Εθνικά Ποδόσφαιρο

Η ΕΠΟ κατηγορεί τον Αυγενάκη για παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο!…

Οξύτατη επίθεση στον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, εξαπέλυσε η διοίκηση της ΕΠΟ, κατηγορώντας τον ότι «με τον πλέον πραξικοπηματικό τρόπο και χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση» καταργεί το αυτοδιοίκητο και παραβιάζει το νέο καταστατικό της ομοσπονδίας.

Η αντίδραση της ΕΠΟ αφορά τη διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υφυπουργείου Αθλητισμού για την οπαδική βία και αφορά τη λειτουργία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Παράλληλα, η διοίκηση της ΕΠΟ έδωσε στη δημοσιότητα και τη σχετική επιστολή που έστειλε στις FIFA και UEFA και ζητά την άμεση έγγραφη παρέμβασή τους, προκειμένου να απαλειφθεί από το νομοσχέδιο η επίμαχη διάταξη.

Στην ανακοίνωση της ομοσπονδίας αναφέρονται τα εξής:

«Καταστρατηγώντας για πολλοστή φορά με τον πλέον αυθαίρετο και ωμό τρόπο την Ολιστική Μελέτη των FIFA και UEFA και επιδεικνύοντας πρωτοφανή περιφρόνηση προς το διεθνώς κατοχυρωμένο Αυτοδιοίκητο του Αθλητικού Κινήματος και, κατά συνέπεια, προς τα Καταστατικά των FIFA, UEFA και ΕΠΟ, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Ελευθέριος Αυγενάκης κατέθεσε για μία ακόμη φορά, με τον πλέον πραξικοπηματικό τρόπο και χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση, διάταξη νόμου στη Βουλή των Ελλήνων, με την οποία παραβιάζει βίαια και κατάφωρα το νέο Καταστατικό της ΕΠΟ.

Υπενθυμίζουμε ότι το νέο Καταστατικό της ΕΠΟ βασίζεται στη “Μελέτη για το Ελληνικό Ποδόσφαιρο, η οποία προκύπτει από τη δήλωση προθέσεων μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της FIFA και της UEFA” (Ολιστική Μελέτη), αποτελεί προϊόν μακροχρόνιας στενής συνεργασίας των διεθνών ποδοσφαιρικών αρχών και της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ, επικυρώθηκε εγγράφως από τη FIFA και την UEFA τον Δεκέμβριο του 2021 και εγκρίθηκε χωρίς καμία παρατήρηση από το Ειρηνοδικείο Αθηνών τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία καταδικάζει με τον πλέον έντονο τρόπο τις δικτατορικές μεθόδους με τις οποίες ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού επιχειρεί και πάλι να χειραγωγήσει τις αυτόνομες εσωτερικές λειτουργίες του Ελληνικού Ποδοσφαίρου, επιβάλλοντας αντικαταστατικές διατάξεις που προφανώς εξυπηρετούν τον τρόπο που πολιτεύεται, και ήδη ενημέρωσε εγγράφως τις FIFA και UEFA στις οποίες και απέστειλε όλα τα σχετικά στοιχεία ζητώντας την άμεση παρέμβασή τους.

Άλλωστε, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πλέον και σε εκείνες ότι ο μοναδικός στην Ελλάδα που καταστρατηγεί και παραβιάζει την Ολιστική Μελέτη είναι ο αυτοαποκαλούμενος εκσυγχρονιστής του Ελληνικού Αθλητισμού, κ. Αυγενάκης, και πως αν σε αυτή τη χώρα χρειάζεται κάπου προσωρινή διοίκηση, αυτή πρέπει να διοριστεί στο Υπουργείο του».

Η επιστολή της ΕΠΟ στους διεθνείς φορείς:

«Όπως είχατε από ημερών ενημερωθεί, η Ελληνική Κυβέρνηση στα πλαίσια της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας στη χώρα, προτίθετο να καταθέσει άμεσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο σχετικό νομοσχέδιο.

Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου περιήλθε σε γνώση μας χθες 1 Μαρτίου 2022 και στις διατάξεις του, προς μεγάλη έκπληξή μας, περιλαμβάνεται ειδική ρύθμιση, η οποία αφορά στη λειτουργία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 45 (σελ. 37) αναφέρεται κατά λέξη: “Στο ΔΣ της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας συμμετέχουν, χωρίς δικαίωμα ψήφου, καλούμενοι στις συνεδριάσεις, οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών, της Ομοσπονδίας Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ελλάδος και της Ομοσπονδίας Προπονητών Ποδοσφαίρου Ελλάδος”.

Η συγκεκριμένη διάταξη, η οποία σήμερα συζητείται στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Ελληνικής Βουλής, αποτελεί μία ακόμα ωμή παρέμβαση του Υφυπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού στην ανεξαρτησία και το αυτοδιοίκητο του Ελληνικού Ποδοσφαίρου, καθώς ουδεμία σχετική διαβούλευση με την ΕΠΟ είχε προηγηθεί, το σημαντικότερο δε είναι ότι παραβιάζει κατάφωρα τα άρθρα 33, 34 και 35 του νέου Καταστατικού της ΕΠΟ το οποίο ομόφωνα εγκρίθηκε στη Γενική Συνέλευση της 27ης Αυγούστου 2021 από τα Μέλη της ΓΣ της ΕΠΟ και εγγράφως επικυρώθηκε από τη FIFA και την UEFA με βάση την από 23/12/2021 επιστολή σας.

Κύριοι,

Έγιναν πρόσφατα δημόσια γνωστές από τον ίδιο τον κ. Αυγενάκη οι προθέσεις του στο άμεσο μέλλον να προχωρήσει σε νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα στοχεύσουν στην κατάλυση κάθε έννοιας αυτοδιοίκητου και σεβασμού στην ανεξαρτησία της διοίκησης του Ποδοσφαίρου μέσω παρεμβάσεων στο εκλογικό σύστημα, τη σύνθεση της Γενικής Συνέλευσης και την Ελληνική Διαιτησία, στοιχεία που αποτελούν τον πυρήνα του αυτοδιοίκητου όπως αναφέρεται στα καταστατικά των FIFA και UEFA και οι οποίες συνιστούν προφανέστατα αθέμιτη επιρροή από τρίτους εις βάρος του αθλήματος.

Γνωρίζετε δε ότι η ανεξαρτησία της ΕΠΟ επισημαίνεται ξεκάθαρα στα καταστατικά των FIFA και UEFA και πρόσφατα, κατόπιν ισχυρής σύστασής σας, στην Ολιστική Μελέτη και αποτελεί μία από τις βασικές προϋποθέσεις για τη διατήρηση της ιδιότητας μέλους στον κόσμο του ποδοσφαίρου (καταστατικό FIFA άρθρο 14 παρ. 1 εδ. θ και άρθρο 19 και Καταστατικό UEFA άρθρο 7β παρ. 2).

Επειδή η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί την πολλοστή επιβεβαίωση ότι η πολιτική ηγεσία του ελληνικού αθλητισμού ουδένα σεβασμό έχει προς τα καταστατικά των FIFA, UEFA και ΕΠΟ και προς το περιεχόμενο της Ολιστικής Μελέτης (άρθρο 2.5), σας καλούμε να παρέμβετε εγγράφως άμεσα προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού προκειμένου η συγκεκριμένη διάταξη να απαλειφθεί από το προτεινόμενο νομοσχέδιο.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση, σε κάθε περίπτωση όμως θεωρούμε θεμελιώδη την άμεση επέμβασή σας προς την Ελληνική Κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό της και προσβλέπουμε σε αυτήν».

 

Αυγενάκης: «Μνημείο ανοησίας η ανακοίνωση της ΕΠΟ»

«Μνημείο ανοησίας» χαρακτηρίζεται από το Υφυπουργείο Αθλητισμού η ανακοίνωσε που εξέδωσε νωρίτερα η ΕΠΟ, όπου κάνει λόγο για παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο, με αφορμή διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την οπαδική βία. Από το Υφυπουργείο Αθλητισμού επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο καμία νέα διάταξη που να αφορά την ΕΠΟ και ότι απλώς γίνεται αναφορά σε παράγραφο του αθλητικού νόμου που έχει ψηφιστεί από το 1999.

«Η σημερινή ανακοίνωση της εναπομείνασας διοίκησης της ΕΠΟ αποτελεί μνημείο ανοησίας. Ουδεμία νέα διάταξη, που να την αφορά, υπάρχει στο σχέδιο νόμου που αυτή την ώρα συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Η γκάφα της να μπερδέψει την παράγραφο 6 του άρθρου 22 του νόμου 2725, που έχει ψηφιστεί από το 1999, και μέσα στη σύγχυσή της να θεωρεί ότι πρωτοεισάγεται το 2022, είναι παροιμιώδης» αναφέρουν κύκλοι του Υφυπουργείου Αθλητισμού και καταλήγουν: «Αποδεικνύει, βέβαια, για άλλη μια φορά στο πανελλήνιο και διεθνώς, το πόσο ακατάλληλοι είναι οι παράγοντες και τα στελέχη της».

ΕΠΟ: «Δεν μας αγγίζουν οι γκαιμπελίστικου τύπου χαρακτηρισμοί»

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έδωσε συνέχεια στην αντιπαράθεση με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και με νέα ανακοίνωση την ίδια ημέρα (2/3) επιτίθεται εκ νέου στον υφυπουργό.

Είναι η απάντηση στο χαρακτηρισμό -εκ μέρους κύκλων του υφυπουργείου Αθλητισμού- «μνημείο ανοησίας» στην αρχική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Επανερχόμενη στο θέμα, η ΕΠΟ κατηγορεί τον Λευτέρη Αυγενάκη «για πραξικοπηματικές μεθόδους παραβίασης του καταστατικού της» και κάνει λόγο για χαρακτηρισμούς «γκαιμπελίστικου τύπου, που ουδόλως μας αγγίζουν»!

Η ανακοίνωση:

«Η “εκτίμηση” του κ. Λευτέρη Αυγενάκη για τον κόσμο του Ελληνικού Ποδοσφαίρου είναι γνωστή και εκπεφρασμένη δημόσια από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του.

Κατά συνέπεια, οι σημερινοί χαρακτηρισμοί για τους παράγοντες και τα στελέχη της ΕΠΟ, στην επίσημη ενημέρωση της ΓΓΑ προς τα ΜΜΕ, δεν αποτελούν παρά φτηνές, παλαιομοδίτικες, γκαιμπελίστικου τύπου, δημόσιες συμπεριφορές που ουδόλως μας αγγίζουν. Τις έχουμε άλλωστε παρακολουθήσει και στην περίπτωση άλλων αθλητικών ομοσπονδιών.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, λοιπόν:

 1. Η επίμαχη διάταξη ΔΕΝ υπάρχει στην παράγραφο 6 του άρθρου 22 του Ν.2725/1999 γιατί απλά η αρχική διάταξη του άρθρου 22 έχει 5 παραγράφους!
  2. Η διάταξη εισήχθη στην παράγραφο 9 του άρθρου 73 του Ν.3057/2002.
  3. Η ισχύς της ανεστάλη με την παράγραφο 12 του άρθρου 29 του Ν.3479/2006 (Νόμος Ορφανού, μετά την παρέμβαση της FIFA).
  4. Η διάταξη επανήλθε με την παράγραφο 1 του άρθρου 30 του Ν.4726/2020, τις παρεμβάσεις του οποίου, στο αυτοδιοίκητο, κατήγγειλε στις FIFA και UEFA η ΕΠΟ με την από 27 Οκτωβρίου 2020 επιστολή της.
  5. Στην απάντησή τους προς την ΕΠΟ την 4η Δεκεμβρίου 2020, την οποία υπογράφουν οι κκ Ματίας Γκράφστομ (αναπλ. Γενικός Γραμματέας της FIFA) και Κέβιν Λαμούρ (αναπλ. Γενικός Γραμματέρας της UEFA), και η οποία σας κοινοποιήθηκε αμέσως από την ΕΠΟ, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ρητά:

  II. Εκτελεστική Επιτροπή ΕΠΟ
  “Ο νόμος ορίζει ότι οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ), της Ομοσπονδίας Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ελλάδος (ΟΔΠΕ) και της Ομοσπονδίας Προπονητών Ποδοσφαίρου Ελλάδος (ΟΠΠΕ) έχουν το δικαίωμα να παρίστανται στις συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, χωρίς δικαίωμα ψήφου».
  Το δικαίωμα συμμετοχής στις συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ παρέχεται αποκλειστικά και μόνο στα μέλη που μνημονεύονται υπό άρθρο 33 παρ. 1 του Καταστατικού της ΕΠΟ. Παρά το ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ δύναται να αποφασίσει να προσκαλέσει τρίτους προκειμένου να παρακολουθήσουν τις συνεδριάσεις της σύμφωνα με το άρθρο 34 παρ. 5 του Καταστατικού της ΕΠΟ, η συμμετοχή τρίτων δεν πρέπει να επιβάλλεται από εξωτερικούς παράγοντες, ήτοι μέσω του Νόμου. Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση στην ολιστική μελέτη των FIFA/UEFA, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλοι οι σημαντικοί εμπλεκόμενοι φορείς του ποδοσφαίρου εκπροσωπούνται με ισορροπημένο και επαρκή τρόπο στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τη σημασία της ίσης εκπροσώπησης των φύλων στο ποδόσφαιρο. Μολαταύτα, οποιεσδήποτε τέτοιες αλλαγές στο Καταστατικό της ΕΠΟ πρέπει εν τέλει να εγκριθούν από τη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ.”
  Τούτων δοθέντων, εύκολα γίνονται αντιληπτά δύο στοιχεία στο πανελλήνιο και διεθνώς:
  1. ο πραγματικός λόγος που η ΕΠΟ δεν συμπεριελήφθη στους 14 φορείς που θα τοποθετηθούν επί του νέου νόμου στην αρμόδια Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής,
  και το κυριότερο:
  2. ποιοι είναι πραγματικά “ακατάλληλοι” για τα καθήκοντα που τους ανατέθηκαν κι εκθέτουν καθημερινά με την άγνοια και την περιφρόνηση προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της την Ελληνική Πολιτεία».

Σχετικές αναρτήσεις

Στις 14 Ιούλη η “πρώτη” του ΠΑΣ Λαμία στο ΔΑΚΛ

efthia

Άρχισαν οι εκκαθαρίσεις στον ΠΑΣ Λαμία -Έφυγαν 8 ποδοσφαιριστές

efthia

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δ.Σ. της Α’ Εθνικής

efthia
Φόρτωση....

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο