Η ΕΛΑΣ διαλύει τους «νονούς» του Κορυδαλλού…

share on:

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κάνει έξωση στους «φυλάρχους» που κάνουν κουµάντο στη µεγαλύτερη φυλακή της χώρας

Σχέδιο µε τον κωδικό «µεταγωγές» εφαρµόζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, µε στόχο το «σπάσιµο» οργανωµένων οµάδων που έκαναν «κουµάντο» στις φυλακές Κορυδαλλού. Ποινικοί µε «βιογραφικό» και «δύναµη», που τους έδιναν το «δικαίωµα» να έχουν αρχηγικό ρόλο στις πτέρυγες όπου κρατούνταν, έχουν πάρει… φύλλο πορείας για άλλα σωφρονιστικά ιδρύµατα της χώρας. Οπως εξηγούν πηγές από τη λεωφόρο Κατεχάκη, το τελευταίο δίµηνο η αλλαγή της «ανθρωπογεωγραφίας» στον Κορυδαλλό είναι… τεκτονική.

Η λογική πάνω στην οποία βασίστηκε το σχέδιο για να µπει τέλος στον «έλεγχο» πτερύγων προκρίνει το δόγµα της «διάσπασης» κρατουµένων µε αυξηµένη επιρροή εντός των τειχών. Η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ζήτησε να καταρτιστεί µια λίστα µε «µεγαλο-κρατουµένους» που δηµιουργούν συστηµατικά προβλήµατα και δεν υπακούουν στους εσωτερικούς κανόνες λειτουργίας. Το επόµενο βήµα ήταν να βρεθούν τα κατάλληλα σωφρονιστικά ιδρύµατα που θα µπορούσαν να τους φιλοξενήσουν. «Υπήρξε µελέτη για συγκεκριµένες περιπτώσεις κρατουµένων, προκειµένου οι φυλακές που θα τους φιλοξενήσουν να πληρούν τις απαιτούµενες προδιαγραφές. Το βασικό κριτήριο ήταν να µην υπάρχουν σε αυτές οι συνθήκες που θα µπορούσαν να τους επιτρέψουν να δηµιουργήσουν ξανά νέους πυρήνες ελέγχου» εξηγεί αρµόδια πηγή.

Το απόλυτο αφεντικό

Οι οµάδες που «έσπασαν» στον Κορυδαλλό ανήκουν κυρίως σε σκληρούς Αλβανούς και Γεωργιανούς ποινικούς. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγµα «αρχηγού» ο οποίος είχε τέτοια οικονοµική ισχύ που συνήθιζε να πληρώνει τα τσιγάρα των κρατουµένων όλης της πτέρυγας. Για τους οµοεθνείς του στη φυλακή ήταν το απόλυτο αφεντικό. Ο συγκεκριµένος κρατούµενος, µε τα πολλά «παράσηµα» στο οργανωµένο έγκληµα, µετήχθη σε σωφρονιστικό ίδρυµα της Βόρειας Ελλάδας. Το «κενό» που άφησε πίσω του στον Κορυδαλλό δεν έχει καλυφθεί – τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς δεν υπήρχε κάποιος άλλος ποινικός µε ανάλογη δύναµη.

Εκτός Κορυδαλλού βρίσκεται και ο πολύ σκληρός κακοποιός αλβανικής καταγωγής που πρωταγωνίστησε τον περασµένο Μάρτιο σε φονική συµπλοκή, µε έναν νεκρό και επτά τραυµατίες, στο ψυχιατρείο της φυλακής. Τότε, µία οµάδα Αλβανών είχε εµπλακεί σε καβγά, που κατέληξε σε αιµατηρό ξεκαθάρισµα, µε δύο Ελληνες, ένας εκ των οποίων έπεσε νεκρός από «επαγγελµατικές» µαχαιριές. Στον χώρο βρέθηκαν αυτοσχέδια µαχαίρια, ενώ από την έρευνα προέκυψε ότι τουλάχιστον ένας από τους κρατουµένους που συµµετείχαν στη συµπλοκή είχε προσπαθήσει µε διάφορους τρόπους να παραµείνει στο ψυχιατρείο του Κορυδαλλού και να µη µεταταχθεί σε σωφρονιστικό ίδρυµα της περιφέρειας. Ειδικός σχεδιασµός έγινε και για άλλον Αλβανό βαρυποινίτη, ο οποίος έχει απασχολήσει επανειληµµένως την Αντιτροµοκρατική Υπηρεσία, σε έρευνα για τη µαφία των φυλακών Κορυδαλλού.

Αφήστε μια απάντηση