Αυτοδιοίκηση

Γενική απαίτηση προς τη Δημοτική Αρχή: ΟΧΙ στην απόλυση των 47 συμβασιούχων

 

Ειδικότερα:

«Σε μια «Μαραθώνια» και επεισοδιακή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λαμιέων την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017, συνολικής διάρκειας 6 ωρών, που χαρακτηρίστηκε από εντάσεις, συχνές διακοπές, αντεγκλήσεις και συνεχείς δυναμικές παρεμβάσεις, οι εκπρόσωποι της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου Λαμιέων και οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι με παρατάσεις στις συμβάσεις τους στην καθαριότητα που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση, κατάφεραν να αποτρέψουν την Ιδιωτικοποίηση της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου και να ακυρώσουν τα σχέδια του Δημάρχου κ. Νίκου Σταυρογιάννη για το ξεπούλημά της στα Ιδιωτικά Εργολαβικά συμφέροντα.

Οι συνεχείς και δυναμικές παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες των εκπροσώπων της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και των εργαζομένων του Δήμου καθ΄ όλη τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, με ξεκάθαρες και σαφείς θέσεις και προτάσεις οδήγησαν σε «απώλειες» την Δημοτική Παράταξη του Δημάρχου κ. Νίκου Σταυρογιάννη, καθώς δύο Σύμβουλοι της πλειοψηφίας, συνεργάτες του Δημάρχου, αποστασιοποιήθηκαν από την «γραμμή» του και δήλωσαν αντίθετοι στην Ιδιωτικοποίηση της Καθαριότητας του Δήμου.

Τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων βρήκαν την ομόφωνη συμπαράσταση και στήριξη σύσσωμης της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα συμπαγές και αρραγές μέτωπο απέναντι στη προσπάθεια εφαρμογής ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, θέσεων και απόψεων του Δημάρχου Λαμιέων κ. Νίκου Σταυρογιάννη ο οποίος με πλήρη απάθεια και απαξίωση προσπαθούσε με όλες του τις δυνάμεις να ξεπουλήσει την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου στους Ιδιώτες και να στείλει στην ανεργία 47 εργαζόμενους συμβασιούχους αρνούμενος πεισματικά να προχωρήσει σε νέες συμβάσεις και στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Γνωστός άλλωστε για τις ακραίες του συμπεριφορές ο κ. Δήμαρχος είχε πρόσφατα δηλώσει δημόσια ότι, «καλύτερος εργαζόμενος είναι ο απολυμένος εργαζόμενος»!!!

Το ξεπούλημα της Υπηρεσίας Καθαριότητας στα Ιδιωτικά Εργολαβικά συμφέροντα που είχε σχεδιάσει και προσπάθησε να εκτελέσει ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νίκος Σταυρογιάννης, με συνολικό κόστος για τον Δήμο και τους Δημότες άνω των δύο εκατ. ευρώ, απετράπη την τελευταία στιγμή και λίγο πριν την καθοριστική τελική ψηφοφορία του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν οι εκπρόσωποι της Π.Ο.Ε.-.Ο.Τ.Α., Μέλη του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμου Λαμιέων και οι παρευρισκόμενοι εργαζόμενοι συμβασιούχοι, κατέλαβαν την αίθουσα της συνεδρίασης και δεν επέτρεψαν να συνεχιστεί η διαδικασία της ψηφοφορίας και φυσικά να ληφθεί απόφαση.

Δυστυχώς, όπως μας ενημέρωσαν τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, την επόμενη ακριβώς ημέρα (Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017) και χωρίς να χάσει χρόνο, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νίκος Σταυρογιάννης σε μία κίνηση εκδικητική εξέδωσε απόφαση απόλυσης των 47 συναδέλφων συμβασιούχων, οδηγώντας τους στην ανεργία και βυθίζοντας στη θλίψη και την αβεβαιότητα τις οικογένειές τους.

Καταγγέλλουμε τον κυνικό-νεοφιλελεύθερο Δήμαρχο Λαμιέων κ. Νίκο Σταυρογιάννη ο οποίος με πρωτοφανή εμπάθεια «παλεύει» να ιδιωτικοποιήσει την καθαριότητα απολύοντας 47 εργαζόμενους. Είναι ο ίδιος Δήμαρχος που λίγο καιρό πριν (πριν την έκδοση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου) ισχυριζόταν πως θα προχωρήσει σε ιδιώτη μόνο εφόσον δεν συνεχιστεί η εργασία των 47 συμβασιούχων συναδέλφων!!!

Αντιλαμβάνονται πλέον οι πάντες πως ο Δήμαρχος Λαμιέων προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει την καθαριότητα μάλλον γιατί το «έταξε» και όχι γιατί πρέπει!!!

Οι εργαζόμενοι στη Τοπική Αυτοδιοίκηση έδειξαν με τους αγώνες τους για ακόμη μια φορά τον δικό τους «μονόδρομο» απέναντι σε όλες αυτές τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τακτικές, απέναντι στη πιστή εφαρμογή των εντολών των δανειστών μας και των μνημονιακών πολιτικών, απέναντι στις απολύσεις εργαζομένων και τις Ιδιωτικοποιήσεις Υπηρεσιών των Δήμων. Αγώνες για διασφάλιση των θέσεων εργασίας, διατήρηση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των Υπηρεσιών και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τον Δήμαρχο Λαμιέων κ. Νίκο Σταυρογιάννη και δηλώνει ξεκάθαρα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι θα βρίσκεται μπροστά και απέναντι σε κάθε προσπάθεια από όπου κι αν προέρχεται σε απολύσεις εργαζομένων και ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών των Δήμων».

 

Τάσος Χρονάς (Λαϊκή Συσπείρωση)

 

«Η εμμονή της δημοτικής αρχής στην ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμμάτων ήταν εμφανής στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με απόλυτο τρόπο απέρριπτε πολύ λογικές και ρεαλιστικές προτάσεις, που απέτρεπαν την απόλυση των συμβασιούχων και την ιδιωτικοποίηση, που είναι εντελώς ασύμφορη για το λαό της Λαμίας.

Φυσικό επακόλουθο ήταν η αγανάκτηση των συμβασιούχων, που παραβρίσκονταν και παρακολουθούσαν την συνεδρίαση με τις οικογένειες τους, με έκδηλη αγωνία και ανησυχία για το αύριο.

Αντέδρασαν καταλαμβάνοντας την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, διαμορφώνοντας συνθήκες διακοπής της συνεδρίασης.

Η ΛΑΙΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, στήριξε και στηρίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων που παλεύουν να εξασφαλίσουν το δικαίωμα τους να δουλέψουν και να ζήσουν.

Θεωρεί πως ο αγώνας τους είναι υπόθεση όλου του λαμιώτικού λαού, που πρέπει να προστατεύσει το δημόσιο χαρακτήρα της αποκομιδής των απορριμμάτων, αντιστεκόμενος φυσικά και στις απολύσεις, που στέλνουν στην ανεργία και την ανέχεια 47 οικογένειες της πόλης.

Απευθυνόμαστε στον κ Δήμαρχο και τον καλούμε να αντιληφθεί τις ευθύνες του και να αλλάξει στάση. Να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των συμβασιούχων στην καθαριότητα Εδώ και τώρα.

Να φροντίσει για την υπογραφή νέων συμβάσεων από τους εργαζόμενους.

Να διακόψει την διαδικασία ιδιωτικοποίησης και να επανέλθει στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κάνοντας έστω αυτό που οι περισσότεροι Δήμοι ης Χώρας κάνουν».

 

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Λαμίας

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Λαμίας, κατά τη διάρκεια των επισκέψεών μας στο χώρο του camp των Θερμοπυλών τον τελευταίο καιρό, διαπιστώσαμε ότι τα σκουπίδια κυριολεκτικά πνίγουν το camp, συσσωρευμένα παντού γύρω από τα δυο ξενοδοχεία, γεγονός, που αποδεικνύει ότι, τα απορριμματοφόρα του Δήμου έχουν να κάνουν συλλογή σκουπιδιών από τον προσφυγικό καταυλισμό  πολύ καιρό.

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης καταγγέλλει την κωλυσιεργία της Δημοτικής Αρχής στη συλλογή των σκουπιδιών στον προσφυγικό καταυλισμό στις Θερμοπύλες.

Το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι η Δημοτική Αρχή επιδεικνύει συμπεριφορές ρατσιστικού τύπου, τη στιγμή, κατά την οποία, μετά τη λήξη της απεργίας, τα απορριμματοφόρα του Δήμου  ενώ μάζευαν τα σκουπίδια τόσο στο χωριό στις Θερμοπύλες όσο και στο χώρο των πηγών έξω ακριβώς από τον προσφυγικό καταυλισμό, δεν εισέρχονταν στο camp για να συλλέξουν κι εκεί τα σκουπίδια, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει πλέον η υγεία πρώτα απ’ όλα των μικρών προσφυγόπουλων.

Δεν είναι δυνατόν η Δημοτική Αρχή να επικαλείται, μετά από ερώτημα που κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 11-7-2017, ότι δεν γίνεται συλλογή σκουπιδιών στους πρόσφυγες επειδή δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου αλλά της Περιφέρειας. Γεννιέται εύλογο το ερώτημα τόσο καιρό ποιανού αρμοδιότητα ήταν και πώς γινόταν η συλλογή των σκουπιδιών; 

Εάν οι αρμόδιοι της Περιφέρειας και οι αρμόδιοι του Δήμου έχουν μεταξύ τους διαφορές δεν θα τις λύσουν στις πλάτες των τετρακοσίων περίπου προσφύγων, που βρίσκονται στο camp.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι θύματα του πολέμου και δεν είναι δυνατόν να υφίστανται τέτοιες συμπεριφορές, οι οποίες διέπονται από την πλήρη αδιαφορία για τις συνθήκες διαβίωσης σ’ αυτό το camp.

Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η κατάσταση πλέον είναι αβίωτη. Τα σκουπίδια πλέον είναι πάρα πολλά και καλούμε όλους τους υπευθύνους να αντιμετωπίσουν άμεσα την κατάσταση σεβόμενοι στοιχειωδώς τη ζωή και την αξιοπρέπεια  αυτών των ανθρώπων.

Εκφράζουμε επίσης την πλήρη συμπαράστασή μας προς τους 47 απολυμένους εργαζόμενους  στην αποκομιδή των σκουπιδιών στο Δήμο μας.

Καταδικάζουμε τη στάση της Δημοτικής Αρχής, η οποία θα μπορούσε να δώσει παράταση στις συμβάσεις των συμβασιούχων, σύμφωνα με την πρόσφατη τροπολογία-νόμο, η οποία επέτρεπε την παραμονή τους μέχρι 31/8/2018 και δεν το έκανε με σκοπό να παραχωρήσει  την καθαριότητα σε ιδιώτη εργολάβο.

 

Λαϊκη Αντίσταση – Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία Φθιώτιδας

 

Η Λαϊκη Αντίσταση – Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία Φθιώτιδας καταγγέλλει την απόφαση της δημοτικής αρχής και του Δημάρχου Λαμίας να απολύσει τους συμβασιούχους εργαζόμενους στην καθαριότητα και να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των σκουπιδιών.

Με πλήρη αναλγησία και χωρίς να εξετάσει καμία από τις άλλες επιλογές που επέτρεπε η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, η οποία ήταν αποτέλεσμα του απεργιακού αγώνα των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, για να παραμείνουν αυτοί οι εργαζόμενοι, έστω και προσωρινά στην εργασία τους, επέλεξε την πλέον σκληρή αντεργατική επιλογή. Να τους στείλει στην ανεργία!

Βέβαια αυτή η επιλογή εκπορεύονταν από την ανάγκη της δημοτικής αρχής για τη δημιουργία του αναγκαίου άλλοθι – της έλλειψης προσωπικού – ώστε να προχωρήσει στην εκχώρηση της υπηρεσίας καθαριότητας σε μεγαλοεργολάβους και μάλιστα σε πρώτη φάση με διαδικασίες εξπρές.

Ο δήμαρχος αποκαλύπτει πλέον το σκληρό αντιλαϊκό του πρόσωπο και την ευθυγράμμιση του με τις μνημονιακές επιταγές των απολύσεων στο δημόσιο τομέα και των ιδιωτικοποίησεων βασικών κοινωνικών αγαθών, πετώντας από πάνω του το αντιμνημονιακό προσωπείο, με το οποίο εκλέχτηκε στις προηγούμενες εκλογές.

Την πολιτική αυτή της δημοτικής αρχής θα κληθεί να πληρώσει ο Λαμιώτικος λαός, που θα δει την αύξηση των δημοτικών του τελών για υποβαθμισμένες υπηρεσίες καθαριότητας, που θα παρέχονται από τον εργολάβο, με εργαζόμενους σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.

Τις επιλογές αυτές του δημάρχου πριμοδοτεί η πολιτική της κυβέρνησης που έχει αφήσει άθιχτο όλο το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο, που απαγορεύει τις προσλήψεις στο δημόσιο, που αποδέχεται νέες δεσμεύσεις προς τους δανειστές και προωθεί την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων βασικών κοινωνικών αγαθών.

Καλούμε τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς, όλους τους εργαζόμενους και το Λαμιώτικο λαό να αντισταθούν σε αυτές τις επιλογές της δημοτικής αρχής.

Να παλέψουμε:

  • Για την επαναπρόσληψη των απολυμένων συμβασιούχων.
  • Για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα.
  • Για να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των σκουπιδιών.
  • Για δημόσιες και δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων.

 

 

 

Σχετικές αναρτήσεις

Κλείνει αύριο το πρωί το Δημοτικό πάρκινγκ της οδού Στουρνάρα

efthia

Γιάν. Αποστόλου: Δεν μας αγγίζουν οι απειλές της Δημάρχου Στυλίδας

efthia

Παρουσίαση των έργων στον Δήμο Αμφίκλειας-Ελάτειας από τον Χρήστο Σταϊκούρα

efthia
Φόρτωση....

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο