Διαδημοτική συνεργασία για τα αντιμετώπιση των αδέσποτων ζώων στη Φθιώτιδα

share on:

Το πλαίσιο μιας διαδημοτικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση του θέματος των αδέσποτων ζώων σε όλη τη Φθιώτιδα ήταν το αντικείμενο της συνάντησης των Δημάρχων της Φθιώτιδας, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Λαμιέων Θύμιου Καραΐσκου.

Ο κ. Καραΐσκος ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Δήμος Λαμιέων, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεργασίας όλων των Δήμων του Νομού και αποτέλεσμα μια συνολική πρόταση αντιμετώπισης του προβλήματος των αδέσποτων ζωών, μέσα από διαδημοτική συνεργασία και με τη συμμετοχή όλων των Δήμων της Φθιώτιδας.

Ακόμη ενημέρωσε ότι με γρήγορους ρυθμούς συντάσσεται η σχετική μελέτη για να δημιουργηθεί στη Λαμία ένα «Πάρκο Ζωοφιλίας», το οποίο θα περιθάλπει τα αδέσποτα ζώα, ενώ παράλληλα θα πρέπει να υποβληθεί και η ολοκληρωμένη μελέτη για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Φιλόδημος», με σκοπό τη διεκδίκηση από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, πρόσθετων χρηματοδοτήσεων, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας χώρος σύγχρονος, ανοιχτός και επισκέψιμος, ο οποίος θα διέπεται από τις τυπικές εκ του νόμου λειτουργίες και θα έχει περισσότερο σχέση με ολοκληρωμένη παρέμβαση.

Μεταξύ των Δημάρχων υπήρξε ανταλλαγή απόψεων έτσι ώστε το εγχείρημα να έχει σαφώς θετικά αποτελέσματα, εκτιμήθηκε ότι το κόστος είναι τεράστιο για να το αντιμετωπίσει ο κάθε Δήμος χωριστά και οι Δήμαρχοι καταρχάς εξέφρασαν την πρόθεσή τους να μετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, αναλαμβάνοντας και αναλογικό κόστος λειτουργίας. Σημειώθηκε μάλιστα ότι είναι η πρώτη από παρόμοιες προσπάθειες, σε διάφορους τέτοιους ευαίσθητους τομείς.

Στις επόμενες ημέρες η συνάντηση θα επαναληφθεί, με στόχο μέχρι το τέλος του μήνα το σχετικό πλαίσιο συνεργασίας να προωθηθεί για συζήτηση στα δημοτικά συμβούλια τα οποία θα λάβουν και τις τελικές αποφάσεις.

Στη συνάντηση μετείχαν: από το Δήμο Λαμιέων, ο Δήμαρχος Θύμιος Καραΐσκος και οι Αντιδήμαρχοι Κώστας Μουστάκας και Παναγιώτης Στασινός, από το Δήμο Λοκρών, ο Δήμαρχος Θανάσης Ζεκεντές και ο Αντιδήμαρχος Κώστας Σούλιος, από το Δήμο Στυλίδας, η Δήμαρχος Βιργινία Στεργίου και ο Αντιδήμαρχος Κώστας Χριστοδούλου, από το Δήμο Μακρακώμης, ο Δήμαρχος Γιώργος Χαντζής, από το Δήμο Δομοκού, ο Δήμαρχος Μπάμπης Λιόλιος, από το Δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας, η Δήμαρχος Αθανασία Στιβακτή και από το Δήμο Καμένων Βούρλων, ο Αντιδήμαρχος Νίκος Παπαγρηγορίου

Ο Θ. Καρα’ί’σκος μετά τη συνάντηση έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η διαχείριση των αδέσποτων ζώων δεν αφορά μόνο την ποιότητα ζωής μας. Είναι πρωτίστως ζήτημα πολιτισμού. Ο Δήμος Λαμιέων σε συνεργασία με όλους τους Δήμους της Φθιώτιδας, με βούληση, σχέδιο, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για ένα θέμα που μας αφορά όλους.

Σήμερα επιβεβαιώνεται απόλυτα η θέση μας πως «τολμάμε να ασχοληθούμε με τα δύσκολα με σχέδιο και πρόγραμμα». Η σημερινή συνάντηση και οι επόμενες κινήσεις για την αντιμετώπιση ενός κρίσιμου θέματος για την τοπική αυτοδιοίκησης είναι μία από τις πρώτες κινήσεις της νέας περιόδου. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους δημάρχους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μου για δημιουργικό διάλογο αλλά και για την θετική συμβολή τους σ’ αυτό το εγχείρημα για να έχουμε γρήγορα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Θεωρούμε πως έγινε μια σημαντική αρχή»

 

Αφήστε μια απάντηση