Α’ Εθνική: Αρχίζουμε και βλέπουμε…

share on:

Η σημερινή συνεδρίαση της διοργανώτριας αρχής του μεγάλου επαγγελματικού πρωταθλήματος είχε ως βασικό θέμα στην ημερήσια διάταξη, λίγα 24ωρα πριν την έναρξη της Α’  Εθνικής 1, τη συζήτηση περί των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.όσο των ομάδων που έχουν συμβόλαια με την Κρατική τηλεόραση – τα οποία είναι στη διαδικασία της επαναδιαπραγμάτευσης, σύμφωνα με όσα έχουν αποσαφηνίσει ανώτατα κυβερνητικά στελέχη – όσο και των δύο ΠΑΕ οι οποία στην παρούσα φάση είναι χωρίς συμβόλαιο, τον ΠΑΟΚ και τον ΟΦΗ.
Θυμίζουμε πως για τις συγκεκριμένες στις 5 Ιουλίου, λίγο πριν τις εθνικές εκλογές, είχε ανακοινωθεί από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής της προηγούμενης Κυβέρνησης πως αποφασίστηκε «να υιοθετηθούν οι προσφορές για την απόκτηση των τηλεοπτικών τους δικαιωμάτων από τη Δημόσια τηλεόραση...» κάτι που όμως δεν υλοποιήθηκε.
Δεν ετέθη ζήτημα αναβολής της έναρξης του πρωταθλήματος ενώ την ίδια ώρα η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοίνωνε πως ο αγώνας του με τον Παναιτωλικό θα μεταδοθεί διαδικτυακά από το PAOK TV.
Η συζήτηση για τα τηλεοπτικά δικαιώματα μετατέθηκε, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, προς το τέλος αυτής. Πριν όμως ολοκληρωθεί, διέρρευσε σε διαδικτυακό ΜΜΕ (blog) και αναδημοσιεύθηκε από άλλα site, τοποθέτηση του προέδρου της Σούπερ Λίγκα Μηνά Λυσσάνδρου σύμφωνα με την οποία «το πρωτάθλημα, μπορεί μεν να ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο, αλλά θα διακοπεί εάν δεν τηρηθούν τα υπογεγραμμένα συμβόλαια των ομάδων με την ΕΡΤ!»
Ήταν λογικό στη διαρροή της συγκεκριμένης είδησης να δημιουργηθεί μια κινητικότητα από την πλευρά των εκπροσώπων του Τύπου.
Μάλιστα κατά την έξοδο των εκπροσώπων των ΠΑΕ από την αίθουσα της συνεδρίασης, μετά την ολοκλήρωσή της, υπήρξαν ορισμένοι οι οποίοι εμμέσως πλην σαφώς την επιβεβαίωσαν, διευκρινίζοντας πως «πρώτα θα πρέπει να εξετασθούν τα ήδη υπογεγραμμένα συμβόλαια των ομάδων με την Κρατική τηλεόραση αλλά και τη Nova για την όποια αποφυγή κυρώσεων, στην περίπτωση της διακοπής
Μάλιστα κάποιες πιο «προχωρημένες» αναφορές εκπροσώπων των ΠΑΕ που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση έκαναν λόγο και για «εξουσιοδότηση» προς τον κ. Λυσσάνδρου προκειμένου αυτός σε επαφές με κυβερνητικά στελέχη να συζητήσει το θέμα των συμβολαίων των πέντε ΠΑΕ με την Κρατική τηλεόραση..
Ο πρόεδρος του Αστέρα Τρίπολης, Γιώργος Μποροβήλος είπε, φεύγοντας: «Όλα καλά. Ξεκινάμε και… βλέπουμε!», ενώ ο πρόεδρος της ΠΑΕ Πανιώνιος Χρήστος Δάρας αρκέστηκε να πει, ερωτώμενος για το αν υπάρχει θέμα με την έναρξη του πρωταθλήματος: «Ποιο θέμα; Υπήρχε περίπτωση να μην ξεκινήσει το πρωτάθλημα;»
Άπαντες δε, επιβεβαίωσαν κάτι ακόμη όπως αυτό διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, την «συμπαράσταση» προς την ΠΑΕ ΟΦΗ προκειμένου σύντομα κι αυτή να βρει τηλεοπτική «στέγη»!
Μετά το τέλος της συνεδρίασης από τη Σούπερ Λίγκα έγινε γνωστό πως, διαψεύδονται κατηγορηματικά, τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Μηνά Λυσάνδρου να μίλησε για πιθανότητα διακοπής του πρωταθλήματος, αν δεν τηρηθούν τα συμβόλαια των ομάδων με την ΕΡΤ με την ακόλουθη θέση της διοργανώτριας αρχής :
«Διαψεύδεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι ο πρόεδρος της Super League δήλωσε ότι θα διακοπεί το Πρωτάθλημα της Super League.
Τονίζεται παράλληλα ότι υπάρχουν συμβόλαια ΠΑΕ-Μελών της Super League με την ΕΡΤ σε ισχύ.
Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε “πληροφορία” διακινείται, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες
».
Μάλιστα σε διευκρινιστικές τοποθετήσεις (όχι του προέδρου Μηνά Λυσσάνδρου) αναφέρθηκε πως υπήρξε τοποθέτηση του προέδρου μόνον για τις ομάδες που ακόμη δεν έχουν τηλεοπτικό συμβόλαιο (ΠΑΟΚ, ΟΦΗ).
Τέλος, ανακοινώθηκε πως μεταξύ άλλων στην συνεδρίαση του Δ.Σ. της Σούπερ Λίγκας αποφασίστηκε η ανάθεση στην εταιρία Forthnet/Nova η τηλεοπτική παραγωγή των αγώνων του α’ γύρου του πρωταθλήματος!

 

 Yπάρχουν συμβόλαια σε ισχύ για τις 5 ομάδες της Α΄ Εθνικής

Η διοργανώτρια αρχή τάσσεται στο πλευρό των «5» αναφορικά με το ζήτημα της συνεργασίας τους με την ΕΡΤ και τονίζει πως έχουν συμβόλαιο σε ισχύ με την κρατική τηλεόραση.

Ενα από τα ζητήματα που απασχόλησαν το σημερινό Δ.Σ. της Α’  Εθνικής, είναι εκείνο των συμβάσεων που έχουν οι 5 ομάδες (Αρης, Ατρόμητος, ΠΑΣ Λαμία, Ξάνθη, Παναιτωλικός) με την ΕΡΤ και την πρόθεση της τελευταίας για περικοπές.

Εκ νέου τονίστηκε πως δεν υπάρχει πρόθεση αποδοχής μειώσεων στα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί, αφού υπογραμμίστηκε πως οι ΠΑΕ είναι κατοχυρωμένες και «τρέχουν» συμφωνίες. Μάλιστα ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μηνάς Λυσάνδρου τόνισε πως η πλευρά της Λίγκας είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει τα συμφέροντα των μελών της, εφόσον δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και ας μην ξεχνάμε πως μεταξύ των ρητρών που υπάρχουν, αναφέρεται και ο όρος «διακοπή του πρωταθλήματος».

Μάλιστα ο ίδιος αναμένεται να έχει επαφές με την κρατική τηλεόραση και ναι μεν από τη Λίγκα κατηγορηματικά διαψεύστηκε πως εκφράστηκε η πρόθεση «λουκέτου» εφόσον η πλευρά της ΕΡΤ προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, ωστόσο τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί.

Μάλιστα από την Μεσογείων ξεκαθαρίζεται πως «υπάρχουν συμβόλαια ΠΑΕ-Μελών της Α’ Εθνικής με την ΕΡΤ σε ισχύ» και τάσσεται στο πλευρό των «5».

Αυγενάκης: «Διαψεύσθηκαν οι Κασσάνδρες που ήθελαν να μην ξεκινάει το πρωτάθλημα»

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε μεταξύ άλλων πως η μεγάλη ιδέα της εξυγίανσης με κρατικά χρήματα δεν μπορούσε να εφαρμοστεί και πως διαψεύσθηκαν οι Κασσάνδρες που ήθελαν να μη ξεκινάει το πρωτάθλημα, ευχαριστώντας δημόσια τόσο τον πρόεδρο της ΕΠΟ, όσο και τους προέδρους της Α’ Εθνικής 1 και 2 που χειρίστηκαν το ζήτημα.

«Διαψεύσθηκαν οι Κασσάνδρες που ήθελαν να μην ξεκινάει το πρωτάθλημα. Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τόσο τον πρόεδρο της ΕΠΟ, όσο και τους προέδρους της Super League 1 και 2 που χειρίστηκαν το ζήτημα αυτό, αλλά και τα στελέχη των ομάδων. Κατάλαβαν οι άμεσα εμπλεκόμενοι ότι η μεγάλη ιδέα της εξυγίανσης, αλλά με κρατικά χρήματα, τα οποία έφταναν στα 63-64 εκατομμύρια ευρώ, δεν μπορούσε να εφαρμοστεί. Έδειξαν απόλυτη κατανόηση. Συνεργασία.

Βεβαίως υπάρχει μια τελευταία συνεννόηση με τον Πολιτικό Προϊστάμενο της ΕΡΤ, τον κ. Πέτσα και φυσικά με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα. Προσωπικά είχα ξεκαθαρίσει ότι λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος δεν θα δημιουργήσουμε εκπλήξεις και αιφνιδιασμούς. Είναι βέβαιο ότι πολλοί έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους με μια σειρά χρημάτων που είχε προβλεφθεί ότι θα ελάμβαναν. Αυτά τα χρήματα θα είναι μειωμένα. Την τελική διαπραγμάτευση την κάνουν οι ίδιοι μέσω της ΕΡΤ και φυσικά της επιτροπής που δουλεύει πάνω στο θέμα αυτό, με επικεφαλής τον κ. Πέτσα.

Το Υφυπουργείο Αθλητισμού δεν είναι αρμόδιο, επειδή η προηγούμενη ηγεσία έκανε τον διαπραγματευτή και έκανε τον Άγιο Βασίλη που μοίραζε ευχάριστα εκατομμύρια σε υποσχέσεις. Το θέμα αυτό το χειρίζεται πολύ σωστά ο κ. Πέτσας και φυσικά η διοίκηση της ΕΡΤ. Τα πρωταθλήματα θα αρχίσουν κανονικότατα και για πρώτη φορά θα γίνουν με VAR, το οποίο χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από την Πολιτεία. Πιθανότατα να έχουμε κάποια ζητηματάκια την πρώτη αγωνιστική και όλοι πρέπει να είναι υπομονετικοί. Έχει γίνει μια πολύ καλή προετοιμασία. Το VAR θα συμβάλλει ώστε να υπάρχει ένας δεύτερος βαθμός ασφάλειας για τις αμφισβητούμενες φάσεις. Για να μην υπάρχουν εντάσεις. Πρέπει να εμπιστευτούμε αυτό το σύστημα συνολικά και όχι a la carte», ανέφερε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Για το θέμα της βίας, ανέφερε: «Είναι βέβαιο πως δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η εικόνα. Αυτή η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Τα γήπεδα πρέπει να δοθούν ξανά στις οικογένειες και στους υγιείς φιλάθλους. Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε αγώνες με φιλάθλους της μιας ομάδας ή να μην επιτρέπουμε μετακίνηση και παρουσία φιλάθλων ομάδας που φιλοξενείται από άλλη περιοχή, γιατί φοβόμαστε τα επεισόδια.

Έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια με τη συνεπικουρία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τη συνεργασία του κ. Χρυσοχοΐδη, ενώ σήμερα θα γίνει σύσκεψη για την αντιμετώπιση της βίας παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, του αθλητικού εισαγγελέα και εκπροσώπων της ΕΛΑΣ. Θα ακολουθήσει σύσκεψη εφ’ όλης της ύλης με τους εκπροσώπους της ΕΠΟ, της Λίγκας 1 και 2 και με τους δημοσιογράφους. Θα δούμε μια σειρά πρωτοβουλιών που θα ξεδιπλώνονται και θα δηλώνουν ένα πράγμα: ότι η Κυβέρνηση αυτή είναι αποφασισμένη να διαχειριστεί τη βία σωστά, να εφαρμοστούν οι Νόμοι στο ακέραιο και βεβαίως να επιστρέψουν οι οικογένειες στα γήπεδα».

Για τον αθλητικό νόμο, σχολίασε: «Θα βελτιωθεί μετά από μια διαβούλευση που θα γίνει τους επόμενους δύο μήνες. Είναι καθολικό το αίτημα από τους φορείς του αθλητισμού για αλλαγή του αθλητικού νόμου. Θα αλλάξει ο νόμος αυτός. Δεν θα καταργηθεί, αλλά θα υπάρξουν σοβαρές βελτιώσεις διότι ο αθλητισμός δεν είναι μονάχα το ποδόσφαιρο, αλλά είναι και ο ερασιτεχνικός, αλλά και ο μαζικός αθλητισμός. Επειδή ο αθλητισμός επηρεάζει οριζόντια την ελληνική κοινωνία, είμαστε αποφασισμένοι, με εντολή και του πρωθυπουργού, να δώσουμε ποιότητα στη ζωή και την καθημερινότητα όλων των πολιτών. Αλλά και διεξόδους σε κάθε ελληνική οικογένεια. Που θα δώσουν ευκαιρίες στα νέα παιδιά. Πρέπει να δημιουργήσουμε πρότυπα. Θέλουμε Έλληνες με πάθος και μπορούμε να το βρούμε μέσα από το αθλητικό πνεύμα».

Αφήστε μια απάντηση