Β. Αϊβαλής: «Να δοθούν κίνητρα για τη θωράκιση των κτιρίων»

share on:

Την αναγκαιότητα να δοθούν κίνητρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη θωράκιση των κτιρίων στις ιδιαίτερα σεισμογενείς περιοχές επισημαίνει ο πρόεδρος του παραρτήματος ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής, με αφορμή τον ισχυρό σεισμό της Ζακύνθου.

Ο κ. Αϊβαλής επισημαίνει πως υπάρχει και στην περιοχή μας μεγάλος αριθμός παλιών κτιρίων τα οποία δεν έχουν κατασκευαστεί με τον Αντισεισμικό Κανονισμό, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος κατάρρευσης να είναι μεγάλος.

Επειδή, η ευθύνη βαραίνει τον ιδιοκτήτη για την επισκευή και την συντήρηση των κτιρίων ο κ. Αϊβαλής σημειώνει ότι είναι αναγκαίο να θεσπιστούν κίνητρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ασφάλεια των κτιρίων, αν και επισημαίνει ότι η νέα γενιά των κτιρίων έχει ανθεκτικότητα και αντοχή…

«Η νέα γενιά των κτιρίων αντέχει σε τέτοιου μεγέθους σεισμούς. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει και οι αντισεισμικοί κανονισμοί φαίνεται ό,τι αποδίδουν στην πράξη. Οι κατασκευές που δίνονται από τους μηχανικούς είναι αξιόπιστες και ιδιαίτερα καλές», επισημαίνει ο πρόεδρος του παραρτήματος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής με αφορμή την συμπεριφορά των κτιρίων μετά από τον ισχυρό σεισμό της Ζακύνθου.

Σημειώνει ότι οι όποιες αστοχίες προέκυψαν στα ιδιαίτερα παλιά σπίτια, τα οποία δεν είναι δομημένα με βάση τον νέο αντισεισμικό κανονισμό.

«Τα ενεργά κτίρια που έχουν κατασκευαστεί με τον αντισεισμικό κανονισμό και έχουν χτιστεί τη δεκαετία του ΄80 είναι πολύ ικανά κτίρια. Υπάρχουν παλιά κτίρια, τα οποία παρουσιάζουν κάποια προβλήματα.

Το πρόβλημα έγκειται με τα παλιά κτίρια, τα οποία δεν έχουν κατασκευαστεί με το νέο Αντισεισμικό Κανονισμό και οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προβούν σε εργασίες συντήρησης – επισκευής. Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε μια περιοχή με έντονη σεισμικότητα θα πρέπει να ανοίξει αυτό το κεφάλαιο, δίνοντας κίνητρα στον ιδιώτη και στον πολίτη για να θωρακίσει το κτίριο του».

Αφήστε μια απάντηση