Αποσκοπεί μόνο στα συμφέροντα των καθηγητάδων!…

share on:

Όλες οι λαϊκές οικογένειες προβληματίζονται για το μέλλον των παιδιών τους. Για την μόρφωση τους. Για τις σπουδές τους και την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες να σπουδάσουν τα παιδιά τους, σε ένα σύστημα εκπαίδευσης που δεν είναι φυσικά δωρεάν. Που είναι φτιαγμένο για όσους έχουν τις οικονομικές δυνατότητες και τα μέσα.

Και ύστερα, έχουν τεράστιες δυσκολίες ακόμα και αν τα παιδιά εξασφαλίσουν ένα πτυχίο. Μια και αυτό δεν εξασφαλίζει ένα επάγγελμα, αν δεν συνδυαστεί με κάποιο μεταπτυχιακό, που πρέπει βρουν μόνοι τους και φυσικά να το πληρώσουν.

Χιλιάδες νέοι στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, σε αυτές τις συνθήκες, αντιλαμβάνονται πως η εκπαίδευση τους είναι υποβαθμισμένη σε περιεχόμενο. Πως γίνεται σε συνθήκες έλλειψης διδακτικού προσωπικού και βιβλίων. Με ανεπαρκή εργαστηριακή κάλυψη. Χωρίς την απαραίτητη φοιτητική μέριμνα και στήριξη.

Όλοι καταλαβαίνουν, πως, όπως συμβαίνει σε όλους τους τομείς της ζωής, έτσι και στην παιδεία κάθε μέτρο, που παίρνεται, προορίζεται να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα εκείνων που ζητάνε φτηνό προσωπικό, που θα το κάνουν ότι θέλουν. Προορίζεται για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μονοπώλια, όπως ζητάει η Ε.Ε που τα εκπροσωπεί.

Σε αυτές τις συνθήκες προωθούνται τα νομοσχέδια και οι όποιες αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Στην ίδια λογική κινούνται και οι προτάσεις του Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου. Τα σχέδια τους για συγχωνεύσεις.

Φτιάχνει ένα ΑΕΙ, με υποβαθμισμένες σχολές, που θα μοιράζονται σε όλες τις πόλεις για να ικανοποιεί έτσι και τον τοπικό μεγάλο-ιδεατισμό τοπικών παραγόντων. Εκεί  θα εντάξει  και τα υποβαθμισμένα ΤΕΙ, μαζί με τα κρατικά ΙΕΚ που θα ιδρύσει, φτιάχνοντας – δήθεν –  πανεπιστημιακές σχολές διετούς φοίτησης. Κατατεμαχίζει το ΤΕΙ Στερεάς και διατηρεί κάποιες λίγες σχολές του στην Λαμία.

Ετσι διατηρεί και χειροτερεύει την σημερινή απαράδεκτη κατάσταση.

Θα είναι όμως ευχαριστημένοι κάποιοι καθηγητάδες που θα εμπορεύονται τα μεταπτυχιακά….. Θα είναι κατευχαριστημένη και η κυβέρνηση, που θα μπορέσει να αξιοποιήσει τα ΙΕΚ για να διευκολύνει – τάχα – την πρόσβαση των νέων στα πανεπιστήμια και να ανωτατοποιήσει τα ΤΕΙ που κατακρεουργεί., δημαγωγώντας ξεδιάντροπα.

Από όλα αυτά είναι ξεκάθαρο…. Τα κυβερνητικά μέτρα στην ουσία τους ικανοποιούν τους εργοδότες και τα μονοπώλια και φυσικά την Ε.Ε που υπερασπίζεται τα συμφέροντα τους…. Όσα μεγάλα και παχιά λόγια λέει είναι το περιτύλιγμα για να κοροϊδέψει τον λαό και την νεολαία.

Σε αυτή την πρόταση φαίνεται να διαφωνούν παράγοντες των Δήμων και της Περιφέρειας, που αρνούνται να δουν την πραγματικότητα και τις εξελίξεις. Κάνουν πως δεν αντιλαμβάνονται πως προωθούνται οι συγχωνεύσεις και ζητούν Πανεπιστήμιο Στερεάς, ξεπερνώντας πως τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι αποτέλεσμα κεντρικού σχεδιασμού και πως συνδέονται με την παραγωγική δραστηριότητα της Χώρας.

Ξέρουμε πολύ καλά, πως και αυτοί κινούνται στην ίδια λογική. Και αυτοί πίνουν νερό στο όνομα της Ε.Ε και θεωρούν σαν θετική εξέλιξη την ιδιωτικοποίηση στο χώρο της παιδείας. Αποδέχονται την εμπορευματοποίηση της.

Σε αυτές τις συνθήκες, το Κ.Κ.Ε, διατυπώνει τις δικές του θέσεις, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του λαού και της νεολαίας. Ανταποκρίνονται σε έναν άλλο δρόμο εξέλιξης της Χώρας όπου τον κυρίαρχο ρόλο θα τον έχουν οι εργαζόμενοι.

Καλούμε όλο τον λαό να συσπειρωθεί και να παλέψει :

στην συνεχιζόμενη υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, την υποχρηματοδότηση, τις συγχωνεύσεις και φυσικά στην πρόταση Γαβρόγλου.

 Καμιά σχολή να μην καταργηθεί. Άμεσα να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα τους. Το κτηριακό και η έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού, με ευθύνη του Υπουργείου και της Κυβέρνησης.

Ειδικότερα οι πανεπιστημιακές σχολές της Λαμίας και οι σχολές του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, σύγχρονη, υψηλού επιπέδου παιδεία, που δεν θα γίνεται εμπόρευμα και δεν θα εξαρτάται από τα μονοπώλια και τις επιχειρήσεις.

Για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση επαρκώς χρηματοδοτούμενη, καλά στελεχωμένη, με ικανοποιητικές κτηριακές υποδομές και εξοπλισμό. Με ολοκληρωμένη φοιτητική μέριμνα.

Ενάντια μπορούν και πρέπει να δικαιώσουν τις προσδοκίες όσων σπουδάζουν σ’ αυτές. Μπορούν και πρέπει να αναπτυχθούν ακόμα και να συμπληρωθούν προκειμένου να στηριχτούν επιστημονικά.

Με αφορμή την σύνοδο των πρυτάνεων του ΤΕΙ, που πραγματοποιείται στην πόλη μας σημειώνουμε:

Η άρνηση του υπουργού Γαβρόγλου να παραβρεθεί δείχνει πως προχωράει αποφασιστικά στην υλοποίηση των σχεδίων του που έχουν αντικειμενικά αντιεκπαιδευτικό και αντιλαϊκό χαρακτήρα.

Η σύνοδος των προέδρων, όπως φαίνεται, δεν αντιπαλεύει τις απόψεις του Υπουργείου από φιλολαϊκές θέσεις. Αποσκοπούν μόνο στο να διαπραγματευτούν τα συμφέροντα των καθηγητάδων.

Αφήστε μια απάντηση