Περιφέρεια

Ανησυχία για την ολοκλήρωση έργων μετεγκατάστασης σχολικών μονάδων στη Στερεά

Στο πλαίσιο της λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής καλούμαστε να ελέγξουμε, όπως οφείλουμε, την πορεία των έργων και δεσμεύσεών σας για την επίλυση διαφόρων προβλημάτων που σας έχουμε γνωστοποιήσει μέσα από ερωτήσεις ή επερωτήσεις μας.

Τα περιστατικά των τελευταίων ημερών συνιστούν εκδοχές μιας χρόνιας δομικής αδυναμίας στη συντήρηση των υπαρχόντων σχολικών μονάδων καθώς και στην κατασκευή νέων σύγχρονων σχολικών κτιρίων. Λίγες ημέρες μετά το εξαιρετικά επικίνδυνο περιστατικό όπου τμήμα οροφής κατέρρευσε την ώρα μαθήματος στο Λύκειο Δομοκού (τυχεροί οι μαθητές διαβάζουμε στον τοπικό τύπο) ένα νέο τραγικό περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε αυτό. Στον Άγιο Στέφανο Δομοκού, υποχώρησε η σιδερένια πόρτα του σχολείου και πλάκωσε νήπιο 6 ετών (στάθηκε πολύ τυχερό καθώς τη γλύτωσε με μελανιές στην πλάτη, διαβάζουμε στον τοπικό τύπο). Μπορούμε να φανταστούμε τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν το περιστατικό αυτό είχε συμβεί κατά την διάρκεια λειτουργίας του σχολείου;

Επειδή στον 21ο αιώνα, η ασφάλεια και η πρόσβαση των νέων στα σχολικά κτίρια δεν πρέπει να στηρίζεται στην καλή τους τύχη αλλά να θεωρείται αυτονόητη.

Επειδή οι αρμόδιοι όπως το κεντρικό κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού θα πρέπει να φροντίζουν για το αυτονόητο: την απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Επειδή παρατηρείται ελλιπή συντήρηση πολλών κτηρίων και του εξοπλισμού τους

Επειδή η πολιτική της σχολικής στέγης πέρασε από το επίπεδο ευθύνης της κεντρικής κυβέρνησης στο επίπεδο ευθύνης των Ο.Τ.Α.

Σας υπενθυμίζουμε τα παρακάτω θέτοντάς τα ως ερωτήματα για άλλη μια φορά:

1) Στις 20/03/2024 σας είχαμε θέσει ερώτηση για τις ελλείψεις που υπάρχουν στις υπηρεσίες διάγνωσης και ψυχοκοινωνικής στήριξης στην εκπαίδευση. Τα κεντρικά ερωτήματα αφορούσαν στην καταγραφή των ελλείψεων για τους χώρους συνεδριάσεων των Ε.Δ.Υ και την δημιουργία μίνι ιατρείων με την παράλληλη πρόσληψη σχολικών νοσηλευτών. Για το θέμα αυτό σας καταθέσαμε προσφάτως και ερώτηση/πρόταση.

2) Στις 20/01/2024 σας είχαμε απευθύνει επερώτηση για την καθυστέρηση μετεγκατάστασης των ΕΕΕΕΚ Χαλκίδας. Εκεί αναφέρθηκαν οι αρχικές δεσμεύσεις/εκτιμήσεις της Περιφερειακής Αρχής που διαβάζαμε στον τοπικό

και όχι μόνο τύπο ώστε τον Σεπτέμβρη του 2023 οι μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό του ΕΕΕΕΚ Χαλκίδας θα βρίσκονται στη νέα σχολική εγκατάσταση που θα κατασκευαστεί από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στην παραχωρηθείσα έκταση του στρατοπέδου Πηλίκα.

Οι αρχικές εκτιμήσεις σας, ύστερα από προβλήματα των νέων μονάδων ελαφράς λυόμενης προκατασκευής που παραδόθηκαν, πήραν παράταση για την περίοδο του Πάσχα. Σήμερα που μιλάμε ΔΕΝ έχουν μεταφερθεί, κάτι το οποίο είχαμε εκτιμήσει και σας το είχαμε αναφέρει.

3) Στις 11/4/2024 σας θέσαμε ερώτηση για την πολύ μεγάλη καθυστέρηση για την ολοκλήρωση του νέου Μουσικού Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Χαλκίδας. Το πρόβλημα αυτό αναφέρθηκε και στην λογοδοσία του δήμου Χαλκιδέων αλλά οι γονείς και εκπαιδευτικοί δεν πήραν απαντήσεις. Να σας θυμίσω ότι το 1 από τα 4 Μουσικά Σχολεία της Στερεάς Ελλάδας ΔΕΝ λειτουργεί με τις συνθήκες που πρέπει να λειτουργεί ένα μουσικό σχολείο και αυτό είναι το Μουσικό Σχολείο της Χαλκίδας.

4) Στις 15/3/2024 σας θέσαμε ερώτηση διεύρυνση των κοινωνικών υπηρεσιών των μεγαλύτερων δήμων κάθε περιφερειακής ενότητας στη Στερεά Ελλάδα για τις ευάλωτες ομάδες και συγκεκριμένα για την ίδρυση και λειτουργία κέντρου διημέρευσης – ημερήσιας φροντίδας για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΚΔ-ΗΦ). Απάντηση δεν πήραμε μέχρι σήμερα, γνωρίζουμε όμως ότι και ο δήμος Χαλκιδέων το είχε στις προγραμματικές του δεσμεύσεις για ίδρυση ΚΔΗΦ και νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου το επιθυμούσε. Ανάρτησε ποτέ η Περιφερειακή Αρχή πρόσκληση ίδρυσης ΚΔ-ΗΦ για τον Νομό Ευβοίας και γενικά στη Στερεά Ελλάδα;

5) Στις 23/4/2024 σας είχαμε απευθύνει επερώτηση σχετικά με τον προσεισμικό έλεγχο των σχολικών μονάδων, απάντηση δεν πήραμε για τεχνικούς λόγους μέχρι σήμερα.

6) Στις 2/5/2024 διαβάσαμε στον τοπικό τύπο για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στο σχολικό συγκρότημα του Λυκείου και ΕΠΑΛ Μαντουδίου. Ο επερωτών είχα άμεση επικοινωνία με τον Διευθυντή του ΓΕΛ Μαντουδίου και επιβεβαίωσε ότι οι αρμόδιοι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπ/σης έχουν ενημερωθεί από τον Σεπτέμβριο του 2023, μετά την καταστροφική πλημμύρα. Μάλιστα, ο χώρος είναι απροστάτευτος και η είσοδος στο σχολικό χώρο είναι ελεύθερη για…..όλους!!!

Με βάση τα παραπάνω ερωτήματα, ερωτάστε:

  1. Ποιες πρωτοβουλίες θα πάρετε μαζί με τους δήμους και τους αρμόδιους φορείς για την επίλυση των παραπάνω 6 ερωτημάτων /προβλημάτων που σας έχουμε θέσει;
  1. Μήπως υπάρχει κακός συντονισμός μεταξύ Δήμων και Περιφέρειας για θέματα σοβαρά όπως η σχολική στέγη και η ασφάλεια των μαθητών / εκπαιδευτικών;
  1. Υπάρχει, με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής, ένα Παρατηρητήριο για την Παιδεία ( με συνεργασία της Περιφέρειας καιτων δήμων) στην κατεύθυνση ενημέρωσης, συντονισμού και δράσης για θέματα εκπαίδευσης και ασφάλειας της σχολικής κοινότητας; Αν όχι, προτίθεστε να αναλάβετε μια τέτοια πρωτοβουλία;
  1. Προτίθεστε να αναλάβετε πρωτοβουλίες για την καταγραφή των

ελλείψεων σε υλικοτεχνική υποδομή των νεοϊδρυθέντων σχολικών κτιρίων όπως το ΕΠΑΛ Μαντουδίου;

Για την περιφερειακή παράταξη

ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΛΕΤΣΟΣ

Ο επερωτών Περιφερειακός Σύμβουλος

Αλεξίου Δ. Ιωάννης

Οι συνυπογράφοντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι

ΓΚΛΕΤΣΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ( επικεφαλής)

Αγγελακόπουλος Απόστολος

Αγγελόπουλος Γεώργιος

Αγγελοπούλου Βασιλική

Γκλέτσου Ελευθερία

Δρόσος Παρασκευάς

Λάμπου Σπύρος

Λύκος Βασίλειος

Σχετικές αναρτήσεις

Τα δρομολόγια των Κ.Α.Μ. για την εβδομάδα από 27 Μάη έως 2 Ιούνη

efthia

Ερώτηση Δημ. Κατσούλη σχετικά με τους ελέγχους στα σχολικά γεύματα

efthia

Συνελήφθη για διαφθορά η διευθύντρια της ΔΟΥ και πέντε υπάλληλοι

efthia
Φόρτωση....