Περιβάλλον

Δεν πάει άλλο!

Η συγκέντρωση αιολικών πάρκων, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας του περιβάλλοντος και της διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής, με μόνο κριτήριο την κερδοφορία του κάθε μονοπωλιακού ομίλου, έχει επιδεινώσει τη ζωή των λαϊκών οικογενειών και το περιβάλλον.

 Οι αντιδράσεις των κατοίκων πολλών περιοχών ενάντια στην τοποθέτηση νέων ανεμογεννητριών είναι πλήρως δικαιολογημένες.

Αποκαλύπτονται οι μύθοι της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων περί «προστασίας του περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή», «πολλών και καλών θέσεων εργασίας», που δήθεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου του λαού.

Μόνο τα 5 τελευταία χρόνια έχει υπερδιπλασιαστεί η εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Κατάσταση που θα επιδεινωθεί με βάση τις νέες αιτήσεις αδειοδότησης.

Η πρωτοκαθεδρία της Στερεάς δεν είναι τυχαία…

Η εγγύτητα στην Αττική και το ανάγλυφο της περιφέρειας θα συνεχίσει να προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επιχειρηματικών ομίλων της ενέργειας. Η συγκέντρωση των περισσότερων μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού, από φυσικό αέριο, στη Στερεά και η εξελισσόμενη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ακόμη και σε γη υψηλής παραγωγικότητας, επιβεβαιώνουν ότι η περιοχή μας εξελίσσεται σε ενεργειακό κέντρο, σε ένα «Ελ Ντοράντο» για τα ενεργειακά μονοπώλια.

Η Νότια Εύβοια έχει λειτουργήσει ως «πιλότος» στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων (η εγκατεστημένη ισχύς αποτελεί ήδη το 12% της αιολικής ενέργειας στη χώρα.

Ποια είναι τα αποτελέσματα:

 • Το ρεύμα είναι πανάκριβο και το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας απαρχαιωμένο με συχνές διακοπές ρεύματος.
 • Υπάρχουν νέες αιτήσεις για εγκατάσταση 83 νέων ανεμογεννητριών στο Δήμο Καρύστου μόνο σε ένα μήνα. Αρκετές από τις νέες αιτήσεις αφορούν περιοχές «μια ανάσα» από την Κάρυστο.
 • Αιολικά πάρκα, που έχει περάσει ο χρόνος ζωής τους, βρίσκονται εγκαταλελειμμένα, αποτελώντας ρυπογόνο παράγοντα για το περιβάλλον και κίνδυνο από πτώσεις τμημάτων.
 • Προκαλούνται προβλήματα στη δραστηριότητα των κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων, λόγω των εκτεταμένων εργασιών εγκατάστασης, της κατάληψης βοσκήσιμων εκτάσεων.
 • Κίνδυνος για την επάρκεια του νερού, από τις υδροληψίες, για τις ανάγκες των έργων.
 • Οι άθλιες συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων στην εγκατάσταση των αιολικών πάρκων, που δουλεύουν 10ωρα, επί 6 ημέρες τη βδομάδα, με χαμηλά ημερομίσθια.

Η παραπάνω εικόνα επαναλαμβάνεται ήδη στους δήμους Θήβας και Τανάγρας και δείχνει πώς θα εξελιχθούν και πολλές άλλες περιοχές της Στερεάς και της υπόλοιπης Ελλάδας. Όπως ο Ελικώνας στη Βοιωτία, τα Βαρδούσια, η Οίτη στη Φθιώτιδα και τα Άγραφα στην Ευρυτανία, η οροσειρά της Δίρφυς στην κεντρική Εύβοια.

Πολλές από αυτές τις περιοχές, μάλιστα, αποτελούν προστατευόμενες περιοχές Natura.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι ήδη εγκατεστημένο ή σε φάση δοκιμαστικής λειτουργίας το 40,8 % (1.678 MW) της ισχύος από αιολική ενέργεια στη χώρα.

Μία από τις δεκάδες εικόνες…

ΓΙΑΤΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΩΣ ΕΔΩ…;

Υπεύθυνη είναι η πολιτική όλων των κυβερνήσεων, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών που προώθησαν και υλοποίησαν την στρατηγική της ΕΕ για την απελευθέρωση της ενέργειας, την μετατροπή της ενέργειας σε πανάκριβο εμπόρευμα. Αυτή η πολιτική τα τελευταία χρόνια ονομάστηκε “πράσινη ανάπτυξη” και πλέον “πράσινο new deal”.

 • Την απελευθέρωση της ενέργειας. Δηλαδή τη μετατροπή σε πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων κάθε σταδίου από την παραγωγή έως και την τελική κατανάλωση της ενέργειας. Αυτό το σχέδιο περιλάμβανε το «σπάσιμο» και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τη διευκόλυνση των ιδιωτικών επενδύσεων που έχουν σχετικά μικρό κόστος (όπως είναι τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά πάρκα σε αντίθεση με τα υδροηλεκτρικά έργα ή τα δίκτυα διανομής).
 • Την επιλογή του συγκεκριμένου μίγματος ενεργειακής πολιτικής. Δηλαδή την κατάργηση χρήσης του λιγνίτη, την απλή διατήρηση του ποσοστού της

υδροηλεκτρικής ενέργειας και την τεράστια αύξηση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας. Επιλογή που αφορά τις τεράστιες γεωπολιτικές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς ΕΕ- ΗΠΑ- Κίνα- Ρωσία στη περιοχή, μπλέκοντας το λαό μας σε επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά γεωπολιτικά παιχνίδια, για το μοίρασμα των αγορών.

Σε αυτά τα πλαίσια δίνεται προβάδισμα στους ευρωπαϊκούς μονοπωλιακούς ομίλους, που ηγούνται στην τεχνογνωσία κατασκευής ΑΠΕ, σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους σε ΗΠΑ και Κίνα.

 • Την στήριξη, με ζεστό κρατικό χρήμα, μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για να επιταχυνθεί η «στροφή» στους συγκεκριμένους τομείς. Πάνω από το 30% του νέου ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων διατίθεται υποχρεωτικά σε έργα «πράσινης ανάπτυξης». Κατεύθυνση που σχετίζεται με την ανάγκη των μονοπωλιακών ομίλων να βρουν νέα πεδία κερδοφορίας, μέσα στις συνθήκες νέας βαθιάς οικονομικής κρίσης, βάζοντας σε κίνηση τα τεράστια υπερσυσσωρευμένα κεφάλαιά τους.

Όλες οι κυβερνήσεις τήρησαν κατά γράμμα το απαράδεκτο χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ (ΦΕΚ Β’ 2464/3.12.2008), το οποίο επιτρέπει την εγκατάσταση μέχρι και σε αναδασωτέες εκτάσεις!

Η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο που έδωσε το πράσινο φως στο παραπέρα ξεσάλωμα των μονοπωλίων. Συγκεκριμένα ανατίθενται περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις εξπρές σε ιδιώτες, προωθείται η εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών σε όλη τη χώρα, καταργείται το καθεστώς προστασίας των προστατευόμενων περιοχών υψηλής περιβαλλοντικής αξίας, δίνεται το δικαίωμα σε μηχανικούς και δικηγόρους να ορίζουν τι είναι δάσος, πετώντας εκτός τους κρατικούς φορείς και τους κρατικούς δασολόγους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση ενέκρινε εκατοντάδες άδειες νέων αιολικών πάρκων στη Στερεά και την Εύβοια, σε όλη τη χώρα. Το 2018 θεσμοθέτησε το στόχο του να φτάσουν οι ΑΠΕ στο 31% ως το 2030. Ηγήθηκε στη δημιουργία του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου των Βαλκανίων στη Κάρυστο και υπερηφανεύεται για αυτά!

Οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές προώθησαν πιστά τα σχέδια όλων των κυβερνήσεων. Η περιφερειακή αρχή τώρα παραπονιέται για την αφαίρεση ακόμη και της δυνατότητας γνωμοδοτικής απόφασης αλλά και όταν υπήρχε αυτή η δυνατότητα δεν έφεραν καμία αντίρρηση για την επέλαση των μονοπωλίων της Ενέργειας.

Η περιφέρεια και οι δήμοι της Στερεάς Ελλάδας βρίσκονται σε στενή επαφή με τους επιχειρηματικούς ομίλους, κάνοντάς τους διάφορες εξυπηρετήσεις και παίζοντας το παιχνίδι των «ανταποδοτικών». Τώρα ζητούν να «τρέξει» η υλοποίηση του νέου χωροταξικού, με κριτήριο να ξεκαθαρίσει το επενδυτικό τοπίο και να δρομολογούνται πιο γρήγορα οι κάθε είδους επενδύσεις.

Κυβέρνηση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜΕΡΑ 25 βαφτίζουν «εθνικούς στόχους»

Και η πρόκληση… Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα επιβάλλει μέχρι το 2030 να έχει υπερδιπλασιαστεί η παραγόμενη από ΑΠΕ ισχύς (προσθήκη τουλάχιστον 9.000 MW στα μέχρι σήμερα 7.000 MW.

Όλες οι κυβερνήσεις, περιφερειακές & δημοτικές αρχές περπάτησαν τον ίδιο δρόμο…

Ας σκεφτεί ο καθένας…

Πώς βοήθησαν αυτές οι αλλαγές στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας του λαού μας;

Την ώρα που οι ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά κλπ πολλαπλασιάζονται, πολλά νοικοκυριά είναι χωρίς ρεύμα. Στην Ελλάδα το 17,9% του πληθυσμού αδυνατεί να διατηρήσει το σπίτι του «επαρκώς ζεστό», το 32,5% καθυστερεί τις πληρωμές των λογαριασμών Ενέργειας. Τα τιμολόγια του ρεύματος έχουν αυξηθεί πάνω από 150% την τελευταία δεκαετία, πολλά νοικοκυριά απειλούνται με διακοπή του ρεύματος. Η χρόνια υποβάθμιση των δικτύων διανομής του ρεύματος σε συνδυασμό με την υποστελέχωση του ΔΕΔΔΗΕ προκαλούν, σε μόνιμη βάση, πολύωρες διακοπές ρεύματος.

Πώς συνέβαλαν στην προστασία του περιβάλλοντος, στην βελτίωση του επιπέδου ζωής των εργαζομένων;

Υποβαθμίζονται έως και καταστρέφονται προστατευόμενες περιοχές, οικότοποι, πολιτιστικά μνημεία. Δημιουργούνται προβλήματα κατά τις εργασίες εγκατάστασης πχ ηχορύπανση, εκχερσώσεις.

Πώς συνέβαλαν στην προστασία της εργασίας, των δικαιωμάτων των εργαζομένων;

Η «απολιγνιτοποίηση» στη Δυτική Μακεδονία οδηγεί σε περισσότερους από 3,000 ανέργους στη περιοχή. Στη Στερεά το σταμάτημα της εξόρυξης λευκόλιθου στο Μαντούδι οδήγησε στην απόλυση 200 περίπου εργαζομένων από την «ΤΕΡΝΑ».

Στη ΛΑΡΚΟ το ειδικευμένο, έμπειρο εργατικό δυναμικό κινδυνεύει με μαζικές απολύσεις, ώστε να περάσουν στους ιδιώτες τα πλούσια μεταλλεύματα στο πολύτιμο, για την ηλεκτροκίνηση και την αποθήκευση Ενέργειας, κοβάλτιο. Στις εταιρείες λειτουργίας των αιολικών πάρκων προωθείται η εργολαβοποίηση, οι μισθοί έχουν χειροτερέψει κατά πολύ σε σχέση με λίγα χρόνια πριν.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ, Η ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, Η ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ο ΛΑΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ

Μέσα από τη συλλογική δράση σωματείων, συλλόγων, μαζικών φορέων να παλέψει για:

 • Να μπει τέλος στην επέλαση των μονοπωλιακών ομίλων σε Στερεά και Εύβοια. Να απορριφθούν οι αιτήσεις εγκατάστασης και να μην ξεκινήσουν εργασίες για νέα αιολικά πάρκα, τόσο σε ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές, όπως ο Δήμος Καρύστου, Θηβαίων, όσο και σε παρθένα δάση και προστατευόμενες περιοχές όπως της Δίρφυς, της Οίτης και αλλού. Καμιά ανεμογεννήτρια, υποσταθμοί και γραμμές υψηλής τάσης κοντά σε οικισμούς, αναθεώρηση προς τα πάνω των ορίων εγγύτητας και προς τα κάτω των ορίων ηχορύπανσης.
 • Φθηνό ρεύμα για το λαό με δραστική μείωση της τιμής του, κατάργηση του «πράσινου τέλους», των δημοτικών και άλλων τελών, που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς.
 • Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες. Σύγχρονο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος και πρόσληψη επαρκούς, μόνιμου προσωπικού σε ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, για τη λειτουργία και τη συντήρησή του.

Κόντρα στα «τυράκια» των επιχειρηματικών ομίλων που με διάφορες χορηγίες και «ανταποδοτικά», τις λεγόμενες «ενεργειακές κοινότητες» θέλουν να σταματήσουν κάθε διαμαρτυρία.

Απομονώνοντας λογικές που αδυνατίζουν το συλλογικό αγώνα, αφού αφήνουν στο απυρόβλητο τον πραγματικό ένοχο, στοχεύοντας γενικά την τεχνολογική εξέλιξη και την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας. Εχθρός για το λαό δεν είναι η τεχνολογία, αλλά ο καπιταλισμός που αξιοποιεί κάθε τεχνολογική εξέλιξη για τη μέγιστη, κάθε φορά, κερδοφορία με τραγικές συνέπειες στους όρους ζωής και εργασίας των εργαζομένων.

Δίνοντας απάντηση σε όσους αξιοποιούν τις δίκαιες διεκδικήσεις των κατοίκων για να εξασφαλίσουν τα δικά τους επιχειρηματικά συμφέροντα. Λύση δεν είναι, αντί να γεμίζουν τα βουνά ανεμογεννήτριες, να αποκλείονται οι ακτές από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, στο όνομα της τουριστικής ανάπτυξης, όπως καλλιεργούν εκπρόσωποι αστικών πολιτικών κομμάτων και δημοτικές αρχές.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

Ηισόρροπη ανάπτυξη όλων των μορφών παραγωγής ενέργειας, με σεβασμό στο περιβάλλον, προς όφελος της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας και του φτηνού ρεύματος, για τον ίδιο το λαό, είναι σήμερα πιο εφικτή από ποτέ, με δεδομένη και την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας. Προϋποθέτει όμως μια ριζικά διαφορετική οργάνωση της οικονομίας, απαλλαγμένη από το κίνητρο του καπιταλιστικού κέρδους.

Αυτή τη λύση δίνει η κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, για την οποία παλεύει το ΚΚΕ, στα πλαίσια της εργατικής εξουσίας. Σε αυτήν, οι εγχώριες ενεργειακές πηγές, τα μέσα παραγωγής και διανομής της ενέργειας θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία. Ο ενεργειακός σχεδιασμός θα αναπτύσσεται με μοναδικό στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, ώστε να εξασφαλίζονται:

Η παροχή επαρκούς ηλεκτρικού ρεύματος σε όλο τον πληθυσμό έναντι ενός ελάχιστου μέρους του εισοδήματος των εργαζομένων.

Η μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας.

Η ισόρροπη αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας, με συστηματική έρευνα για την εξεύρεση νέων πηγών και ταυτόχρονη αξιοποίηση της τεχνολογίας, για τη μείωση των περιβαλλοντικών συνεπειών.

Χωροταξικό πλαίσιο σε επιστημονική βάση, με σκοπό τη λαϊκή ευημερία και συγκεκριμένα την προστασία και ασφάλεια των οικιστικών ζωνών, την προστασία του περιβάλλοντος, των υδάτινων πόρων, των δασικών εκτάσεων και των ορεινών όγκων. Την ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤ. ΣΤΕΡΕΑΣ ΚΑΙ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Σχετικές αναρτήσεις

Eκδηλώσεις εορτασμού την Κυριακή σε Μεξιάτες, Παρνασσό

efthia

Μαθητές του ΕΠΑΛ φύτεψαν βότανα στην πλατεία Αταλάντης

efthia

Αδιάσειστα στοιχεία για τη ρύπανση στις Λιβανάτες

efthia
Φόρτωση....

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο