Διαφωνίες από τους «53» στην απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας

share on:

Τη σαφή διαφοροποίησή τους με έμφαση στην «ιδιοκτησία των μνημονίων», τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και τους χειρισμούς στο μεταναστευτικό εκφράζουν οι «53» του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα commonality.gr.

Στο κείμενό της η τάση του διατυπώνει τις διαφωνίες της τόσο με πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής της κεντρικής πολιτικής σκηνής όσο και με επιμέρους τομείς της αφήνοντας παράλληλα αιχμές εναντίον του Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος χθες κλήθηκε να παράσχει ενημέρωση για τις εξελίξεις στο προσφυγικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Πολιτική Γραμματεία έγιναν αισθητές οι δυσκολίες στη… συγκατοίκηση με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής παρά το γεγονός ότι διαψεύστηκαν τα δημοσιεύματα περί παραίτησής του.

Στην ανακοίνωση οι «53» τονίζουν ότι η χθεσινή απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας δεν ήταν ομόφωνη, καθώς όχι μόνο τα μέλη τους, «αλλά και άλλα μέλη της ΠΓ, εξέφρασαν σοβαρές αντιρρήσεις σε μια σειρά θέματα.

»Σε κάθε περίπτωση το κείμενο της απόφασης δεν ανταποκρίνεται στα συμπεράσματα και τον πλούτο του προβληματισμού που αναπτύχθηκε στην 5ωρη συνεδρίαση του οργάνου» σημειώνεται.

Άλλωστε, στο ίδιο κριτικό κλίμα ήταν και άλλα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Νίκος Σκόρινης.

 

Τι δήλωσε ο Μουζάλας

Από την πλευρά του ο υπουργός, που θα δώσει αύριο συνέντευξη Τύπου για θέματα σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού, προσπαθεί να υποβαθμίσει τις αντιδράσεις υποστηρίζοντας ότι η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας είναι «σύμφωνη με την κυβερνητική μας πολιτική, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και όσων υπαγορεύει η κοινοτική και ελληνική νομοθεσία».

Ο κ. Μουζάλας πρόσθεσε ότι η απόφαση «είναι η ρεαλιστική οδός διαχείρισης του προσφυγικού- μεταναστευτικού και πάνω σε αυτήν θα κινηθούμε». Επισημαίνει ότι «τώρα είναι η ώρα να δραστηριοποιηθούμε με μεγαλύτερη ένταση για επίλυση δυσχερειών που αναπόφευκτα δημιουργούνται κατά τη διαχείριση του προσφυγικού».

Υπενθύμισε δε η ΠΓ «οφείλει η ΕΕ να συμβάλλει αποφασιστικά στην εξασφάλιση νομίμων οδών για πρόσφυγες και μετανάστες και στην εγκατάσταση διαδικασιών υποδοχής ταυτοποίησης εκτός Ευρώπης.

»Να επιταχύνει τις διαδικασίες μετεγκατάστασης με συμμετοχή όλων των κρατών μελών, αλλά και να ενισχύσει τις χώρες προέλευσης των προσφύγων και των μεταναστών και τέλος, να πάρει τις αναγκαίες διπλωματικές πρωτοβουλίες για να τερματιστεί η κρίση στις χώρες αυτές, γιατί πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει κυρίως να κάνει με τις μεγάλες ανισότητες ανάμεσα στην Ευρώπη και στις χώρες του Τρίτου Κόσμου.

 

Οι διαφωνίες των «53»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, που εξέδωσαν νωρίτερα οι «53», εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, διαφωνίες στα παρακάτω ζητήματα.

Οι 53 και άλλα μέλη της ΠΓ, υποστήριξαν ότι το κείμενο δεν αποτυπώνει αυτό που πολλές φορές συλλογικά έχουμε πει πως το μνημόνιο δεν είναι ιδιοκτησία μας και η πολιτική μας χρειάζεται να αναζητά συνεχώς τις αναγκαίες ρωγμές που θα αποδυναμώνουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις, στην κατεύθυνση της προστασίας – υπεράσπισης των τμημάτων της κοινωνίας που έχουν πληγεί και συνεχίζουν να πλήττονται από την εφαρμογή τους.

Σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, πέρα από το γεγονός ότι δεν έγινε καμία συζήτηση στην Π.Γ., οι 53 θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβανόμενος την ανάγκη διπλωματικών επαφών στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, οφείλει να στηρίζει τα κοινωνικά κινήματα, που δίνουν μάχες ενάντια στην αντιλαϊκή, φιλοπολεμική, ξενοφοβική, σεξιστική και επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ.

Ως προς το προσφυγικό – μεταναστευτικό, ξεκάθαρα υποστηρίχθηκε, όχι μόνο από τους 53 αλλά σχεδόν ομόθυμα, η επικέντρωση σε άμεσες κινήσεις που θα επαναφέρουν την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στις αφετηριακές θέσεις του κόμματος, αυτές που συνέβαλαν στο τεράστιο κύμα αλληλεγγύης του ελληνικού λαού στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Συγκεκριμένα οι 53 υποστήριξαν:

Α. Άρση του γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά για τις ευάλωτες ομάδες, οικογένειες με παιδιά, ασυνόδευτα και όσους έχουν πάρει τρίπτυχο.

Β. Ομόφωνα, ως φαίνεται, η ΠΓ κατέληξε στην πρόταση να περάσει η αρμοδιότητα, που αφορά στη φιλοξενία και προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων αποκλειστικά στο υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Γ. Κανένας μετανάστης – μετανάστρια δεν πρέπει να βρίσκεται σε κέντρο κράτησης, εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις ακραίας παραβατικής συμπεριφοράς. Σε καμία περίπτωση η κράτηση δεν μπορεί να αφορά ανήλικους.

Δ. Επαναφορά, με νομοθετική πρωτοβουλία, του προηγούμενου πλαισίου για τις επιτροπές ασύλου.

Ε. Άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων που ζουν σε δομές και ιδιαίτερα στα νησιά ενόψει μάλιστα και του χειμώνα.

ΣΤ. Άμεση υλοποίηση του προγράμματος επανένωσης οικογενειών και μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες χωρίς επιπλέον καθυστερήσεις.

 

Αφήστε μια απάντηση