Ημέρες ακραίου νεοφιλελεύθερου αστερισμού

share on:

 *Ζούμε από σήμερα, στις μέρες του “click away”. Σε ελεύθερη μετάφραση:   ένα clik πριν τον αφανισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Φταίνε οι ίδιοι, βεβαίως-βεβαίως,  που ούτε το 3% από αυτούς δεν διαθέτουν τη δυνατότητα του “click away”.

Η κυβέρνηση δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και στο λιανεμπόριο. Αν είχε υλοποιήσει εγκαίρως τις προτάσεις μας για μη επιστρεπτέα ενίσχυση των επιχειρήσεων, κάλυψη ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους για τους κλάδους που κλείνουν με κρατική εντολή, επιδότηση της επαγγελματικής στέγης, και εισόδημα έκτακτης ανάγκης για τα νοικοκυριά θα είχε προσφέρει μεγάλη κοινωνική ανακούφιση, θα είχε περιορίσει σημαντικά την ύφεση, θα είχε διασώσει τα δημόσια οικονομικά και θα είχε δημιουργήσει στοιχειώδεις προϋποθέσεις για ταχύτερη ανάκαμψη.

*Ζούμε επίσης στην τέταρτη μέρα της συζήτησης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό. Αρκεί να επισημάνουμε ένα μόνο στοιχείο. 

3,5 δισ. περισσότερους φόρους προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2021, στον οποίο – πέραν των γνωστών και μονίμως άστοχων μακροοικονομικών προβλέψεων του κ. Σταϊκούρα – προβλέπονται 3,571 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον φόροι, δηλαδή αυξημένοι φόροι κατά 8,1% ως προς το 2020.

Οι δύο σπουδαιότεροι συντελεστές αυτής της αύξησης είναι:

  1. Οι φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών, όπου εμφανίζεται επιπλέον 2,43 δισ. ευρώ δηλαδή περισσότεροι κατά 10,1% έναντι των εκτιμήσεων του 2020.
  2. Οι φόρο εισοδήματος φυσικών αλλά και νομικών προσώπων από τους οποίους αναμένεται να εισπραχθούν 14,741 δισ. ευρώ, δηλαδή 1,065 δισ. περισσότερα ή 7,8% έναντι του 2020.

Δύο παρατηρήσεις:

1η: Για να μην αδικήσουμε τον κ. Σταϊκούρα, οι τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας θα είναι μειωμένοι κατά 9 εκατομμύρια. (μπα!! δεν θα μειωθεί δηλαδή όπως υποσχέθηκαν ο ΕΝΦΙΑ;).

2η: Επειδή οι φόροι του 2021 αφορούν τα εισοδήματα του 2020, έχουμε την απορία πώς με ύφεση 10,5%, κατά την κυβερνητική εκδοχή , θα υπάρξει αύξηση φόρων εισοδήματος. Ποιός  θα έχει λεφτά να πληρώσει;;……..

Κάποιοι ζουν μάλλον σε άλλον πλανήτη ή, στη βέλτιστη εκδοχή, στον πλανήτη των κολλητών και  φίλων τους……

*Καλές γιορτές  λοιπόν, με την αλληλεγγύη μας στους επαγγελματίες της γειτονιάς , της συνοικίας, της πόλης μας, οι οποίοι κρατάνε την κοινωνία και την οικονομία στους δύσκολους καιρούς.

Ν.Ε. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Αφήστε μια απάντηση