Εγγύηση 26 εκατ. δολάρια δίνει για να αποφυλακιστεί…

share on:

Συνέχεια στο πολύκροτο σκάνδαλο «insider trading» (αθέμιτη χρηματιστηριακή εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών), δίνεται με τη σύνδεση ενός ανθρώπου-κλειδί της Goldman Sachs με την Ariad Pharmaceuticals Inc.

Στο κατηγορητήριο τονίζεται ότι ο Γιώργος Νίκας, μαζί με τον Τηλέμαχο Λαβίδα, συνωμότησαν για να υφαρπάξουν εμπιστευτικές πληροφορίες για την Ariad Pharmaceuticals Inc. από τον πατέρα του Τηλέμαχου που ήταν μέλος του Διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας μέχρι το 2016.

Οι δύο άνδρες βρέθηκαν μπλεγμένοι στο σκάνδαλο μετά τη σύλληψη του Μπράιαν Κοέν, αντιπροέδρου της Goldman Sachs, στα τέλη Οκτωβρίου, με κατηγορίες για συνωμοσία αλλά και διάπραξης απάτης σε βάρος χρεογράφων (securities).

Για την υπόθεση «insider trading» έχουν απαγγελθεί βαρύτατες κατηγορίες τόσο στον Γιώργο Νίκα, τα ίχνη του οποίου αγνοούνται, όσο και στον Τηλέμαχο Λαβίδα. Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Νίκας είναι αντιμέτωπος με 31 κατηγορίες, ενώ ο Τηλέμαχος Λαβίδας με εννέα.

Σύμφωνα με το «Bloomberg», ο Τηλέμαχος Λαβίδας, γιος του Θανάση Λαβίδα της Lavipharm, προσέφερε 23,6 εκατ. ευρώ (25,98 εκατ. δολάρια) ως εγγύηση για να αποφυλακιστεί από τις αμερικανικές φυλακές, όπου παραμένει, περιμένοντας τη δίκη του.

Με βάση τις κατηγορίες, οι δυο τους συμμετείχαν σε μια κομπίνα που απέδωσε στον Νίκα τουλάχιστον 2,6 εκατομμύρια δολάρια σε παράνομα κέρδη με την εμπορία μετοχών σε δύο εταιρείες. Ο Κοέν διέρρευσε μυστικές πληροφορίες σχετικά με εταιρικές συναλλαγές σε έναν ανώνυμο επενδυτή, ο οποίος με τη σειρά τις έδωσε στον Νίκα που τις χρησιμοποίησε παράνομα με σκοπό το κέρδος, σύμφωνα με την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC).

«Ο Τηλέμαχος Λαβίδας είναι ένας από τους έξι ανθρώπους που κατηγορούνται για το κύκλωμα το οποίο, σύμφωνα με την κατηγορούσα Αρχή, αποκόμισε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια», τονίζει το «Bloomberg», υπενθυμίζοντας ότι ο πατέρας του, Θανάσης Λαβίδας, ήταν στο παρελθόν στο ΔΣ της Ariad.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το αρμόδιο δικαστήριο αρνήθηκε την πρώτη πρόταση του Τηλέμαχου Λαβίδα, με την οποία προσέφερε σχεδόν 500.000 ευρώ για να αποφυλακιστεί, με την αιτιολογία ότι μπορεί να φύγει από τις ΗΠΑ για να αποφύγει τη δίωξη.

Ο Λαβίδας παραμένει μέχρι σήμερα στις ομοσπονδιακές φυλακές του Μανχάταν. Την ίδια ώρα, οι Αρχές αναζητούν τα ίχνη του Γιώργου Νίκα, ιδιοκτήτη της αλυσίδας GRK Fresh και, μέχρι πρότινος, μέλος του ΔΣ της γνωστής αλλαντοβιομηχανίας Νίκας.

Αφήστε μια απάντηση