Δημοσκόπηση: Η διαφθορά προκάλεσε την κρίση

share on:

Αρνητικό πρόσημο βάζουν οι πολίτες στη συμφωνία των Πρεσπών, όπως καταγράφεται σε νέα δημοσκόπηση για το «Έθνος της Κυριακής». Οι συμμετέχοντες στην έρευνα εκτιμούν στη συντριπτική πλειοψηφία τους ότι η διαφθορά προκάλεσε την κρίση στην Ελλάδα, ενώ το 64% δεν θεωρεί τα μνημόνια απαραίτητα.

Ειδικότερα στην μεγάλη δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research για το «Έθνος της Κυριακής», σε δείγμα 9.800 ατόμων, το 73% αποδίδει το ξέσπασμα της κρίσης στη διαφθορά κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο, ενώ το 82% εκτιμά ότι δεν έχουν γίνει αρκετά για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Το 85% συμφωνεί με την άποψη ότι η Ελλάδα αποτέλεσε ένα πειραματόζωο του διεθνούς συστήματος, με το 64% να απαντά ότι τα μνημόνια δεν ήταν απαραίτητα και το 55% να πιστεύει ότι η χωρίς εποπτεί η χώρα θα επιστρέψει στις κακές πρακτικές του παρελθόντος.

Αναφορικά με τις συμφωνίες που υπέγραψε τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση, το 58% αξιολογεί αρνητικά τη συμφωνία των Πρσεπών για το Μακεδονικό, εκτιμώντας, πάντως, ότι θα περάσει από τη Βουλή με 151 ψήφους.  Παράλληλα το 56% εκτιμά ότι εάν η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση θα διατηρήσει τη συμφωνία.

Για τη συμφωνία του Eurogroup το 46% την κρίνει αρνητικά, ενώ ένα 43% εκτιμά ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα επιδεινωθεί, το 30% ότι θα παραμείνει στάσιμη και το 25% ότι θα βελτιωθεί.

Οι πολίτες σε ποσοστό 50% δεν επιθυμούν πρόωρες αλλαγές.

Στην ίδια δημοσκόπηση η Νέα Δημοκρατία καταγράφει προβάδισμα 5,5 μονάδων συγκεντρώνοντας 23,3% έναντι 17,8% του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 8,7% και ακολουθούν Κίνημα Αλλαγής με 6,9%, ΚΚΕ με 5,7%, Ένωση Κεντρώων 2,6% και Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2%.

Ανησυχητικό είναι, πάντως, το γεγονός ότι ένα 18% εμφανίζεται να συμφωνεί με τα όσα παραληρηματικά είχε δηλώσει ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, δηλαδή να παρέμβει ο στρατός και να κάνει πραξικόπημα. Παράλληλα, το 45% συμφωνεί με την άποψη ότι όσοι είναι υπέρ της συμφωνίας για το ονοματολογικό είναι προδότες, ενώ το 48% διαφωνεί.

Αφήστε μια απάντηση