Η γιορτή των Αγίων Αποστόλων στο Ροβολιάρι

share on:

Για το νόημα της Αποστολής του κάθε ανθρώπου μέσα στον κόσμο, μίλησε χθες, γιορτή της Συνάξεως των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Συμεών, από το Ροβολιάρι, το χωριό με τους λιγοστούς κατοίκους, στο οποίο μετέβη, προκειμένου να τελέσει την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Πανηγυρίζοντα Ναό των Δώδεκα Αποστόλων.
Τον ποιμενάρχη πλαισίωσαν, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Μακρακώμης Τυμφρηστού Πρωτ. π. Ηλίας Σκαρλάτος, ο Αρχιδιάκονος της Μητρόπολης π. Ευστάθιος Κατόπης και ο Ιεροδιάκονος π. Νικόλαος Πολυζώης.
Τους Ιερούς ύμνους απέδωσε Βυζαντινός χορός Ιεροψαλτών, υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτη Αργύρη Βλάχου, Καθηγητή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης.
Προ της απόλυσης της Θείας Λειτουργίας, στο προαύλιο του Ναού, ο κ. Συμεών απευθυνόμενος στους κατοίκους του χωριού μεταξύ των άλλων ανέφερε:
«Η Εορτή των Αγίων δώδεκα Αποστόλων, θα πρέπει να αποτελέσει μία αφορμή για όλους μας, να σκεφτούμε τι σημαίνει Απόστολος, για ποιο λόγο ονομάστηκαν Απόστολοι.
Αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι ήταν πολλοί εξ αυτών απλοί ψαράδες, ήταν άνθρωποι του μεροκάματου, του κόπου και της καθημερινότητας, η αγάπη του Θεού τους κάλεσε σε κάτι σπουδαίο, σε κάτι πολύ σημαντικό, τους κάλεσε να γίνουν μαθητές του Χριστού και γενόμενοι μαθητές του Χριστού, έγιναν Απόστολοι, ανέλαβαν δηλαδή μία αποστολή. Αυτό σημαίνει Απόστολος: είναι αυτός που αναλαμβάνει μία αποστολή. Και ποια ήταν η δικιά τους αποστολή; Να κηρύξουν και να μαρτυρήσουν την αγάπη του Χριστού σε όλο τον κόσμο. Ποια ήταν η δική τους αποστολή;

Η δική τους αποστολή ήταν να πουν στον κάθε άνθρωπο, κάθε εποχής, ότι υπάρχει αιώνια ζωή, υπάρχει η Βασιλεία, υπάρχει παράδεισος, δεν είμαστε προορισμένοι για το τέλος, δεν είμαστε προορισμένοι για τον τάφο, δεν τελειώνουν όλα σε ένα μνήμα, αλλά αντίθετα είμαστε προορισμένοι για την αιώνια χαρά και την αιώνια αγάπη και για την αιώνια Βασιλεία, γι’ αυτό και η αποστολή τους ήταν κατεξοχήν και πρώτα να κηρύττουν τη μετάνοια.
Είναι λοιπόν ευκαιρία σήμερα, όλοι μας ανεξαιρέτως τους, δεν έχει σημασία η ηλικία μας, δεν έχει σημασία αν είμαστε μικροί ή μεγάλοι, δεν έχει σημασία αν ξέρουμε πολλά ή λίγα γράμματα, δεν έχει σημασία αν έχουμε την Α ή Β εργασία, όλοι πρέπει να αναρωτηθούμε σήμερα, με αφορμή τη μνήμη των Αγίων Αποστόλων και να σκεφτούμε:
«Η δική μου αποστολή στον κόσμο ποια είναι; Ποια είναι η δική μου αποστολή μέσα στον κόσμο; Γιατί υπάρχω; Γιατί βρίσκομαι σε αυτή τη γη; Και ποιο λόγο ήρθα μέσα στον κόσμο; Απλώς έτσι για να περάσει η ζωή μου με μία απλή επιβίωση και να καταλήξω σε ένα παρελθόν δίχως μάλιστα μνήμη; Ή μήπως έχω και εγώ κάποια αποστολή να επιτελέσω σε αυτό τον κόσμο; Ποια είναι η αποστολή μου απέναντι στα παιδιά μου και ποιες είναι η αποστολή μου απέναντι στα εγγόνια μου; Ποια είναι η αποστολή μου απέναντι στους συνανθρώπους μου; Ποια είναι η αποστολή μου απέναντι στο χωριό μου; Ποια είναι η αποστολή μου απέναντι στην πατρίδα μου;
Αυτές τις σκέψεις θα κάνουμε σήμερα. Αυτά τα ερωτήματα να θέσουμε σήμερα και οι απαντήσεις που θα πάρουμε, να ξέρετε ότι θα δώσουν νόημα στη ζωή μας και θα μας καταστήσουν Αποστόλους του σήμερα και Αποστόλους του αύριο. Γιατί καλούμαστε και εμείς να συμμετάσχουμε στην Αποστολή του Χριστού, που είναι ο ερχομός της Βασιλείας μέσα στην ιστορία, δηλαδή το να γίνει ο κόσμος ουρανός, να γίνει η γη ουρανός, να γίνει ο κόσμος Παράδεισος».
Στην Θεία Λειτουργία μεταξύ των πιστών παρέστησαν: ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καραγιάννης, ο Δήμαρχος Μακρακώμης Γιώργος Χατζής. καθώς και αρκετοί κάτοικοι του χωριού.
Προ της αναχώρησης του ο Μητροπολίτης, επισκέφθηκε και προσκύνησε στον Ιστορικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος βρίσκεται στον άνω μαχαλά και θαύμασε το Ιστορικό ξυλόγλυπτο τέμπλο και της μοναδικής ομορφιάς και τεχνοτροπίας Ιερές Εικόνες του Τέμπλου.

Αφήστε μια απάντηση