Με λαμπρότητα και τη δέουσα τιμή πραγματοποιήθηκε χθες στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού, η εκδήλωση μνήμης για τον Θρακικό Ελληνισμό, τιμώντας τις ρίζες, την ιστορία και τη συμβολή των Θρακών στον εθνικό κορμό.
Η τελετή περιλάμβανε επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Φθιώτιδας Συμεών και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων της κοινότητας, με τη συμμετοχή τοπικών συλλόγων, σχολείων και πλήθους κόσμου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και κατέθεσαν στεφάνι:
- Ο ΓΓ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Κων/νος .Μπαγινέτας, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης
- Ο Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιώργος Κοτρωνιάς, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων
- Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδας, Ηλίας Σανίδας
- Ο Δήμαρχος Δομοκού, Χαράλαμπος Λιόλιος, ο οποίος εκφώνησε και τον κεντρικό λόγο της ημέρας
- Ο ΓΕΠΑΔ Στερεάς Ελλάδας, Χρήστος Παπαφιλίππου
- Ο εκπρόσωπος του Συντονιστή Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Παπαμίχος
- Ο εκπρόσωπος του ΚΕΥΠ Λαμίας, Δήμος Μπαρτσιώκας
- Ο Πρόεδρος της ΔΚ Νέου Μοναστηρίου , Πασχάλης Καμπορούδης
- Η Αντιπρόεδρος του Επιμορφωτικού Συλλόγου Νεομοναστηριωτών «Η Ανατολική Ρωμυλία», Νατάσα Κούλπα
- Η Επίτιμη Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Βορειοελλαδιτών Λαμίας, Δέσποινα Ζούμπου
Παρόντες, επίσης, ήταν οι Αντιδήμαρχοι Δομοκού Νικος Καλημέρης, Χρήστος Πετρόπουλος και Γiώργος Λελεντζής, καθώς και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αχιλλέας Ντελής, Βασίλης Γκούβας, Γιώργος Ιτούδης, Γιάννης Γκανίδης, Φωτεινή Δανιήλ – Παναγιώτου και Φιλάνθη Χριστοδούλου.
Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε με παραδοσιακούς χορούς από τον Επιμορφωτικό Σύλλογο Ν. Μοναστηρίου “Ανατολική Ρωμυλία”, οι οποίοι ανέδειξαν τη ζωντανή πολιτιστική κληρονομιά των Θρακιωτών, μεταφέροντας το πνεύμα, τις αξίες και την παράδοση αιώνων.
Ακολουθεί η ομιλία του Δημάρχου Δομοκού :
Σήμερα, τιμούμε την Ημέρα Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού, μια ημέρα βαθιάς ιστορικής σημασίας για τον Ελληνισμό και ιδιαίτερα για τους απογόνους των Θρακών προσφύγων που βίωσαν τις τραγικές συνέπειες του Μαύρου Πάσχα του 1914.
Την Κυριακή του Πάσχα εκείνης της χρονιάς, στην Ανατολική Θράκη, ξεκίνησε μια συστηματική εκστρατεία διωγμών και βίας από τους Νεότουρκους εναντίον των Ελλήνων που ζούσαν εκεί επί αιώνες. Ολόκληρα χωριά χτυπήθηκαν βάναυσα, οικογένειες ξεριζώθηκαν, περιουσίες λεηλατήθηκαν και ιερά μνημεία καταστράφηκαν. Αυτή η οργανωμένη επιχείρηση δεν ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά η αρχή ενός μακρύ κύκλου διωγμών, που κορυφώθηκε με τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου.
Η 6η Απριλίου καθιερώθηκε επίσημα ως Ημέρα Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού, με στόχο να τιμήσουμε τα θύματα και να διαφυλάξουμε την ιστορική αλήθεια. Είναι καθήκον μας να θυμόμαστε, να μαθαίνουμε και να διασφαλίζουμε ότι τέτοιες αδικίες δεν θα ξεχαστούν ποτέ.
Ο δικός μας τόπος, η Δημοτική Κοινότητα Νέου Μοναστηρίου, αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα αυτής της ιστορικής πορείας. Μετά τους διωγμούς, πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία εγκαταστάθηκαν εδώ, κουβαλώντας μαζί τους τον πόνο της προσφυγιάς, αλλά και τη δύναμη της αναγέννησης. Έφεραν μαζί τους τις παραδόσεις, τον πολιτισμό και την πίστη τους, συμβάλλοντας στην πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου μας.
Σήμερα, στεκόμαστε με σεβασμό και συγκίνηση απέναντι στη μνήμη εκείνων που χάθηκαν. Τιμούμε τους προγόνους μας, που παρά τις δοκιμασίες, δεν λύγισαν. Και δεσμευόμαστε να κρατήσουμε ζωντανή την ιστορία τους, να μεταφέρουμε τις αξίες και τα διδάγματά τους στις επόμενες γενιές.
Η ιστορική μνήμη είναι η δύναμή μας. Με ενότητα και αλληλεγγύη, συνεχίζουμε να τιμούμε την κληρονομιά μας, να αγωνιζόμαστε για τη διατήρησή της και να διεκδικούμε τη δικαιοσύνη που της αρμόζει.
Η Π.Ε. Φθιώτιδας τίμησε για πρώτη φορά φέτος, με εθιμοτυπική εκδήλωση στο Νέο Μοναστήρι, την Ημέρα Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ηλίας Σανίδας, στον χαιρετισμό του, τόνισε τη σημασία διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής παρακαταθήκης των Θρακιωτών προσφύγων, ενώ εξέφρασε τη δέσμευση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Π.Ε. Φθιώτιδας για συνέχιση ανάλογων πρωτοβουλιών.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ηλίας Σανίδας, στον χαιρετισμό του, τόνισε τη σημασία διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής παρακαταθήκης των Θρακιωτών προσφύγων, ενώ εξέφρασε τη δέσμευση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Π.Ε. Φθιώτιδας για συνέχιση ανάλογων πρωτοβουλιών.