Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα διακίνησης προσφύγων

share on:

Κύκλωμα που διακινούσε παράνομα από την Ελλάδα στο εξωτερικό πρόσφυγες και μετανάστες εξαρθρώθηκε μετά από μια συντονισμένη επιχείρηση των στελεχών της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος σε συνεργασία με στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού και του Λιμεναρχείου Κατάκολου.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 7 άτομα (τρεις Ελληνες, ένας Ρώσος, ένας Γεωργιανός, ένας Πακιστανός, ένας Ουκρανός), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναζητείται ένα ακόμα. Το κύκλωμα για κάθε μεταφερόμενο μετανάστη-πρόσφυγα εισέπραττε 4.000 ευρώ.

Την υπόθεση έκανε γνωστή την Παρασκευή το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος και σύμφωνα με αυτό μετά από πληροφορίες που περιήλθαν στην Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, οι 7 συλληφθέντες φαίνεται να συμμετέχουν ενεργά στο πλαίσιο κυκλώματος εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διακίνηση ναρκωτικών και αλλοδαπών.

Από τις πληροφορίες καθώς και από τις παρακολουθήσεις που ακολούθησαν με εποχούμενα και πεζά κλιμάκια στελεχών των υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος και με την συνεργασία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, διαπιστώθηκε ότι οι κατηγορούμενοι συγκρότησαν δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα, με στοιχεία που αποτελούν σύσταση συμμορίας κατ’ άρθρο 187 Π.Κ., στην οποία διευθύνοντα και ηγετικό ρόλο είχε ένας 52χρονος από τους κατηγορούμενους με το ψευδώνυμο «Ζoras Baron».

Ειδικότερα το πρωί της Πέμπτης περιπολικά σκάφη του Λιμενικού εντόπισαν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ ακρωτηρίου Γέρακα της Ζακύνθου και ακρωτηρίου Κατακόλου Ηλείας, το μηχανοκίνητο σκάφος «IMREN 1», σημαίας Τουρκίας.

Μετά την ακινητοποίησή του, έγινε έλεγχος και διαπιστώθηκε ότι ο 50χρονος αλλοδαπός κυβερνήτης του, μετέφερε μέσα στην καμπίνα του 38 μετανάστες μεταξύ των οποίων και παιδιά. Το σκάφος (θαλαμηγός) οδηγήθηκε συνοδεία των περιπολικών σκαφών του Λιμενικού στο λιμάνι του Κατακόλου όπου συνελήφθη ο κυβερνήτης(Ρώσος).

Παράλληλα, συνελήφθησαν 6 ακόμα άτομα ως μέλη της οργάνωσης, εκ των οποίων οι 2 εντοπίστηκαν και ακινητοποιήθηκαν μετά από καταδίωξη μέσα σε ΙΧ αυτοκίνητο στα διόδια Ρίου Αχαΐας, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις 4 σε διάφορα σημεία της Αττικής με ταυτόχρονες συντονισμένες επιχειρήσεις.

Το σκάφος «IMREN 1» σημαίας Τουρκίας που χρησιμοποιήθηκε για την μεταφορά των αλλοδαπών καθώς και το εμπλεκόμενο ΙΧ αυτοκίνητο κατασχέθηκαν.

Στη συνέχεια έγιναν έρευνες σε σπίτια από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά και στελέχη της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού με τη συνδρομή σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών, σε τρία σπίτια όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 1. Το χρηματικό ποσό συνολικά των 27.400 ευρώ.
 2. Ένα πιστόλι διαμετρήματος 9Χ19 με μία γεμιστήρα των 18 φυσιγγίων καθώς και 17 φυσίγγια των 9 mm.
 3. Ένα πιστόλι διαμετρήματος 7,62 Χ 25 mm, με μία γεμιστήρα και 6 φυσίγγια.
 4. Ενα κουτί φυσιγγίων με 41 φυσίγγια διαμετρήματος 9mm Lugen.
 5. Μαχαίρια διαφόρων τύπων και σιδηρογροθιά.
 6. Ενα κλεμμένο δίκυκλο.
 7. Δυο συστήματα εντοπισμού GMS/GPRS/GPS tracker.
 8. Εννέα κινητά τηλέφωνα.
 9. 29 κάρτες SIM διαφόρων εταιριών.
 10. Συσκευασίες περιέχουσες φυτικά αποσπάσματα κάνναβης.
 11. Ενα έγγραφο υπεύθυνης δήλωσης με σφραγίδες γνήσιου υπογραφής μη συμπληρωμένο.
 12. Οκτώ κροτίδες.
 13. Διάφοροι τύποι ηλεκτρονικών υπολογιστών και λοιπά άλλα αντικείμενα που κατασχέθηκαν στο πλαίσιο της προανάκρισης απο το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, διενεργείται προανάκριση.

Αφήστε μια απάντηση