Βουλή: Μάχη σε πολλά μέτωπα

share on:

Mε έναν κοινοβουλευτικό μαραθώνιο από το πρωί μέχρι το βράδυ και αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας ολοκληρώνεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η υπόθεση Novartis.

Ο φάκελος θα επιστρέψει στη Δικαιοσύνη για περαιτέρω έρευνα λόγω αναρμοδιότητας του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το πόρισμα της αρμόδιας προανακριτικής επιτροπής.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 10.00 το πρωί με τις τοποθετήσεις των βουλευτών-μελών της προανακριτικής επιτροπής από όλα τα κόμματα. Θα ακολουθήσουν οι εννέα εκ των δέκα φερόμενων ως εμπλεκόμενων (Αντώνης Σαμαράς, Παναγιώτης Πικραμμένος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Γιάννης Στουρνάρας, Αδωνις Γεωργιάδης, Μάριος Σαλμάς, Γιώργος Κουτρουμάνης), πλην του επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος θα στείλει υπόμνημα.

Επειτα θα τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί, με τη διαδικασία να υπολογίζεται να ολοκληρωθεί ώς τις 8 το βράδυ με στόχο να ξεκινήσει η -επίσης μαραθώνια- ψηφοφορία. Εμπειροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες εκτιμούν, ωστόσο, ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί προς τα μεσάνυχτα.

Την αντιπαράθεση αναμένεται να απασχολήσουν εκτός από την οικονομία και το Μακεδονικό, η αρχειοθέτηση της μήνυσης Σαμαρά – Βενιζέλου – Αβραμόπουλου κατά των εισαγγελέων Διαφθοράς, αλλά και η παραίτηση του Ν. Σακελλαρίου από την προεδρία του ΣτΕ.

Οπως έχει γίνει γνωστό, θα στηθεί μία κάλπη για κάθε πολιτικό πρόσωπο, δηλαδή συνολικά δέκα. Κάθε ένα από τα δέκα διαφορετικά ψηφοδέλτια θα περιλαμβάνει αναλυτικά τα δύο υπό διερεύνηση αδικήματα (δωροδοκία/δωροληψία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος) και οι βουλευτές θα καλούνται να επιλέξουν για το κάθε αδίκημα είτε την άσκηση δίωξης, είτε τη μη άσκηση λόγω αναρμοδιότητας και την επιστροφή στη Δικαιοσύνη (πρόταση της επιτροπής), είτε «παρών». Για τη λήψη απόφασης απαιτούνται τουλάχιστον 151 ψήφοι, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να αποχωρήσει η αντιπολίτευση πριν από την ψηφοφορία.

Αφήστε μια απάντηση