ΕΣΟ: Γιατί δεν απευθυνόμαστε στη Χρυσή Αυγή

share on:

Ήγγικεν η ώρα να εξηγήσουμε σε πολλούς καλοπροαίρετους Συνέλληνες, γιατί στα κόμματα που απευθυνθήκαμε ως Ε.Σ.Ο. για την ένωση του πατριωτικού χώρου δε συμπεριλαμβάνεται η Χρυσή Αυγή.

Εξ’ αρχής, βέβαια, είχαμε επισημάνει ότι αφενός η Χ.Α. αυτοαποκλείστηκε από μία τέτοια προοπτική υπό το δόγμα της «εναντίον όλων» – ανεξαιρέτως, ως φαίνεται – και αφετέρου ότι τα λάθη συμπεριφορών του παρελθόντος εκ μέρους της δεν είναι δυνατόν να κρατούν σε πολιτική ομηρία τον πατριωτικό χώρο, αποτρέποντας την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού πατριωτικού κινήματος. Όπως φαίνεται ωστόσο, η Χρυσή Αυγή κάνει τα πάντα για να δικαιώσει αυτήν μας την απόφαση.

Αφήσαμε να περάσει λίγος χρόνος από την υπερψήφιση της υποψηφιότητος της Βασιλικής Θάνου για την Προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, διότι κρίναμε ανεπαρκείς τις αιτιάσεις του εισηγητού της Χρυσής Αυγής στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, κ. Αϊβατίδη. Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής είχε αιτιολογήσει την στήριξη στην υποψηφιότητα Θάνου στο γεγονός ότι οι δικαστικοί συνοδεύονται από το ένα θετικό στερεότυπο που τους καθιστά αναμφισβήτητα αμερόληπτους, αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Σοβαρά τώρα; Η τοποθετημένη από τον ΣΥΡΙΖΑ υπηρεσιακή πρωθυπουργός το Σεπτέμβριο του 2015 και στενή συνεργάτις, προϊσταμένη του νομικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, αμερόληπτη, αντικειμενική και ανεξάρτητη; Μια θιασώτρια της σοσιαλιστικής λαίλαπας που υφιστάμεθα, είναι η καλύτερη για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρήσεων; Μια δικαστικός που μηνύθηκε για δωροληψία και δε δικάστηκε επειδή ο μηνυτής απέθανε, είναι ο καλύτερος εκπρόσωπος του «θετικού στερεοτύπου»;

Μάταια περιμέναμε κάποιες περαιτέρω εξηγήσεις. Η Χρυσή Αυγή αρκέστηκε στον ορυμαγδό της επικαιρότητος για να σβήσει στο χιόνι άλλη μία από τις πολλές ύποπτες εκπτώσεις της. Και δε χρειάζεται καν να επικαλεστούμε τα λεγόμενα μικροστελεχών της, που δικαιολογούνται παπαγαλίζοντας ότι το κόμμα «ευρίσκεται υπό καθεστώς ομηρίας», λόγω των κατηγοριών που το βαρύνουν. Είναι ηλίου φαεινότερο: Ο πατριωτισμός της Χρυσής Αυγής έχει όρια και αυτά ορίζονται από μία συνδιαλλαγή με το σύστημα, σχετιζόμενη προφανώς με την έκβαση μίας δίκης. Μιας δίκης, όπου ο απόλυτος άρχων είναι ένας εκφραστής των «θετικών στερεοτύπων». Αυτά είναι προφανέστατα και τα όρια του… «Εναντίον Όλων».

Το Ε.Σ.Ο. επισημαίνει ότι Αντισυστημισμός δε σημαίνει ούτε απομονωτισμός ούτε αυτοπεριθωριοποίηση αλλά ούτε και τυφλή υπακοή στα κελεύσματα ενός προσωποπαγούς μηχανισμού, που ως μοναδικό στόχο του έχει την αυτοσυντήρησή του μέσω αδιαφανών διαδικασιών και μυστικών συμφωνιών. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για ιδεολογικές εκπτώσεις και οριοθέτηση του πατριωτισμού. Διαφορετικά, θα πρέπει να προχωρήσουμε στην παραδοχή ότι αυτοί τους οποίους όλοι κατηγορούμε ότι συνδιαλέγονται με το σύστημα, ίσως είχαν τα δικά τους αντικίνητρα που τους έφεραν σε θέση αδυναμίας και υποχωρήσεων.

Εν κατακλείδι, η πολιτική ανάπτυξη της Χ.Α. στηρίχτηκε ακριβώς στην εικόνα του ασυμβίβαστου που πρόβαλε κατά κόρον, πότε με ψευτομαγκιές σε λαϊκές αγορές και πότε με τηλεοπτικές σφαλιάρες. Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, σήμερα να συνδιαλέγεται με την εξουσία αποζητώντας μία εύνοιά της. Και είναι φανερό πια σε όλους μας, μετά από έξι χρόνια άκαρπης κοινοβουλευτικής παρουσίας της Χρυσής Αυγής, ότι ακόμη και αν τα ποσοστά της μεγαλώσουν, το μόνο που έχουμε να περιμένουμε είναι να μεγαλώσει και το τέλμα στο οποίο το κόμμα αυτό έχει βυθίσει όλη την πατριωτική δυναμική των Ελλήνων.

Αφήστε μια απάντηση