π.Ο. αποσαφηνίζει τα εξής:
1. Η συγκεκριμένη εσωτερική διεργασία, που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2020 και περιγράφεται στο εν λόγω πόρισμα, δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση οικονομικό έλεγχο ορκωτών λογιστών, παρά μόνο έλεγχο των λειτουργιών του λογιστηρίου της Ομοσπονδίας, σε σχέση με διεθνή υφιστάμενα πρότυπα. Τα οικονομικά στοιχεία της Ε.Π.Ο. έχουν ελεγχθεί σε ετήσια βάση από ορκωτούς λογιστές, έχουν δημοσιευθεί, έχουν περιέλθει σε γνώση της ποδοσφαιρικής οικογένειας και έχουν εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση χωρίς καμία αμφισβήτηση.
2. Στόχος του εν λόγω πορίσματος είναι η υιοθέτηση συγκεκριμένων διαδικασιών από την Ε.Π.Ο., στο πλαίσιο του προγράμματος Good Financial Governance, όπως επιχειρείται στο σύνολο του Ποδοσφαίρου διεθνώς. Ήδη η Ελληνική Ομοσπονδία βρίσκεται σε διαδικασία ενσωμάτωσης συγκεκριμένων πρακτικών εκσυγχρονισμού στις οικονομικές της υπηρεσίες, με βάση τις σχετικές οδηγίες.
3. Από κανένα εκ των αναφερομένων στο άρθρο στοιχείων δεν προκύπτει ότι «τα συμπεράσματα αφήνουν μια έντονη …οσμή κακοδιαχείρισης και δημιουργούν σοβαρό ζήτημα ακεραιότητας στους χειρισμούς του οικονομικού τμήματος», όπως η -προφανώς- εξειδικευμένη περί τα οικονομικά συντάκτρια του άρθρου, αναφέρει και σύντομα θα κληθεί να εξηγήσει…
4.  Αντιστοίχως η αύξηση των λειτουργικών εξόδων δε συνιστά καθ’ οιοδήποτε τρόπο «κακοδιαχείριση», «έλλειψη διαφάνειας» και «έξοδα που στερούνται …ορατότητας», πολύ περισσότερο όταν το 2019 η Ε.Π.Ο. επωμίστηκε κατ΄εντολή της Παγκόσμιας και της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας (FIFA – UEFA) το σύνολο των καταβολών για τις λειτουργικές διαδικασίες της Διαιτησίας στο σύνολο των εθνικών διοργανώσεων (Super League 1, Super League 2, Football League, Κύπελλο Ελλάδος και Beach Football), συμπεριλαμβανομένων και των καταβολών των ασφαλιστικών εισφορών των διαιτητών και λοιπών αξιωματούχων του Παιχνιδιού.
Οι ειδήμονες-αναλυτές των οικονομικών δεδομένων της Ε.Π.Ο. αγνοούν προφανώς ακόμα ότι οι διεθνείς δραστηριότητες των 16 εθνικών μας ομάδων έχουν αυξηθεί μέσα σε έναν χρόνο κατά 55% και η Ομοσπονδία κλήθηκε να υποστηρίξει τη διεξαγωγή 42 διεθνών αγώνων εκτός συνόρων, με φυσιολογική αύξηση δαπανών ταξιδίων εξωτερικού κατά 52% σε σχέση με το 2018. Κι ακόμα: τις νέες επιπρόσθετες οικονομικές υποχρεώσεις που προέκυψαν το 2019 από τη χρήση του VAR, τη λειτουργία του τελευταίας τεχνολογίας νεότευκτου κτηρίου Command Center, σε νέο κτήριο που νοικιάστηκε κατ’ εντολή των διεθνών ποδοσφαιρικών Αρχών μακριά από την έδρα της Ομοσπονδίας, τις συνδρομές σε πλατφόρμες αξιολόγησης της απόδοσής των διαιτητών, το διαρκώς αυξανόμενο κόστος από τον ορισμό, τη μετάβαση και διαμονή των ξένων διαιτητών στην Ελλάδα κοκ.
Άνθρακες ο θησαυρός, λοιπόν, για όσους επιδιώκουν ασταμάτητα τη διάλυση του Ελληνικού Ποδοσφαίρου, αλλά και τη διαρκή αποσταθεροποίηση της Ομοσπονδίας ενόψει των επικείμενων εκλογών της.
Κι επειδή κάποιοι τιμητές των πάντων έχουν ασθενή μνήμη: η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA), ήρε το 2016, επί διοικήσεως ΠΔΕ, τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Ποδοσφαίρου μέσω των προγραμμάτων της, επικαλούμενη το πόρισμα των ελεγκτών της για τη διαχείριση των κεφαλαίων της τα προηγούμενα χρόνια. Στις 8 Σεπτεμβρίου 2020 ,μετά από 4 χρόνια σε περιορισμό χρηματοδότησης και σειρά οικονομικών ελέγχων, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA) αξιολόγησε θετικά τη βελτίωση των λειτουργιών της Ε.Π.Ο. και αποκατέστησε  το καθεστώς χρηματοδότησης του Ελληνικού Ποδοσφαίρου.

Αιδώς, Αργείοι…

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ

Έκθεση – βόμβα: Σκιές κακοδιαχείρισης στην ΕΠΟ

Η απόρρητη έκθεση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου για τη «Διαγνωστική αξιολόγηση των λειτουργιών του οικονομικού τμήματος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας», βγάζει… στη σέντρα τη διοίκηση και γεννά πολλά ερωτήματα

Εκρηξη εξόδων. «Τυφλές» οικονομικές συναλλαγές. Ασαφής καταλογισμός ευθυνών. Και κυρίως μια αίσθηση «ακατανόητου». Το καρέ μιας ιστορίας που φέρνει τη διοίκηση της ΕΠΟ σε δύσκολη θέση. Την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία που καλείται πλέον να δώσει υπεύθυνες απαντήσεις για το «πού» (αλλά και το «πώς») πηγαίνουν τα εκατομμύρια ευρώ τα οποία διαχειρίζεται σε ετήσια βάση. Χρήματα των διεθνών συνομοσπονδιών (UEFA – FIFA) αλλά και των ΠΑΕ.

Ολα αυτά μετά την αποκάλυψη της κυριακάτικης «Αυγής». Η εφημερίδα έφερε στο προσκήνιο μια απόρρητη έκθεση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου («Διαγνωστική αξιολόγηση των λειτουργιών του οικονομικού τμήματος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας – Οκτώβριος 2020») και σε αυτή περιγράφονται μια σειρά από γεγονότα «αφήνοντας μια έντονη οσμή κακοδιαχείρισης» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ρεπορτάζ της. Παράλληλα σημειώνει πως τα όσα περιγράφονται αφήνουν στους «ελεγκτές» ερωτήματα για την ίδια την ακεραιότητα των οικονομικών χειρισμών. Κάτι που – που πάντα κατά την άποψη της εφημερίδας – επιβεβαιώνεται από τον τρόπο που σχολιάζουν τα ευρήματά τους.

Η αύξηση του 547%

Η έκθεση συντάχθηκε από την εταιρεία «Pricewaterhouse Co-opers», εκ των κορυφαίων στον τομέα των χρηματοοικονομικών ελέγχων. Στις 57 σελίδες παρουσιάζεται με λεπτομερή στοιχεία ο τρόπος λειτουργίας της ΕΠΟ στα οικονομικά της αλλά και στο οργανόγραμμα των τμημάτων της: Για αυτό μάλιστα γίνονται ιδιαίτερες συστάσεις. Την έκθεση συνοδεύουν μια σειρά από «πίνακες» που παρουσιάζουν αναλυτικά τα έξοδα του 2019 σε σύγκριση με το 2018. Σε αυτούς τους «πίνακες» λοιπόν  επτά διαφορετικοί «κωδικοί» φέρνουν στην επιφάνεια πράγματα για τα οποία η διοίκηση του Βαγγέλη Γραμμένου οφείλει απαντήσεις.

Είναι τεράστια η απόκλιση. Και κυρίως αχαρτογράφητη: Κωδικοί που αφορούν τα έξοδα μετακίνησης  αλλά και «διάφορα έξοδα» ή «έξοδα τρίτων», στα οποία παρατηρείται αύξηση μέχρι και… 547%. Ναι ακριβώς 547%! «Παρά την προσπάθεια μείωσης των δαπανών, παρατηρούμε σημαντική αύξηση των ποσών που αφορούν υπηρεσίες κοινής ωφέλειας των τηλεπικοινωνιών, των ενοικίων (αύξηση κατά 33%) και των διαφόρων δαπανών (αύξηση κατά 54%», αναφέρει συγκεκριμένα η αξιολόγηση. Ποιο είναι το παράδοξο; Οτι η ΕΠΟ των 76 υπαλλήλων του 2016, είχε περισσότερους από 150 το 2019. Αρα ποια η μείωση των δαπανών;

Εξοδα τρίτων

Σύμφωνα πάντα με την αποκάλυψη της «Αυγής» στην κατηγορία «Σύγκριση Δαπανών», διαπιστώνεται πως υπήρξε αύξηση κατά 39% στα έξοδα ταξιδιών και συγκεκριμένα αύξηση κατά 52% στα έξοδα μετακίνησης στο εξωτερικό. Αύξηση κατά… 171% στα έξοδα μετακίνησης διαιτητών για τη Football League και το Κύπελλο Ελλάδας και κατά… 547% στα έξοδα μετακίνησης των διαιτητών της Superleague.

Και αν κάποιος μπορεί να σκεφτεί ότι αυξήθηκαν οι δαπάνες μετακίνησης των διαιτητών καθώς έχουμε πλέον ξένους διαιτητές στη Superleague, δεν μπορεί να πει το ίδιο και για τον υποκωδικό 64.98.05 «Εξοδα Τρίτων», καθώς το ποσό αυξήθηκε κατά 175% και συγκεκριμένα δαπανήθηκαν 2.428.944 ευρώ, έναντι του ποσού των 881.873 που δαπανήθηκε το 2018. Οι διαφορές είναι εκατομμυρίων ευρώ! Και το σημαντικότερο; Προκαλούν την απορία των ελεγκτών. Διότι επί της ουσίας δεν καταγράφονται. Γίνονται με μετρητά (!).

Απαντήσεις

Προφανώς λοιπόν η ΕΠΟ πρέπει να απαντήσει. Να δικαιολογήσει όλες αυτές τις δαπάνες που – σύμφωνα με το ρεπορτάζ – δεν δικαιολογούνται από τα έγγραφα της έκθεσης. Από τις απαραίτητες αποδείξεις. Προκαλεί μεγάλη εντύπωση στους ελεγκτές το γεγονός πως μια Ομοσπονδία πολυάριθμη σε υπαλλήλους παρουσιάζει τόσες ελλείψεις στην οργανωτική της δομή. Πως δεν αξιοποιείται επ ουδενί η τεχνολογία.

Οτι υπάρχει ένας ακατανόητος κύκλος που δεν καταλήγει πουθενά όταν έρχεται η ώρα για την αναζήτηση ευθυνών. «Τυφλές συναλλαγές» λέει η έκθεση θέλοντας να περιγράψει αυτή την ασάφεια. Και φυσικά ζητώντας τη διενέργεια του απαραίτητου ελέγχου. Για τα «έξοδα» που… στερούνται ορατότητας, όπως ακριβώς το διατυπώνουν. Για τα «έξοδα» που πληρώνονται με μετρητά σε μια διαδικασία που επί της ουσίας απαγορεύει το αυτονόητο: Να ακολουθήσεις το χρήμα για να πάρεις τις απαραίτητες απαντήσεις.

«Δεν υπάρχει παρακολούθηση»

Πολύ ενδιαφέρουσα και η διαπίστωση για τον προϋπολογισμό της Ομοσπονδίας από τους ελεγκτές. «Δεν υπάρχει διαδικασία παρακολούθησης (συστημική ή μη αυτόματη) και καμία τυποποιημένη αναφορά προϋπολογισμού έναντι πραγματικών δεδομένων καθ’ όλη τη διάρκεια του οικονομικού έτους» αναφέρεται. Και όλα αυτά δεν τα λέει σε εμάς, αλλά στον Πετρ Φούσεκ. Τον εμπειρογνώμονα της FIFA που έχει καιρό στα χέρια του αυτά τα έγγραφα.

Τον ίδιο άνθρωπο βεβαίως που είναι εδώ όλα τα χρόνια της «εξυγίανσης».  Για την ιστορία, η έκθεση κλείνει με 20 συστάσεις, κάποιες εκ των οποίων πρέπει να ακολουθηθούν άμεσα, όπως π.χ. «η εξάλειψη καθηκόντων άσχετης φύσης που εκτελούνται από το τμήμα οικονομικών» ή «ο επανασχεδιασμός στη διαδικασία παρακολούθησης του προϋπολογισμού».

Αφήστε μια απάντηση