Ατομική έκθεση ζωγραφικής της Βάσως Πουρίδου στη Λαμία

share on:

Το «τελευταίο θρανίο» ταξιδεύει στη Λαμία! Πρόκειται για την ατομική έκθεση με έργα ζωγραφικής, σχέδια και μελάνια από τη Βάσω Πουρίδου, στην PurPur Gallery. 

Τα εγκαίνια της έκθεσης, που θα διαρκέσει μέχρι τις 26 του μήνα, θα γίνουν το Σάββατο 12 Γενάρη (19.30) και θα

Ένα ταξίδι μοναδικό: Από τα παιδικά μας χρόνια μέχρι και σήμερα.

Μνήμες που δε σβήνουν ποτέ. «Το τελευταίο θρανίο» ξανά προβάλλει την ιστορία, όπως τη ζήσαμε.

Τις πλάτες των άλλων.

Είναι αντιμέτωπο με τον δάσκαλο. Με το δασκαλοκεντρικό σύστημα. Ο δάσκαλος κινείται. Τα θρανία όχι.

Το τελευταίο θρανίο είναι παρατηρητήριο. Είναι και υπερυψωμένο κιόσκι ομάδας πυρόσβεσης μέσα στο δάσος. Μέσα στην τάξη, όμως, μπορεί να είναι και ομάδα πυρπόλησης. Από μπροστά τα θρανία δείχνουν δύναμη. Μετριώνται. Από πίσω αδυναμία. Το τελευταίο θρανίο φαντάζεται. Φαντάζεται τον κύκλο που βλέπει όλα τα πρόσωπα. Θέλει να φανεί το πρόσωπό του. Είναι αυτό που θα ενώσει τον κύκλο όταν σχεδιαστεί. Στον κύκλο βλέπει τα πρόσωπα σκυμένα, να σκέφτονται,να γράφουν, να ζωγραφίζουν, να βλέπονται και να ακούγονται.

Η Βάσω Πουρίδου σχεδιάζει πρόσωπα σα να είναι σε κύκλο. Δείχνει με το πενάκι της μορφασμούς, εκφράσεις, ψαξίματα, λάμψεις, σχεδιάζει την ύπνωση της έμπνευσης. Το χάσκειν της φαντασίας. Τα χέρια που κρατούν ασήκωτα κεφαλάκια. Τα χέρια μαξιλάρια. Η ζωγραφική, όπως και η γραφή, είναι εικόνες που περνούν μέσα στο αίμα και φτάνουν στα δάχτυλα, γίνονται αφή. Οι λέξεις και τα σχέδια πιάνονται.

Η Βάσω Πουρίδου αποτυπώνει τη μοναξιά των μελών της ομάδας. Την ψυχή και την ιδιοσυγκρασία. Σαν δασκάλα εργάζεται στην έδρα της. Είναι κι αυτή σε τελευταίο θρανίο. Ψάχνει το άλλο. Το σιωπηλό άλλο, που ΄, όπως λέει ο Αντόνιο Ματσάδο, επιμένει σαν σκληρό κόκκαλο, που ροκανίζοντάς το η λογική σπάει τα δόντια της, γιατί έρχεται αντιμέτωπη με την ουσιώδη ετερογένεια της ύπαρξης, την αθεράπευτη ετερότητα από την οποία πάσχει το ένα, ώστε να γίνεται μοναδικό.

Κώστας Καλημέρης

κριτικός λογοτεχνίας.

***  Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 10.00-14.00 &18.00-21.00 και

Σάββατο 10.00-14.00

***  Για συλλογικές επισκέψεις σχολείων, νηπιαγωγείων στα τηλέφωνα: 2231307050, 6972899633

Αφήστε μια απάντηση