Επικίνδυνο σχίσμα στην Ισπανία

share on:

Η 27 Οκτωβρίου 2017 είναι μία ιστορική ημέρα για την Καταλονία, ωστόσο η (αναμενόμενη) σκληρή αντίδραση της κεντρικής ισπανικής κυβέρνησης μπορεί να δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις που είναι δύσκολο να προβλεφθούν.

Ανεξαρτησία ψήφισε η καταλανική βουλή, με αναστολή αυτονομίας απαντά η Μαδρίτη. Χιλιάδες στους δρόμους διαδηλώνοντας υπέρ και κατά της ανεξαρτησίας. Στο πλευρό του Ραχόι ΕΕ και ΗΠΑ.

Η ψηφοφορία-σταθμός στην καταλανική βουλή

Το απόγευμα της Παρασκευής, έπειτα από ένα εκρηκτικό διήμερο συνεδριάσεων, η βουλή ψήφισε την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 72 βουλευτές, δηλαδή το κόμμα του Κάρλες Πουτζντεμόν και το CUP, ενώ όχι ψήφισαν δέκα βουλευτές και δύο ψήφισαν «λευκό». Οι υπόλοιποι 51 βουλευτές (από τους 135 συνολικά) ανήκαν στο Λαϊκό Κόμμα, τους Σοσιαλιστές και τους Ciudadanos και αποχώρησαν από την αίθουσα χωρίς να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία.

Υπενθυμίζεται ότι οι νομικές υπηρεσίες έχουν προειδοποιήσει ότι όποιος βουλευτής συμμετέχει σε ψηφοφορία η οποία έχει κριθεί παράνομη από το συνταγματικό δικαστήριο βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σύλληψη. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, τα εντάλματα είναι έτοιμα.

 

 «Από καρδιάς»

Αμέσως μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας ο Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος δέχεται σκληρή κριτική για τους χειρισμούς και τα πισωγυρίσματά του, δήλωσε ότι η «χώρα μας έκανε ένα βήμα που περιμέναμε και για το ποίο παλεύαμε χρόνια».

Μεταξύ άλλων ανέφερε:

Θέλω να σας πω λίγα λόγια από καρδιάς με λογική και νομιμότητα για να συμβάλω στο μεγαλείο της στιγμής.
Είμαστε μία κοινωνία που πάντα αντιδρούσε ειρηνικά. Υπάρχουν στιγμές που θα εξαρτάται από όλους μας να κρατήσουμε τον σφυγμό αυτής της χώρας, να κρατήσουμε πάνω από όλα την ειρήνη και την αξιοπρέπεια.
Σήμερα το κοινοβούλιο της χώρας μας, νόμιμο και εκλεγμένο, έκανε ένα βήμα που περιμέναμε και για το οποίο παλεύαμε χρόνια.

 

Χιλιάδες στους δρόμους και «γιορτή ανεξαρτησίας»

Με το άκουσμα του αποτελέσματος της ψηφοφορίας χιλιάδες Καταλανοί ξεχύθηκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν για τη νίκη του «ναι» στην ανεξαρτησία, ενώ στην πλατεία Σαν Ζάουμε το CUP έστησε «γιορτή ανεξαρτησίας».

Σε ορισμένες περιοχές της επαρχίας, όπως στη Ζιρόνα, κατέβασαν τις ισπανικές σημαίες από κυβερνητικά κτίρια και άφησαν μόνο τις καταλανικές και της ΕΕ να κυματίζουν.

Συγκεντρώσεις και από τους «ενωτικούς»

Αργά το βράδυ, όμως, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πορεία στη Βαρκελώνη από εκείνους που υποστηρίζουν την παραμονή της περιοχής στην Ισπανία.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης δεν έλειψαν οι προστριβές με την τοπική αστυνομία.

 

Καθαίρεση και εκλογές η απάντηση από τη Μαδρίτη

Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά και την ψηφοφορία στην καταλανική βουλή, η Γερουσία άναψε το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση Ραχόι για να θέσει σε εφαρμογή του άρθρο 155 για αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, στο διάγγελμά του, ανακοίνωσε ότι καθαιρεί την κυβέρνηση του Κάρλες Πουτζντεμόν, διαλύει το Κοινοβούλιο της Καταλονίας και προκηρύσσει εκλογές για την 21η Δεκεμβρίου.

«Ο νόμος και η κανονικότητα θα επιστρέψουν στην Καταλονία» δήλωσε ο κ. Ραχόι ευχαριστώντας, παράλληλα, τους Σοσιαλιστές και τους Ciudadanos για τη στήριξή τους.

Εκτός από τα όσα ανακοίνωσε ο Ραχόι, το άρθρο 155 περιλαμβάνει και άλλα μέτρα τα οποία, μετά από πρόταση του Πέδρο Σάντσεθ, θα εφαρμοστούν σταδιακά.

Αυτά είναι επιγραμματικά:

  • Η κυβέρνηση Ραχόι θα έχει την εξουσία να διορίζει και να απολύει τα μέλη σε όλους τους οργανισμούς και τα νομικά πρόσωπα που εξαρτώνται από την Τζενεραλιτάτ.
  • Οι περίπου 17.000 άνδρες των Mossos D’ Esquadra, της καταλανικής αστυνομίας, περνούν υπό τον έλεγχο της ισπανικής αστυνομίας. Η κυβέρνηση Ραχόι θα έχει, ακόμη, τη δυνατότητα να αντικαθιστά τους άνδρες της καταλανικής αστυνομίας από όργανα των δυνάμεων ασφαλείας του κράτους (εθνική αστυνομία, πολιτοφυλακή).
  • Αν και η Μαδρίτη έχει θέσει τα οικονομικά της Καταλονίας υπό τον έλεγχό της, με την εφαρμογή του άρθρου 155 η κυβέρνηση αποκτά εξουσία για να ασκεί όλες τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, τον προϋπολογισμό και τη φορολογική πολιτική, προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι ούτε ένα ευρώ, από τους τοπικούς δασμούς και από τη χρηματοδότηση από τη Μαδρίτη, δεν πρόκειται να διατεθεί στην ενίσχυση της διαδικασίας για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
  • Ενώ αρχικά ανάμεσα στις προτάσεις προβλεπόταν η Μαδρίτη να έχει τον έλεγχο και των δημόσιων Μέσων της Καταλονίας, μετά από τροπολογία που έκανε δεκτή η Γερουσία δεν θα ισχύσει κάτι τέτοιο.

 

Στήριξη από ΕΕ και ΗΠΑ σε Ραχόι

Οι πρώτες αντιδράσεις από την ηγεσία της Ευρώπης και των ΗΠΑ ήταν υποστηρικτικές προς τον Μαριάνο Ραχόι.

Βρυξέλλες, Βερολίνο, Παρίσι, Λονδίνο ανακοίνωσαν ότι δεν θα αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας και έστειλαν μηνύματα στήριξης προς τον Ισπανό πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του.

Το ίδιο ακριβώς έπραξε και η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, εκ μέρους του Ντόναλντ Τραμπ.

 

Αβέβαιη η επόμενη ημέρα

Μένει, πλέον, να φανεί πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες και ημέρες η ισπανική κυβέρνηση, αλλά και το ποια θα είναι η αντίδραση της καταλανικής ηγεσίας και, κυρίως, εκείνων των Καταλανών (πολιτών και οργανώσεων) που έχουν ήδη διακηρύξει ότι θα αντισταθούν στις όποιες ενέργειες της Μαδρίτης.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Σάββατο ξημερώνει με την Ισπανία μία πολύ διαφορετική χώρα και τα μηνύματα για την Ευρώπη να είναι εξαιρετικά ηχηρά.

 

Αφήστε μια απάντηση