Δέκα ώρες συνεδρίαση για μια… τρύπα στο νερό…

share on:

Πρωτόγνωρες καταστάσεις έζησαν χθες, όσοι βρέθηκαν στην αίθουσα της οδού Αινιάνων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων, η οποία ξεκίνησε στις 3 το μεσημέρι και διακόπηκε λίγα λεπτά πριν τη 1 μετά τα μεσάνυχτα!

Μια συνεδρίαση που κράτησε 10 ώρες και ασχολήθηκε με ένα θέμα (Περί έγκρισης εκτέλεσης σύναψης Δημόσιας σύμβασης εργασίας-παροχής υπηρεσίας με τίτλο «Υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων και καθαρισμός κοινοχρήστων χώρων του Δήμου Λαμιέων») για το οποίο δεν πάρθηκε καμμία απόφαση αφού η ψηφοφορία μπλοκαρίστηκε από τους απολυμένους συμβασιούχους…

Η ιστορία λοιπόν επαναλήφθηκε. Όπως πριν ένα περίπου μήνα η συνεδρίαση για το συγκεκριμένο θέμα είχε διακοπεί λόγω κατάληψης της αίθουσας από τους συμβασιούχους, έτσι έγινε και τώρα. Αυτή τη φορά πάντως η… παράσταση ήταν υπερπαραγωγή!

Στην αίθουσα της οδού Αινιάνων αυτή τη φορά είχαμε προπηλακισμούς δημοτικών συμβούλων, διακοπές ολίγων λεπτών που κρατούσαν ολόκληρες ώρες, παρουσία αστυνομικής δύναμης, εκκένωση της αίθουσας μετά από τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας στο κτίριο, αποκλεισμούς του τετραγώνου και των γύρω δρόμων, σκύλος ανιχνευτής βομβών και αποχώρηση του Συμβουλίου μετά τα μεσάνυχτα με τη διακριτική παρουσία Αστυνομικών στο ισόγειο του κτιρίου.

Μια απίστευτη ταλαιπωρία, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, για το Δημοτικό Συμβούλιο, τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων που πήγαν να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση, για τους δημότες, για τους εκπροσώπους της ΠΟΕ-ΟΤΑ και του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου, για τους απολυμένους συμβασιούχους του Δήμου, που είχαν και πάλι αγωνιστική παρουσία, και με μόνους «τυχερούς» τους 4 απόντες Δημ. Συμβούλους (Κουτσοβέλης, Κούτρας, Κ. Σταυρογιάννης, Ανδρικόπουλος) που γλύτωσαν όλη αυτή την παρωδία η  οποία το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν τιμά τον θεσμό.

Η πρώτη διακοπή έγινε όταν ο πρόεδρος του οργάνου Ζάχος Χαλβαντής ζήτησε από τους συμβασιούχους να απομακρυνθούν από τα έδρανα των Δημοτικών Συμβούλων και να καθίσουν στο χώρο του κοινού. Αυτό παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του δεν έγινε με αποτέλεσμα να ανακοινώσει ολιγόλεπτη διακοπή. Ακολούθησαν προπηλακισμοί συμβούλων της πλειοψηφίας από τους συμβασιούχους, έντονοι διάλογοι αλλά και βαριές εκφράσεις. Σε λίγο στην αίθουσα βρέθηκαν και Αστυνομικοί με αποτέλεσμα το κλίμα να φορτιστεί ακόμη περισσότερο και η ολιγόλεπτη διακοπή να μετατραπεί σε πολύωρη!

Όταν τελικά συνεχίστηκε η διαδικασία στην αίθουσα, είχαμε νέο… επεισόδιο. Στις 22.30 εισήλθε στην αίθουσα ο Αστυνομικός υποδιευθυντής Δημήτρης Φούρλας κι ενημέρωσε τον πρόεδρο ότι υπήρξε τηλέφώνημα για βόμβα και πρέπει να εκκενωθεί η αίθουσα για να ερευνηθεί από την Ασφάλεια Λαμίας.

Ακολούθησε νέα διακοπή, περίπου 45’ κι αφού ολοκληρώθηκε ο έλεγχος επανάρχισε η συνεδρίαση και κάποια στιγμή φτάσαμε στην διενέργεια της ονομαστικής ψηφοφορίας. Τότε οι συμβασιούχοι κατέλαβαν το προεδρείο και φυσικά είχαμε νέα διακοπή, η οποία κράτησε πάνω από 1,5 ώρα..

Τελικά δέκα λεπτά πριν τη 1 μετά τα μεσάνυχτα η παράταξη της πλειοψηφίας επανήλθε στην αίθουσα και δια στόματος προέδρου ανακοινώθηκε νέα διακοπή της συνεδρίασης για το μεσημέρι της Παρασκευής στις 2, με την διενέργεια της ψηφοφορίας και τη συνέχιση της συνεδρίασης με τα υπόλοιπα 42 θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Όσαν αφορά την ουσία του θέματος που προκάλεσε όλα τα παραπάνω δεν άλλαξε κάτι αφού σύσσωμη η αντιπολίτευση, ζητούσε την επαναπρόσληψη των συμβασιούχων, ώστε να μην συνεχιστεί αυτή η άθλια κατάσταση στην πόλη και από την άλλη η «εμμονή» της πλειοψηφίας να παραχωρηθεί η αποκομιδή σε ιδιώτη. Να σημειώσουμε ότι τα δύο μέλη της πλειοψηφίας (Κερπινιώτης, Μώρης) που είχαν από καιρό διαχωρίσει τη θέση τους, παρέμειναν συνεπείς στα όσα είχαν πει, ενώ εντύπωση προκάλεσε η επίθεση που έκανε, στην αρχική τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης, στον Τάσο Χρονά και στον Γιώργο Κοτρωνιά με αφορμή την κριτική τους για το θέμα, αλλά και για το ΔΑΚΛ. Μάλιστα ο κ. Σταυρογιάννης έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφα της ειδικής ανακρίτριας και της Ασφάλειας Λαμίας που κάνουν προανάκριση για τα ΝΠΔΔ του Δήμου Λαμιέων για την περίοδο θητείας του Δημάρχου Κοτρωνιά.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Κοτρωνιάς παρουσίασε έγγραφα που αποδεικνύουν την αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής για το ΔΑΚΛ, με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει σήμερα στο δυσάρεστο σημείο η ομάδα της πόλης να έχει ανέβει στην Α’  Εθνική και να καλείται να αγωνιστεί σαν γηπεδούχος στο Περιστέρι.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς εκδόθηκε χθες απόφαση με την οποία ακυρώνονται οι αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου για το θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων από ιδιώτη.

Να δούμε στη συνέχεια τα επίμαχα έγγραφα που προαναφέραμε καθώς και την τοποθέτηση με πλήθος αιχμών του Τάσου Χρονά για τον κ. Σταυρογιάννη που κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι μιλάει πάντα θεωρητικά και εκ του ασφαλούς, τη στιγμή που η Δημοτική Αρχή καλείται να κάνει πράξεις…

ΤΑΣΟΣ ΧΡΟΝΑΣ: «Έχουμε ήδη διατυπώσει την αντίθεση μας απέναντι σε κάθε διαδικασία που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Θεωρούμε πως η ανάθεση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη, εκ των πραγμάτων προσδιορίζει την πορεία προς την ιδιωτικοποίηση και δεν μπορεί να έχει προσωρινό χαρακτήρα.

Οι αναφορές της δημοτικής αρχής στον προσωρινό χαρακτήρα της εμπλοκής του ιδιώτη, «μέχρι να συγκροτήσουμε επαρκώς στελεχωμένη και εξοπλισμένη δημοτική υπηρεσία» αποτελεί προσχηματική συγκάλυψη των πραγματικών σας προθέσεων, όταν όλα δείχνουν πως η ιδιωτικοποίηση είναι επιλογή σας.

Σε αυτή την κατεύθυνση ξεθεμελιώνετε αργά, σταθερά και με μέθοδο κάθε οργανωμένη δομή στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων. Αποσπάσατε από τον έλεγχο του Δήμου το ΧΥΤΑ Λαμίας και τον παραδώσατε στον Περιφερειακό ΦοΔΣΑ Α.Ε. Παραδώσατε στην ίδια εταιρεία τα μηχανήματα που διαθέταμε ως Δήμος και δεν δείξατε κανένα ενδιαφέρον για την απόκτηση νέων, που εγκρίθηκαν και είχαν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μαζί με το νέο κύτταρο του ΧΥΤΑ. Στη σημερινή συνεδρίαση παραδίνετε ακόμη και την ευθύνη συλλογής χόρτων και ογκωδών απορριμμάτων.

Είναι ξεκάθαρο ότι  είναι επιλογή σας η ιδιωτικοποίηση η οποία πλήττει τα συμφέροντα των δημοτών – του λαού!

Λέμε ξεκάθαρα πως κάθε ισχυρισμός σας, πως τα δημοτικά τέλη δεν θα αυξηθούν ή ότι σε αυτή την πορεία ιδιωτικοποίησης μπορούν να μειωθούν, είναι ψεύτικος. Είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα που διαμορφώνει η προσθήκη στις υπηρεσίες καθαριότητας που θα προσφέρει ο ιδιώτης ΦΠΑ 24 % και εργολαβικού κέρδους. Άλλωστε ο κάθε ιδιώτης θα επιδιώκει να είναι μεγαλύτερο και συνεχώς να αυξάνει, μιας και αυτό είναι ο στόχος του και όχι η οικολογική διάσταση του προβλήματος και το καλό του Δήμου μας.

Σε αυτή τη βάση  είμαστε αντίθετοι με την εισήγηση σας για σύναψη σύμβασης με ιδιώτη.

Λέμε ξεκάθαρα πως ο Δήμος μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του για την αποκομιδή των απορριμμάτων  αξιοποιώντας την υπηρεσία καθαριότητας που διαθέτει και φυσικά τους συμβασιούχους που καταχρηστικά απολύσατε, εφόσον υπηρετούν πάγιες και σταθερές ανάγκες της υπηρεσίας -παρά και πέρα από τις δυνατότητες που σας έδινε η τροπολογία Σκουρλέτη, η οποία προωθήθηκε από την κυβέρνηση κάτω από την πίεση των εργαζομένων.

Σε αυτή τη λογική κρίνουμε την όλη σας δραστηριότητα γύρω από το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ως ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ που βρίσκεται σε αντίθεση με τα λαϊκά συμφέροντα.

Πιστεύουμε πως είναι συνέχεια και προέκταση της στάσης σας απέναντι στον Περιφερειακό ΦοΔΣΑ Α.Ε.

Θεωρούμε ότι συμφωνείτε με την Κυβέρνηση  και άλλες πολιτικές δυνάμεις στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.  Πως η μεθοδολογία σας αναπτύσσεται και με δική της ευθύνη. Μάλιστα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κλίνει πονηρά το μάτι σε κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης, αλλά και, για να μη χάσει το λαϊκό  έρεισμα, αφήνει περιθώρια  – δήθεν – επιλογών στους Δήμους.

Αυτά τα περιθώρια αγωνιζόμαστε να αξιοποιήσουμε και στην περίπτωση του Δήμου Λαμίας, που έτσι θα απομακρύνει τη λογική της ιδιωτικοποίησης μιας τόσο σημαντικής υπηρεσίας όπως η καθαριότητα.

Την ίδια ώρα να σωθούν από την ανεργία 49 οικογένειες, που πέρασαν ένα δραματικό καλοκαίρι αγωνιώντας για το δικαίωμα τους στη δουλειά και στη ζωή.

Με αυτή τη λογική ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ την εισήγηση για παράδοση της καθαριότητας στα χέρια ιδιώτη και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μέχρι να ανατραπεί».

 

Αφήστε μια απάντηση