Η γιορτή του Αγίου Παϊσίου στη Λαμία

share on:

Πανηγυρικά γιορτάσθηκε στην Μητρόπολη Φθιώτιδας, στη Λαμία, η μνήμη του Λαοφιλούς και  Παγκοσμίου οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου.

            Στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου τελέστηκε Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη κ. Νικολάου, στην οποία συλλειτούργησαν: ο Πατριαρχικός Επίτροπος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Περιοχή της Ιορδανίας και τ. Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Αρχιμ. π. Ραφαήλ Γρίβας, ο Καθηγούμενος της  Μονής Αντίνιτσας Αρχιμ. π. Αμβρόσιος Αναστασίου, ο Ιδιαίτερος Γραμματέας του Μητροπολίτη π. Αθανάσιος Κυρίτσης, ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μητρόπολης π. Δημήτριος Ατματζίδης, ο Αρχιδιάκονος π. Ευστάθιος Κατόπης και οι Ιεροδιάκονοι π. Εφραίμ Πανταζίδης, π. Νικόλαος Πολυζώης και π. Παναγιώτης Κολοκυθάς.

            Εκ τους Ιερού βήματος παρέστη συμπροσευχόμενος ο εκ Φθιώτιδος καταγόμενος Επίσκοπος Ολβίας κ. Επιφάνιος, ο οποίος βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην γενέτειρά του, την Κόμνημα.

            Πλήθος Ιερέων και πιστών της  Λαμίας, κατέκλυσαν τον Καθεδρικό Ναό για να τιμήσουν τον Μεγάλο όσιο Γέροντα Παΐσιο.

            Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, σε ένδειξη τιμής στον Οικουμενικό άγιο, ο κ. Νικόλαος τέλεσε την Χειροτονία του Ιεροδιακόνου π. Παναγιώτου Κολοκυθά, στον οποίο έδωσε τις Πατρικές του συμβουλές τονίζοντας:

            «Σήμερα αγαπητοί μου αδελφοί, εορτή του οσίου Παϊσίου, κοσμούμε την Πανήγυρη μας με την χειροτονία του Ιεροδιακόνου π. Παναγιώτου. Είναι μία τιμή και προς τον Οικουμενικό πατέρα της Εκκλησίας μας,  όσιο Παΐσιο, τον οποίο αγαπούμε πολύ όλοι μας, αλλά και είναι και τιμή για τον νέο Ιερέα, ο οποίος θα έχει και ένα υπόδειγμα ζωής. Ο όσιος Παΐσιος  ήταν γεμάτος αγάπη για όλους τους ανθρώπους αδιακρίτως και ένα υπόδειγμα ταπεινώσεως, όπως ο Χριστός. Όπου κι’ αν ευρισκόταν έδιδε μαρτυρία Χριστού, ήταν ο ίδιος μία Επιστολή Χριστού.

            Να ακολουθήσεις παιδί μου την ζωή του οσίου Παϊσίου για να επιτελέσεις το έργο της Ιερωσύνης , το ιερό και άγιο με φόβο Θεού και συνέπεια γενόμενος Πατέρας Πνευματικός στην Ενορία σου και υπόδειγμα Χριστού μέσα στην Κοινωνία.

            Ευχηθείτε αδελφοί μου, ο Κύριος να στερεώνει τους Κληρικούς μας επί την πέτραν της πίστεως, που είναι η αγία μας Ορθόδοξη Εκκλησία για να δίδεται το αληθινό μήνυμα του Χριστού».

            Ακολούθησε σε κλίμα συγκινήσεως και χαράς η Χειροτονία του νέου Πρεσβυτέρου, απάντων αναφωνούντων το Άξιος!

            Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού, ο Προϊστάμενος του ΙΝ Αγίου Δημητρίου Λαμίας και Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μητρόπολης π. Δημήτριος Ατματζίδης, ανέλαβε  την διακονία του Θείου Λόγου, αναφερόμενος  στην ζωή και στις διδαχές του οσίου Παϊσίου.

            Ο π. Δημήτριος χαρακτήρισε τον όσιο Γέροντα ως Ουράνιο Δώρου του Θεού στον σύγχρονο κόσμο και ως πατέρα της αγάπης, ο οποίος δίδει Ελπίδα σε κάθε πονεμένο και απελπισμένο άνθρωπο.

            Μετά την Θεία Λειτουργία τελέσθηκε  μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αειμνήστου Μαρίας Πρωτοπαπά, Μητέρας του κ. Νικολάου επί τη συμπληρώσει έξι μηνών από της προς Κύριον εκδημίας της.

            Στο τέλος του μνημόσυνου ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε όλους τους Ιερείς και τους πιστούς, οι οποίοι όλους αυτούς τους μήνες με εκδηλώσεις αγάπης δείχνουν την τιμή και τον σεβασμό προς το πρόσωπο της Μητέρας του και χαρακτηριστικά ανέφερε:

            «Αισθάνομαι την ανάγκη να σας ευχαριστήσω όλους εκ βάθους ψυχής μου για την αγάπη με την οποία περιβάλλατε 23 χρόνια την Μητέρα μου και με την συμμετοχή σας σε όλες τις εκδηλώσεις, στην Εξόδιο Ακολουθία, στο Μνημόσυνό της και σήμερα.

            Ήρθε εδώ και έγινε Λαμιώτισσα, αγάπησε τον τόπο και όλους τους ανθρώπους και κυρίως του Κληρικούς και για όλους ανεξαιρέτως έλεγε καλό λόγο.

            Όλα αυτά τα χρόνια ήταν ένας Φάρος και γι’ αυτό την αγαπήσατε. Ζούσε ταπεινά με αγάπη προς όλους  και αυτό που είναι προς μίμηση είναι οι γνωστές και άγνωστες ελεημοσύνες της. Όχι μόνο εδώ αλλά και σε άλλα μέρη. Όπου πληροφορούταν ότι ένας άνθρωπος υπέφερε, αμέσως έσπευδε να βοηθήσει. Οι ελεημοσύνες αυτές έφθασαν στον Ουρανό. Η αγάπη και η ελεημοσύνη αδελφοί μου είναι το εισιτήριο για την άλλη ζωή. Και πάλι σας ευχαριστώ, ας είναι η μνήμη της αιωνία».

Αφήστε μια απάντηση