Δημητράντζου: Να καταργηθεί η ποσόστωση γυναικών στις εκλογές

share on:

Επιστολή απέστειλε η πολιτευτής Φθιώτιδας Βάσω Δημητράντζου στο Υπουργείο Εσωτερικών και την Γ. Γ Ισότητας των φύλων για το θέμα της ποσόστωσης των γυναικών στις εκλογικές διαδικασίες, ζητώντας την κατάργησή της.

Η διάκριση ενός ανθρώπου με βάση το φύλο του όσον αφορά την δυνατότητα συμμετοχής του στα κοινά παραβιάζει κατά την Πολιτευτή, την έννοια της Δημοκρατίας και της Ισότητας των φύλων.

Συγκεκριμένα η κα Δημητράντζου στην επιστολή της αναφέρει:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Η Ισότητα των φύλων εν έτη 2019 πιστεύω πως στη χώρα μας θεωρείται ένα κεκτημένο και τετελεσμένο θεσμικά γεγονός ,αν και στην νοοτροπία των πολιτών δεν έχει αφομοιωθεί ακόμη πλήρως.

Η ανθρώπινη ύπαρξη είναι μία και ο διαχωρισμός των δικαιωμάτων και του τρόπου αντιμετώπισης με βάση το φύλο είναι “ανακάλυψη”του ανθρώπινου νου που σε μία ανδροκρατούμενη παλαιόθεν κοινωνία ήταν αναμενόμενο.

Το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι λοιπόν εννοείται ότι είναι το ίδιο για όλους τους ανθρώπους που πληρούν τα κριτήρια που απαιτούνται ανεξαρτήτως φύλου. Η τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε σε μία Δημοκρατική,ελεύθερη,σύγχρονη χώρα…

Εν’ αντιθέση όμως οι γυναίκες επιτρέπεται να συμμετέχουν στις  εκλογές σε συγκεκριμένο ποσοστό το οποίο καμία σημασία δεν έχει ως αριθμός αφού δεν είναι ίδιο με εκείνων των ανδρών αλλά είναι σαφώς λιγότερο και αναλογικά ανέρχεται στο 1/3 των συμμετεχόντων των ψηφοδελτίων.

Η ισχύουσα νομοθεσία προσβάλλει την γυναικεία υπόσταση και την υποβιβάζει,λόγω του περιορισμού αυτού -που κατά την γνώμη μου είναι απαράδεκτος-στερώντας  το δικαίωμα σε μεγάλο αριθμό της εκλογής αλλά και υποψηφιότητας.

Σας ζητώ λοιπόν την άμεση άρση του περιορισμού της συμμετοχής γυναικών σε όλα τα ψηφοδέλτια ώστε να έχουμε ίσα δικαιώματα με τους άνδρες υποψήφιους,ίσες ευκαιρίες,αλλά και να ισχυροποιήσουμε την παρουσία μας στα συμβούλια και το κοινοβούλιο για το καλό της χώρας γενικότερα.

Ο διαχωρισμός του δικαιώματος μας να εκλεγόμαστε λόγω του φύλου μας, μας προσβάλει και παραβιάζει τις αρχές της Δημοκρατίας.

Μετά Τιμής

Δημητράντζου Κ. Βασιλική

Πολιτευτής Φθιώτιδος του κόμματος “Ελληνική Λύση”

Αφήστε μια απάντηση