Απέρριψε κατά πλειοψηφία η ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας τον «Κλεισθένη Ι»

share on:

Με βασικό θέμα τη συζήτηση του νομοσχεδίου Κλεισθένης Ι του Υπουργείου Εσωτερικών συνεδρίασε χθες στη Λαμία το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ Φθιώτιδας.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Λ. Υπερήφανος σχετικά με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ ανέφερε: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε αναστάτωση  με το νομοσχέδιο “Κλεισθένης Ι” του ΥΠΕΣ και με τον ελάχιστο χρόνο διαβούλευσης που το συνοδεύει. Δεν είμαι από αυτούς που θα πουν ότι δεν εμπεριέχει και θετικές διατάξεις, ωστόσο είναι βέβαιο ότι δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιλύει. Το σημαντικότερο πρόβλημα που διαφαίνεται ότι θα προκύψει από το νομοσχέδιο είναι η ακυβερνησία των Δήμων, γεγονός που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στους δημότες μας. Ουσιαστικά δεν πρόκειται για μεταρρύθμιση, αλλά για σημειακές παρεμβάσεις, καθώς μια ουσιαστική μεταρρύθμιση θα έπρεπε να ξεκινά από την ορθολογική κατανομή των αρμοδιοτήτων και την διοικητική και οικονομική αποκέντρωση.  Σε κάθε περίπτωση η αλλαγή του εκλογικού συστήματος θα έπρεπε να εξεταστεί σε μεταγενέστερο χρόνο. Θα ήθελα να τοποθετηθούμε όλοι με υπευθυνότητα και να προχωρήσουμε σε ενιαία γραμμή ως Αυτοδιοίκηση».

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν τα μέλη της ΠΕΔ και οι υπόλοιποι παρόντες Δήμαρχοι και πραγματοποιήθηκε διαλογική συζήτηση.

Με την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων η ΠΕΔ αποφάσισε κατά πλειοψηφία και σύμφωνα με το πνεύμα του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ, τα ακόλουθα:

  1. Να απορρίψει το συγκεκριμένο σχέδιο Νόμου στο σύνολό του και να ζητήσει την απόσυρσή του, καθώς θα έπρεπε να έχει ως βάση την αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων και των αντίστοιχων πόρων και παράλληλα να δίνει εφόδια στους Δήμους για να επιτελέσουν απρόσκοπτα το έργο τους, προς όφελος των τοπικών μας κοινωνιών.
  2. Να ζητήσει την άμεση έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου της Αυτοδιοίκησης με την Κυβέρνηση, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τουλάχιστον δύο μηνών, προκειμένου να υπάρξει ένα σχέδιο νόμου που θα προωθεί πραγματικά τη μεταρρύθμιση.
  3. Να ζητήσει από τον Υπουργό να δεσμευθεί πως δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή του εκλογικού συστήματος των αυτοδιοικητικών εκλογών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Αυτοδιοίκησης. Σε κάθε περίπτωση, η όποια αλλαγή του εκλογικού συστήματος να ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές.
  4. Να ζητήσει τη σύσταση Επιτροπής, με τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης, στην οποία θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα που χρήζουν επίλυσης μέσω της επόμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Αφήστε μια απάντηση