Δ. Κουτσούμπας: Τι πρέπει να γίνει για μια σύγχρονη Εκπαίδευση

share on:

Εκτενή αναφορά στα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει στην εκπαίδευση, έκανε στην ομιλία του χθες στη βουλή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ειδικότερα ο κ. Κουτσούμπας τόνισε:

Γνωρίζετε ότι υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα με τη λειτουργία του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, με αποτέλεσμα να καθυστερούν πάρα πολύ οι εγγραφές εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών.

Γιατί ταυτόχρονα με όλα τα υπόλοιπα παρακολουθούμε στενά όσα συμβαίνουν στην Εκπαίδευση, στα σχολεία, τα Πανεπιστήμια.

Νιώθουμε την αγωνία των χιλιάδων παιδιών που προετοιμάζονται για τις πανελλήνιες εξετάσεις, την αγωνία των οικογενειών τους.

Ακόμα και η διαδικασία της ασύγχρονης διδασκαλίας προχωρά με δυσκολίες. Για τη σύγχρονη, δε, τα προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερα.

Κι επειδή αρκετοί από μας στην οικογένειά μας έχουμε εκπαιδευτικούς, ξέρουμε τι τραβάνε καθημερινά σε όλη αυτή τη διαδικασία, αλλά και τι περισσότερο τραβάνε τα παιδιά από τα σπίτια τους.

Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με τους μαθητές και συνολικότερα με τις οικογένειες που δεν έχουν τα τεχνικά μέσα για την ισότιμη συμμετοχή τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (γρήγορο Ιnternet, ηλεκτρονικός υπολογιστής, tablet κ.ά.).

Γι’ αυτό απαιτούμε να παρθούν άμεσα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την όσο το δυνατόν ισότιμη συμμετοχή στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση όλων των φορέων της εκπαίδευσης, δεδομένων των έκτακτων συνθηκών που υπάρχουν και βεβαίως αυτό να αφορά αποκλειστικά και μόνο το δίμηνο περίπου αυτό που τα σχολεία παραμένουν κλειστά.

Αυτό πρακτικά σημαίνει: Δωρεάν σύνδεση γρήγορου Ιnternet και εξασφάλιση Η/Υ ή tablet για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν.

Διαφορετικά, είναι σαν να αποκλείονται ακόμα περισσότερο από την -τρόπος του λέγειν- ισότιμη συμμετοχή στις πανελλαδικές χιλιάδες μαθητές που δεν έχουν την απαραίτητη οικονομική δυνατότητα.

Να στηριχτεί το έργο των εκπαιδευτικών με δημιουργία κεντρικής ομάδας τεχνικής υποστήριξης στο υπουργείο Παιδείας.

Δημιουργία Κεντρικής Ψηφιακής Πλατφόρμας Διδακτικού Υλικού από το υπουργείο, στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί και θα περιλαμβάνει δραστηριότητες και ύλη για όλες τις ηλικίες.

Και ως προς το ζήτημα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων:

Ζητάμε άμεσα το υπουργείο Παιδείας να ανακοινώσει μειωμένη εξεταστέα ύλη για τις πανελλαδικές εξετάσεις και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να τοποθετηθεί με τον πλέον επίσημο τρόπο για την ημερομηνία διεξαγωγής των πανελλαδικών, αποκλείοντας κάθετα το ενδεχόμενο του Σεπτεμβρίου. Να μπει τέλος στην αγωνία των παιδιών.

 

Αφήστε μια απάντηση