Κοινωνικά

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Νικόλαος

Η δυσάρεστη είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, σήμερα λίγο πριν τις 7 το απόγευμα και σκόρπισε θλίψη σε όλη τη Φθιώτιδα και όχι μόνο…

Ο επί 23 χρόνια Μητροπολίτης Φθιώτιδας, Νικόλαος, εκοιμήθη σήμερα, σε ηλικία 71 ετών, από ανακοπή καρδιάς ενώ βρισκόταν στο σπίτι του. Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Λαμίας με σταθμό του ΕΚΑΒ, όμως ήταν πλέον αργά…

Τοποτηρητής της Μητρόπολης Φθιώτιδας αναλαμβάνει ο Μητροπολίτης Δημητριάδας κ. Ιγνάτιος.

 Η Εξόδιος Ακολουθία του αειμνήστου Μητροπολίτου μας θα τελεσθεί την Τρίτη 30 Ιουλίου στις 11:00 το πρωί στον Μητροπολιτικό Ναό Λαμίας και η ταφή του σκηνώματός του θα πραγματοποιηθεί στην Μονή Παναγίας Δαμάστας.

Ποιος ήταν ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας

Ὁ Μητροπολίτης Φθιώτιδας Ν ι κ ό λ α ο ς Πρωτοπαπᾶς, γεννήθηκε τό 1948 στην Πλατειά Τήνου.

Σπούδασε στη Ριζάρειο Ἐκκλη­σια­στι­κή Σχολή καί στήν Θεολογική Σχολή τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν, λα­βών τό πτυχίο μέ τόν βαθ­μόν «ἄριστα» ἐν ἔτει 1972.

Διάκονος ἐχειροτονήθη τό 1973 καί Πρεσβύτερος τό 1975.

Διε­τέλεσε Ἀρχιδιάκονος καί Ἱεροκήρυξ τῆς Μη­τρόπολης Χαλκίδας (1973 – 1975).

Καθηγητής τῆς Ἐκκλησιαστικῆς Σχολῆς Τή­νου (1975 – 1978) καί Ἱεροκήρυξ τοῦ Πανελληνίου Ἱδρύματος τῆς Εὐαγ­γελιστρίας Τήνου (1975 – 1984).

Μετα­κλη­θείς ὑπό τοῦ μακαριστοῦ Ἀρχιεπι­σκό­που Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ. Σεραφείμ στήν Ἀρχιεπισκοπήν Ἀ­­θη­­νῶν, διετέλεσε Διευθυντής Ὑπηρεσιῶν καί τοῦ θεο­λο­γι­κοῦ Οἰκοτροφείου τῆς Ἀ­­πο­στολικῆς Διακονίας (1984 – 1996), Γενικός Διευ­θυ­ντής τοῦ Ραδιοφωνικοῦ Σταθμοῦ τῆς Ἐκκλησίας (1990 – 1996) καί Ἱεροκήρυξ τοῦ ΙΝ Ἁγίου Ἐλευ­θε­ρίου Ἄρεως.

Συνέγραψε πολλές μελέτες θεομη­το­ρι­κοῦ, ἱστορικοῦ καί λογοτε­χνι­κοῦ περιεχομένου καί δημοσίευσε πολλά ἄρθρα σε ἐφημερίδες καί πε­ριο­δικά.

Μητροπολίτης Φθιώτιδας ἐξελέγη ὑπό τῆς Ἱεραρχίας τήν 1η Ὀκτώβρη, χειροτονήθηκε τήν 6η Ὀκτώβρη στόν ΙΝ Ἁγίου Ἐλευθερίου Ἄ­­ρεως καί ἐνθρονίσθηκε στη Λαμία τήν 17η Νοέμβρη 1996.

Κοιμήθηκε έξι μήνες μετά την κοίμηση της μητέρας του 

Είναι αξιοσημείωτο ότι πριν μερικούς μήνες είχε χάσει τη μητέρα του, η οποία έφυγε την Κυριακή 13 Ιανουαρίου του 2019 σε ηλικία 102 ετών.

Μάλιστα τότε είχε μιλήσει για τη μεγάλη αγάπη που έτρεφε για τη μητέρα του, κάτι που το έδειχνε σε κάθε ευκαιρία, τονίζοντας με έμφαση και συγκίνηση:

 «Τέτοιες γυναίκες σπανίζουν στις μέρες μας. Ευχαριστώ τον Θεό που μου την χάρισε 102 χρόνια», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Συλλυπητήρια μηνύματα

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ: Σήμερα, στη Φθιώτιδα, και όχι μόνο, όλοι μας συγκλονιστήκαμε με την είδηση και πενθούμε για τον αδόκητο χαμό του Μητροπολίτη μας Νικολάου.

O Μακαριστός Νικόλαος άσκησε τα καθήκοντά του επί 23 χρόνια, προσφέροντας τεράστιο εκκλησιαστικό και κοινωνικό έργο.

Στάθηκε δίπλα σε όσους είχαν πραγματική ανάγκη.

Μας ενέπνευσε με τη σύνεση, τη μετριοπάθεια, την ταπεινότητα και την αγάπη του προς την πατρίδα και τη Φθιώτιδα.

Το έργο και η διακονία του θα μείνουν ανεξίτηλα στη μνήμη μας.

Η Φθιώτιδα θα τον θυμάται για πάντα.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του και όλους τους Φθιωτείς.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΚΙΩΤΗΣ: «Η αιφνιδιαστική και αδόκητη κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη Φθιώτιδας Νικολάου μας έχει συγκλονίσει όλους όσους είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε εκ του σύνεγγυς τη σπουδαία προσωπικότητά του. Κατά τα 23 έτη της διακονίας του ως Ποιμενάρχης στο νομό μας, άφησε ως παρακαταθήκη σημαντικότατο φιλανθρωπικό έργο, ενώ πάντοτε ο λόγος του υπήρξε φάρος αγάπης, ελπίδας και ομόνοιας. Για την κοίμηση του Ιεράρχη μας εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην Εκκλησία της Ελλάδος και στο ποίμνιό του στη Φθιώτιδα».

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Διερμηνεύοντας τα συναισθήματα όλων των Στεραιοελλαδιτών, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη για τον αδόκητο χαμό του μακαριστού  μητροπολίτου Νικολάου. 

Μία αναπάντεχη και μεγάλη απώλεια για τη Φθιώτιδα, αλλά και για την πνευματική ζωή του τόπου μας, που από σήμερα γίνεται φτωχότερη. 

Ο επί 23 χρόνια μητροπολίτης Φθιώτιδας, με την άσβεστη φλόγα για προσφορά που τον διέκρινε, με την ισχυρή προσωπικότητά του και την βαθιά πνευματικότητά του, άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στη θρησκευτική ζωή.   

Ο μακαριστός, υπηρέτησε με όλο του το είναι την εκκλησία της Ελλάδας. Υπήρξε ένας βαθιά μορφωμένος και δραστήριος ποιμενάρχης, που αφήνει πίσω του μεγάλο και θεάρεστο έργο. Στάθηκε δίπλα στους αδύναμους και στους έχοντες ανάγκη. Με ατσάλινη θέληση και χαλύβδινη βούληση. Υπήρξε πιστός στις αρχές και τις αξίες του. Με την καθοδήγησή του πάντοτε μας ενέπνεε. Μέχρι τον σημερινό αιφνίδιο χαμό του υπήρξε άοκνος υπηρέτης του λαού και του κλήρου της Φθιώτιδας. Θα μας λείψει. 

Αιωνία του η μνήμη

 

ΘΥΜΙΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΟΣ: «Με θλίψη και οδύνη πληροφορηθήκαμε για την αναγγελία του θανάτου του Μητροπολίτου μας κυρού Νικολάου .

Ο αείμνηστος Ιεράρχης υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι της νεώτερης ιστορίας της Φθιώτιδας με τις προσευχές του, και τις διαρκείς μάχες για τον τόπο.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης στις πάνω από 2 δεκαετίες της ποιμαντορίας του εργάστηκε ακούραστα στη τοπική εκκλησία και αφήνει πίσω του ένα πλούσιο Κοινωνικό, Φιλανθρωπικό και Πνευματικό έργο.

Στάθηκε πάντα δίπλα στους ανήμπορους και αυτούς που είχαν ανάγκη.

Ας αναπαύσει ο Θεός την ψυχή του και ας δώσει κουράγιο και παρηγοριά στους οικείους του. Εμείς θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και σεβασμό.»

 

ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ένας φωτισμένος ιεράρχης, ένας ικανότατος Μητροπολίτης επί 23 συναπτά έτη, ένας ξεχωριστός πνευματικός άνθρωπος έφυγε από κοντά μας αφήνοντας πίσω ένα δυσαναπλήρωτο κενό, όχι μόνο στην τοπική μας εκκλησία αλλά και σε όλον το ορθόδοξο κόσμο. Υπήρξε ένας άοκνος εργάτης της Ορθοδοξίας, με σπουδαίο εκκλησιαστικό, πνευματικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο. Συμπαραστάτης πάντοτε σε όλους όσους τον είχαν ανάγκη.

Είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί του για πολλά χρόνια, αλλά και την ευλογία να συζητούμε πολλές φορές για όλα τα σύγχρονα προβλήματα, τις ανάγκες της κοινωνίας, τις πνευματικές αναζητήσεις και την πορεία της ορθοδοξίας.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στους στενούς του συνεργάτες, κληρικούς και λαϊκούς, σε όλο τον ιερό κλήρο της Φθιώτιδας, στην Ιεραρχία της Ελλάδας και σε όλους τους πιστούς της Φθιώτιδας.

Η αιφνίδια απώλεια του Ποιμενάρχη μας είναι οδυνηρή απώλεια για τον τόπο.

Η θλίψη μας είναι μεγάλη.

 

ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η κοίμηση του Μητροπολίτου μας Νικόλαου προκαλεί σε όλη την Φθιώτιδα και σε εμένα προσωπικά αισθήματα θλίψης και συγκίνησης.

Η ζωή του και η πολυσχιδής δράση του, πάνω από 20 χρόνια, σφραγίστηκαν από το πνεύμα της προσφοράς προς στην Εκκλησία.

Με το ξεχωριστό κοινωνικό και φιλανθρωπικό του έργο, το διαρκές ενδιαφέρον του για όλο το ποίμνιό του θα αποτελεί πάντα ένα παράδειγμα πεφωτισμένου ιεράρχη, κατέχοντας ιδιαίτερη θέση ως πνευματικός πατέρας στις καρδιές όλων εκείνων που τον γνώρισαν και συμπορεύτηκαν μαζί του.

Ο αείμνηστος Μητροπολίτης υπήρξε πρότυπο ιεράρχη. Σεμνός, ταπεινός, φιλάνθρωπος, μια εξαίρετη  προσωπικότητα.

Τύχη αγαθή με ευτύχησε να τον γνωρίζω όλα αυτά τα χρόνια και να συνεργαστώ μαζί του. Θέλω να τον ευχαριστήσω γιατί υπήρξε ειλικρινής φίλος μου.

Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη.

Η ψυχή του ας αναπαυθεί εν ειρήνη.

ΘΕΜΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ: Η δυσάρεστη είδηση της απροσδόκητης κοίμησης του Μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ.κ. Νικολάου προκαλεί σε όλους μας βαθιά θλίψη και συγκίνηση.
Επί 23 έτη, ο Μακαριστός Μητροπολίτης υπήρξε ένας δυναμικός και άγρυπνος ποιμενάρχης που υπηρέτησε με συνέπεια και αγάπη το ποίμνιό του.
Με το πλούσιο και πολυδιάστατο ποιμαντικό, πνευματικό και κοινωνικό του έργο κέρδισε επάξια το σεβασμό και την αγάπη των πιστών.
Ήταν μια χαρισματική προσωπικότητα της Εκκλησίας μας που είχα την ευλογία να συνδέσω με τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής μου.
Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην Εκκλησία της Ελλάδος, στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, στους οικείους του και στο λαό της Φθιώτιδας.
Ας είναι αιώνια η μνήμη του.

 ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η κοίμηση του μακαριστού μητροπολίτη Φθιώτιδος Νικολάου, είναι μια μεγάλη απώλεια για την εκκλησία της Ελλάδας, την μητρόπολη μας και τη Φθιωτική κοινωνία.
Ο μακαριστός ποιμενάρχης μας, ήταν ένας φωτισμένος ιεράρχης και ένας ιδιαίτερα δημιουργικός άνθρωπος. Στα 23 χρόνια της διακονίας του στο τόπο μας επέδειξε ένα πολύ σημαντικό εκκλησιαστικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο
Υπό την έμπνευση και την καθοδήγηση του έγιναν εμβληματικά έργα στην μητρόπολη μας. Ο λόγος του μέσα από τα κηρύγματα και τις δημόσιες παρεμβάσεις του, υπήρξε πάντοτε σοφός και ουσιαστικός.
Η αλληλεγγύη και υποστήριξη του σε αυτούς που είχαν ανάγκη ήταν γενναιόδωρη, ενώ ξεχωριστή ήταν η σχέση και η επιρροή του στους νέους ανθρώπους του τόπου μας.
Ο μακαριστός Νικόλαος άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην ιστορία του τόπου μας και θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και σεβασμό.
Στους συγγενείς του, στον ιερό κλήρο της Μητροπόλεως μας και στους κατοίκους της Φθιώτιδος εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΤΡΩΝΙΑΣ:  Η ξαφνική εκδημία του Μητροπολίτη  μας , δεν είναι μόνο ένα τεράστιο πλήγμα για όλους εμάς που Τον γνωρίσαμε και συνεργαστήκαμε επί μακρόν μαζί Του , είναι μία μεγάλη απώλεια για την Εκκλησία  της Ελλάδος ,για την Φθιώτιδα, για την Λαμία και για την  Ορθοδοξία.
     Η  επί πολλά έτη  εμπνευσμένη και δημιουργική  Ποιμαντορία  Του ,σε όλους τους τομείς , ασφαλώς και αφήνει ένα ανεξίτηλο στίγμα δημιουργικής διάβασης,  αλλά συγχρόνως αφήνει και ένα  δυσαναπλήρωτο κενό στη  Μητρόπολή μας  και στις ψυχές όλων των πιστών και των συνεργατών του.
     Ας δεχθούν οι συγγενείς και οι συνεργάτες του τα θερμά μου συλλυπητήρια και ας ευχηθώ και γω μαζί με όλους   από εκεί ψηλά  που θα βρίσκεται να συνεχίσει να προσεύχεται για το καλό της Φθιώτιδος και του λαού της.

ΦΑΝΗΣ ΣΠΑΝΟΣ: Η κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτη Νικολάου βύθισε σε πένθος το λαό της Φθιώτιδας και όλης της Στερεάς Ελλάδας.

Ο μακαριστός στάθηκε πλάι στην κοινωνία μας, ασκώντας με προσήλωση και ζήλο το έργο του και δίνοντας απλόχερα πνευματική και υλική βοήθεια σε όσους είχαν ανάγκη.

Προσωπικά, φέρνω με συγκίνηση τη βραχύχρονη, αλλά πολύ βαθιά σχέση μας και τις συναντήσεις μας, που διαπνέονταν από τη βαθιά του πίστη, την αυθεντική χριστιανική του αγάπη προς τον συνάνθρωπο, αλλά και το πάθος του για τη Μητρόπολή του, την οποία υπηρέτησε άοκνα μέχρι το τέλος της ζωής του.

Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και σεβασμό και η μνήμη του θα πλημμυρίζει τις ψυχές όλων μας.

ΝΟΔΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ: Ημέρα θλίψης και οδύνης, πιο φτωχή από σήμερα η περιοχή μας αφού λείπει ο φωτισμένος ποιμενάρχης μας ο Μητροπολίτης κ. Νικόλαος .

Υπήρξε μεγαλόψυχος στάθηκε δίπλα σε όσους είχαν ανάγκη.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης εργάστηκε ακούραστα και αφήνει πραγματικά ένα μεγάλο έργο η παρακαταθήκη του είναι σημαντική .

Η Φθιώτιδα τον αγάπησε πραγματικά ,θα έχει ξεχωριστή θέση στην καρδία μας τον ευχαριστούμε για όσα προσέφερε .

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΝΟΔΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ εκφράζει τα Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και στην ιεραρχία της Εκκλησίας .

Σχετικές αναρτήσεις

Παγκόσμια θλίψη για τον θάνατο του σπουδαίου Βαγγέλη Παπαθανασίου

efthia

Εθελοντική Αιμοδοσία από τον Σύλλογο Διβριωτών

efthia

Απόφοιτος της Εκκλησιαστικής σχολής Λαμίας ήταν ο εκλιπών…

efthia
Φόρτωση....

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο