Για πολιτικό ξεπεσμό του Νίκου Σταυρογιάννη μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ Λαμίας

share on:

Από την Επιτροπή Αυτοδιοίκησης και την Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ Λαμίας, εκδόθηκε δριμύτατη ανακοίνωση σε βάρος του Δημάρχου Λαμιέων Νίκου Σταυρογιάννη, σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα που συνέβησαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την παρουσία των ΜΑΤ στην οδό Αινιάνων.

Ειδικότερα στην επίμαχη ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Γίνεται πλέον ολοφάνερο ότι, η απόφαση του Δημάρχου Λαμίας Νίκου Σταυρογιάννη, να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 25 Αυγούστου υπό την απειλή των ΜΑΤ, αποτελεί ένα ακόμη βήμα που οδηγεί στο πολιτικό ξεπεσμό του.

Για πρώτη φορά στα αυτοδιοικητικά χρονικά, απαγορεύθηκε η είσοδος στο χώρο του δημοτικού Συμβουλίου Λαμίας, δημοτών, εργαζομένων και συνδικαλιστών, με πρόφαση την διατάραξη της συνεδρίασης του συλλογικού οργάνου. Η υποβολή μηνύσεων από τον Δήμαρχο εναντίον των συμβασιούχων της καθαριότητας, η ποινικοποίηση του αγώνα τους και η σύλληψή τους, ο εκφοβισμός και προπηλακισμός των εκπροσώπων και του Προέδρου της ΠΟΕ–ΟΤΑ από συγκεκριμένους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, αποτελούν πρακτικές αντίθετες στις ιδέες της Δημοκρατίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αποκτούν δε μεγαλύτερη απαξία όταν γίνονται από αιρετούς εκπροσώπους του Δήμου .

Όσοι επιχειρούν να συμψηφίσουν τις μεθόδους αυτές με την τήρηση της νομιμότητας, καθίστανται συνένοχοι στην κατάλυση της Δημοκρατίας που συντελέσθηκε κατά την συνεδρίαση «παρωδία», που έλαβε χώρα στις 25 Αυγούστου.

Οι κοινωνικές ανάγκες και η βούληση των τοπικών κοινωνιών βρίσκουν κάθετα απέναντί τους την «δημοκρατία» του αυταρχισμού, της ακραίας καταστολής και της εξυπηρέτησης, με κάθε κόστος, των συμφερόντων των εργολάβων και των ιδιωτικών συμφερόντων .

Καταδικάζουμε απερίφραστα τις ακραίες και αντιδημοκρατικές μεθόδους που ο Δήμαρχος επέλεξε να εφαρμόσει στην πόλη μας, αφού η κυβέρνηση ήδη είχε επιλύσει το ζήτημα των συμβασιούχων των υπηρεσιών καθαριότητας στους Δήμους και έδινε την νομική δυνατότητα στους Δημάρχους, να συνάψουν νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου με τους συμβασιούχους, έως την πρόσληψη νέων υπαλλήλων με διαδικασίες ΑΣΕΠ.

Θεωρούμε, ότι οι ενέργειες του Δημάρχου και των δημοτικών του συμβούλων, προσέβαλλαν βάναυσα το θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου και την Δημοκρατία. Η θητεία τους θα αποτελεί μαύρη κηλίδα για την ιστορία του Δήμο».

Καταγγελία και από την ΚΟ Φθιώτιδας του Μ-Λ ΚΚΕ

 

«Με τον αυταρχισμό, τα ΜΑΤ και τις συλλήψεις η δημοτική αρχή του Δήμου Λαμίας επιβάλει τις απολύσεις και την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας.

Η βία, ο αυταρχισμός και η καταστολή είναι η άλλη πλευρά της αντιλαϊκής πολιτικής, της ανεργίας και των ιδιωτικοποιήσεων. Το αξίωμα αυτό αποδείχθηκε για άλλη μια φορά από τη στάση του Δημάρχου Λαμίας και της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας.

Για να επιβάλουν την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των σκουπιδιών, αφού πρώτα οδήγησαν τους συμβασιούχους εργαζομένους στην καθαριότητα στην ανεργία, κατέφυγαν στα ΜΑΤ, στις μηνύσεις και στις συλλήψεις των εργαζομένων, στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, για να σπάσουν  την  αγωνιστικότητα τους και να ψηφίσουν ανενόχλητοι την εκχώρηση της καθαριότητας σε ιδιώτη εργολάβο.

Η δημοτική αρχή εμμένοντας στην αντιλαϊκή ρότα της, προσέφυγε στην πρεμούρα της, στην πιο αδιαφανή διαδικασία, της απευθείας ανάθεσης, επικαλούμενη έκτακτες καταστάσεις και απρόβλεπτες περιστάσεις, παρά το γεγονός ότι ακόμη και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, κατά τον έλεγχο των αποφάσεων του Δήμου, έκρινε ότι δεν συντρέχουν αυτοί οι λόγοι.

Την αντιλαϊκή πολιτική του Δημάρχου Λαμίας διευκολύνει η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έχει αποδεχτεί και εφαρμόζει όλο το μνημονιακό πλαίσιο των απαγορεύσεων των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα και των ιδιωτικοποιήσεων βασικών κοινωνικών αγαθών, οπλίζοντας τους πρόθυμους δημάρχους με τα αναγκαία άλλοθι για να προχωρήσουν σε αυτές τις επιλογές.

Το Μ-Λ ΚΚΕ καταγγέλλει την αυταρχική και αντεργατική-αντιλαϊκή πολιτική της δημοτικής αρχής του Δήμου Λαμίας. Στέκεται στο πλευρό των απολυμένων εργαζομένων στην καθαριότητα και καλεί το Λαμιώτικο λαό, τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να παλέψουν για την επαναπρόσληψή τους και για να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, που θα σημάνει επιπλέον βάρη στα λαϊκά νοικοκυριά, με την αύξηση των ανταποδοτικών τελών».

 

Αφήστε μια απάντηση