Γ. Σαρακιώτης: Έχουν όλοι οι μαθητές-εκπαιδευτικοί τα μέσα για τηλεκπαίδευση;

share on:

Οι έντονες διαμαρτυρίες φορέων και πολιτών, αναφορικά με την έλλειψη των αναγκαίων μέσων για την ισότιμη συμμετοχή στη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης, κατέστησαν επιβεβλημένο τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και την κατάθεση ερώτησης σε σχέση με το βαθμό προετοιμασίας του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων για την υπό συνθήκες lockdown λειτουργία των σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Στερεά Ελλάδα, από τον Βουλευτή Φθιώτιδας και Αναπληρωτή Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων, με αρμοδιότητα την Έρευνα & Τεχνολογία, Γιάννη Σαρακιώτη, ερώτηση την οποία και προσυπογράφουν 24 ακόμη Βουλευτές.

Στο κείμενο της ερώτησής του, ο κ. Σαρακιώτης επισημαίνει ότι είναι προφανώς αναγκαίο να διαθέτει κάθε παιδί καθώς και κάθε εκπαιδευτικός στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τα αναγκαία ηλεκτρονικά μέσα ώστε να μετέχει ισότιμα στην εκπαιδευτική – μαθησιακή διαδικασία, που υλοποιείται από τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Μάλιστα, όπως τονίζει ο Βουλευτής Φθιώτιδας, η μη πρόσβαση μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων, κατά τους ειδικούς επιστήμονες είναι κάτι το οποίο θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις για τα παιδιά, δημιουργώντας μαθητές δύο ταχυτήτων.

Για τους λόγους αυτούς, ο βουλευτής Φθιώτιδας απευθύνει τα παρακάτω ερωτήματα προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων:

  1. Ποιες είναι οι ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την καταγραφή και ικανοποίηση των αναγκών, σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό, όλων των μαθητών και των εκπαιδευτικών στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας;
  2. Ποιες είναι οι προπαρασκευαστικές ενέργειες από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που έχουν γίνει από την περασμένη άνοιξη, σε συνεργασία με τις εποπτευόμενες απ’ αυτό διοικητικές υπηρεσίες εκπαίδευσης (ΠΔΕ και ΔΔΕ) στην Στερεά Ελλάδα, ώστε να υπάρξει πλήρης καταγραφή και ικανοποίηση των αναγκών όλων των μαθητών και των εκπαιδευτικών στην εν λόγω Περιφέρεια;
  3. Ποια είναι τα αποτελέσματα των ως άνω ενεργειών, κατά το χρονικό διάστημα των οκτώ (8) προηγουμένων μηνών, εφόσον αυτές έχουν πραγματοποιηθεί;

ζητώντας τέλος, την κατάθεση των σχετικών εγγράφων που αντανακλούν το βαθμό προετοιμασίας του αρμοδίου Υπουργείου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ& ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς την  Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων

 

Θέμα: «Καταγραφή των αναγκών και ύπαρξη του αναγκαίου ηλεκτρονικού εξοπλισμού για την υλοποίηση της Σύγχρονης εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης των μαθητών Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Στερεά Ελλάδα»

            Μετά και την πρόσφατη ανακοίνωση του δεύτερου “lockdown”, συνεπεία της αδράνειας και της μη έγκαιρης λήψης των αναγκαίων πρωτοβουλιών από πλευράς της Κυβέρνησης, έγινε μεταξύ άλλων γνωστό ότι η εκπαιδευτική διαδικασία σε ότι αφορά τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα υλοποιηθεί από τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίουμε σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με τη διδακτική ώρα να κυμαίνεται από τριάντα (30) έως σαράντα (40) λεπτά σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, όπως αναφέρουν σε δημόσιες δηλώσεις τους στελέχη του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Επιπροσθέτως, και με βάση τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αναφέρεται ότι το αρμόδιο Υπουργείο έχει μεριμνήσει μεταξύ άλλων για την αναβάθμιση των δημοσίων δικτύων και ψηφιακών πλατφορμών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, τη συνεργασία Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και CISCO (WebexMeetings) δίχως χρέωση προς το Δημόσιο για την υλοποίηση της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και την ενίσχυση του εξοπλισμού σχολείων με περισσότερες από 80.000 φορητές συσκευές (53.000 από ΕΣΠΑ, πάνω από 10.000 από διαγωνισμούς ΠΕΠ και άνω των 20.000 από δωρεές).

Επειδή, είναι προφανώς απαραίτητο κάθε παιδί και κάθε εκπαιδευτικός να διαθέτει τα αναγκαία ηλεκτρονικά μέσα ώστε να μετέχει στην εκπαιδευτική – μαθησιακή διαδικασία.

Επειδή, κατά τα εκ μέρους των ειδικών επιστημόνων δηλούμενα, η διακοπή της εκπαίδευσης, εξαιτίας της έλλειψης δυνατότητας χρήσης ηλεκτρονικού μέσου, είναι κάτι το οποίο θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις για τους μαθητές και θα δημιουργήσει μαθητές δύο ταχυτήτων.

Επειδή, για τη βέλτιστη υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας, μέσωΣύγχρονης εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης είναι αναγκαία η έγκαιρη προετοιμασία και ο αποτελεσματικός συντονισμός των απαραιτήτων σχετικών προπαρασκευαστικών ενεργειών.

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός

  1. Δεδομένης της εκ μέρους των ειδικών επιστημόνων έγκαιρης, δηλ. προ οκτώ (8) μηνών, ύπαρξης δημοσίων δηλώσεων, αναφορικά με το δεύτερο κύμα της πανδημίας στο οποίο έχει εδώ και καιρό περιέλθει η χώρα μας και υπό το πρίσμα των ανωτέρω, ποιες είναι οι ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτωνγια την καταγραφή και ικανοποίηση των αναγκών, σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό, όλων των μαθητών και των εκπαιδευτικών στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας;
  2. Ποιες είναι οι προπαρασκευαστικές ενέργειες από πλευράς του ΥπουργείουΠαιδείας και Θρησκευμάτωνπου έχουν γίνει από την περασμένη άνοιξη, σε συνεργασία με τις εποπτευόμενεςαπ’αυτό διοικητικές υπηρεσίεςεκπαίδευσης (ΠΔΕκαι ΔΔΕ) στην Στερεά Ελλάδα, ώστε να υπάρξει πλήρης καταγραφή και ικανοποίηση των αναγκών όλων των μαθητών και των εκπαιδευτικών στην εν λόγω Περιφέρεια;
  3. Ποια είναι τα αποτελέσματα των ως άνω ενεργειών, κατά το χρονικό διάστημα των οκτώ (8) προηγουμένων μηνών, εφόσον αυτές έχουν πραγματοποιηθεί;

Για την ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας και των πολιτών παρακαλείται η αρμόδια Υπουργός, όπως καταθέσει το σύνολο των εγγράφων που πιθανώς διακινήθηκαν από και προς τα εκ μέρους της εποπτευόμενα περιφερειακά όργανα διοίκησης, κατά το διάστημα των προηγουμένων οκτώ (8) μηνών, σχετικά με την καταγραφή και ικανοποίηση των αναγκών όλων των μαθητών και εκπαιδευτικών σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Σαρακιώτης Ιωάννης

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Βαρδάκης Σωκράτης

Γιαννούλης Χρήστος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλειος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μωραΐτης Θάνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Παππάς Νικόλαος

Πούλου Παναγιού

Ραγκούσης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Μπέττυ

Τζάκρη Θεοδώρα

Φάμελλος Σωκράτης

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Αφήστε μια απάντηση