Ελεύθερη η κατεστραμμένη Μοσούλη

share on:

Ο ιρακινός στρατός εκδίωξε το Ισλαμικό κράτος από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, που κηρύχθηκε ελεύθερη, παρά το γεγονός ότι παραμένουν κάποιες εστίες αντίστασης των τζιχαντιστών, που εξακολουθούν να ελέγχουν αρκετές περιοχές.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι συνεχάρη «τους ηρωϊκούς μαχητές (…) για τη νίκη αυτή» στην «απελευθερωμένη» πόλη. Ωστόσο, αργότερα επεσήμανε ότι θα κηρύξει επίσημα τη νίκη του κυβερνητικού στρατού μόλις έχουν εκκαθαριστεί και οι τελευταίοι θύλακες αντίστασης.

«Η νίκη είναι βέβαιη και οι τελευταίοι τζιχαντιστές είναι περικυκλωμένοι (…) είναι θέμα χρόνου να ανακοινώσουμε τη μεγάλη νίκη στον λαό μας», πρόσθεσε ο ιρακινός πρωθυπουργός που ζήτησε «να εξαλειφθούν οι τελευταίοι ηττημένοι, να αποκατασταθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στην απελευθερωμένη πόλη και να καθαρίσει από τις νάρκες και τους εκρηκτικούς μηχανισμούς».

Η ανακατάληψη της Μοσούλης, του κύριου προπυργίου του ΙΚ στο Ιράκ, είναι η πιο σημαντική νίκη της Βαγδάτης αφού οι τζιχαντιστές κατέλαβαν το καλοκαίρι του 2014 μεγάλες περιοχές της χώρας.

 

Το τεράστιο τίμημα

Όμως, η νίκη επετεύχθη με μεγάλο τίμημα χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, την μεγάλη έξοδο του πληθυσμού και τεράστιες καταστροφές.

Οι εννέα μήνες της στρατιωτικής επιχείρησης προκάλεσαν μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, με τον εκτοπισμό 920.000 αμάχων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, εκ των οποίων οι 700.000 δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στις εστίες τους.

Οι χιλιάδες άμαχοι παρέμειναν παγιδευμένοι στην πόλη έζησαν σε φρικτές συνθήκες, αντιμετωπίζοντας ελλείψεις σε βασικά αγαθά και νερό, βομβαρδισμούς και σφοδρές μάχες, ενώ οι τζιχαντιστές τους χρησιμοποιούσαν ως ανθρώπινες ασπίδες.

«Οι μάχες ίσως τελείωσαν, όμως όχι η ανθρωπιστική κρίση», προειδοποίησε χθες Κυριακή η Λίζε Γκράντε συντονίστρια ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ για το Ιράκ.

Ανταποκριτής του BBC, που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης η οποία έχει διχαστεί από τον πόλεμο, μεταδίδει ότι ομάδες διάσωσης αναζητούν επιζώντες σε κατεστραμμένα κτίρια.

Δεν σημαίνει τέλος

«Αυτή η νίκη είναι για όλους τους Ιρακινούς, όχι μόνο για εμάς», δήλωσε ο Μοχάνετ Τζάσεμ μέλος της αντιτρομοκρατικής μονάδας του ιρακινού στρατού που ηγήθηκε της επιχείρησης που ξεκίνησε στις 17 Οκτωβρίου με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού κατά του ΙΚ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Όμως, «δεν είναι το τελικό χτύπημα στο ΙΚ», προειδοποίησε ο Πάτρικ Μάρτιν αναλυτής του Αμερικανικού Ινστιτούτου Μελέτης των Πολέμων, καθώς το ΙΚ μπορεί ακόμη «να επανεμφανιστεί και να καταλάβει πόλεις».

Οι τζιχαντιστές εξακολουθούν να ελέγχουν κάποιες περιοχές στο Ιράκ, κυρίως τις πόλεις Ταλ Άφαρ και Χαουίτζα βόρεια της Βαγδάτης και κάποιες περιοχές της ερήμου στην επαρχία αλ Άνμπαρ, στα σύνορα με τη Συρία.

Η εξτρεμιστική οργάνωση έχει επίσης υπό τον έλεγχό της μεγάλες περιοχές στη Συρία, αν και έχασε έδαφος και το προπύργιό της η Ράκα πολιορκείται από δυνάμεις των ανταρτών που στηρίζονται από την Ουάσινγκτον.

Η πτώση της πόλης στις 10 Ιουνίου 2014 συμβόλισε την κατάρρευση του ιρακινού κράτους και την αποτυχία των δυνάμεών του να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές που έθεταν υπό τον έλεγχό τους μεγάλες περιοχές στο δυτικό και βόρειο τμήμα της χώρας.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εμανουέλ Μακρόν, η χώρα του οποίου είναι ενεργό μέλος του συνασπισμού, δήλωσε ότι η Γαλλία «αποτίει φόρο τιμής σε όλους εκείνους που με τα στρατεύματά τους συνέβαλαν» στην απελευθέρωση της Μοσούλης.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον συνεχάρη τη Βαγδάτη, όμως εκτίμησε ότι «μένουν πολλά να γίνουν» στην περιοχή.

 

Αφήστε μια απάντηση