Η επόμενη μέρα σε… φόντο ανασχηματισμού

share on:

Έπειτα από μια ζωηρή πολιτικά εβδομάδα, λόγω της έντονης κοινοβουλευτικής δραστηριότητας, ο πρωθυπουργός θα έχει τη δυνατότητα τις προσεχείς ημέρες να οργανώσει με την απαιτούμενη ηρεμία τις προτεραιότητες και την ατζέντα της κυβέρνησης, οι οποίες πλέον είναι προσανατολισμένες στον νέο κύκλο που -θεωρητικά- άνοιξε η συμφωνία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

Στον προγραμματισμό που αναμένεται να κάνει, ο Αλέξης Τσίπρας θα κινηθεί με δεδομένο ότι το κυβερνητικό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. θέλει από εδώ και στο εξής να ρίξει όλο το βάρος των πολιτικών παρεμβάσεών του σε θέματα για τα οποία οι ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών δεν επέτρεπαν τη συζήτηση και πολύ περισσότερο την υλοποίηση.

Τέτοιες πρωτοβουλίες, που συν τοις άλλοις προσδίδουν το διακριτό στίγμα και αφήνουν στην κοινωνία το αποτύπωμα που επιθυμεί το μέγαρο Μαξίμου, έχουν ήδη αρχίσει να ξεδιπλώνονται στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας, οι οποίοι για την κυβέρνηση θεωρούνται εμβληματικοί στην προσπάθεια που καταβάλλει για την ανάδειξη δειγμάτων πολιτικής εκτός του σκληρού πυρήνα των μνημονιακών υποχρεώσεων.

Στο ίδιο αφήγημα της επόμενης ημέρας που επιχειρεί να φιλοτεχνήσει το πρωθυπουργικό επιτελείο εντάσσονται η ενίσχυση και επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους, η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, καθώς και η εφαρμογή μέτρων για τη μείωση της ανεργίας και την τόνωση της απασχόλησης.

Δεν είναι τυχαίες άλλωστε οι επισκέψεις του πρωθυπουργού στα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει νέος γύρος επιτόπιων επαφών μετά τον Αύγουστο.

Επίσης, οι δύο κορυφαίοι στόχοι στους οποίους επενδύει πολιτικά η κυβέρνηση αφορούν τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας, μέσω ενός μακρόπνοου αναπτυξιακού σχεδιασμού που αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και μέσω της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, αλλά και η οριστική έξοδος από την κρίση και τα μνημόνια, ώστε η Ελλάδα να είναι και πάλι «αυτόνομη», λέξη που χρησιμοποίησε πρόσφατα ο κ. Τσίπρας.

Με αυτόν τον καμβά στόχων θα ανέβει εξάλλου στη Θεσσαλονίκη το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου για να εγκαινιάσει την 82η Διεθνή Εκθεση, στην οποία τιμώμενη χώρα θα είναι η Κίνα, και να παρουσιάσει από εκεί αναλυτικά το κυβερνητικό πλάνο.

Οι σχετικές προετοιμασίες δεν θα αργήσουν να ξεκινήσουν, αφού ο πρωθυπουργός θα πρέπει εγκαίρως να έχει στη διάθεσή του τους φακέλους με τα πεπραγμένα και τις στοχεύσεις του κάθε υπουργείου, έτσι ώστε να διαμορφωθεί ο πλήρης κατάλογος που θα ανακοινωθεί στους παραγωγικούς φορείς.

Οπως όλα δείχνουν, για τους υπουργούς και τον Αλέξη Τσίπρα η καλοκαιρινή ανάπαυλα θα έχει μικρή διάρκεια, για τον πρόσθετο λόγο ότι -σύμφωνα με πληροφορίες- πάντοτε στο τραπέζι παραμένει το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού.

Τα σχετικά σενάρια κυκλοφόρησαν -χωρίς τότε να επιβεβαιωθούν- μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο του Ιουλίου. Παρομοίως, κάποια κίνηση δεν αναμένεται το διάστημα του Δεκαπενταύγουστου, που θεωρείται πολιτικά «νεκρή» περίοδος και ως εκ τούτου η όποια επικοινωνιακή αύρα ακυρώνεται εκ των προτέρων.

 

Τσακαλώτος στο επίκεντρο

Ο πρωθυπουργός θα μπορούσε ωστόσο είτε στα τέλη του μήνα είτε στις αρχές Σεπτεμβρίου -και σε κάθε περίπτωση πριν από την έναρξη της γ αξιολόγησης- να προβεί σε μεγαλύτερες ή μικρότερες διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα, προσαρμοσμένες στις ανάγκες της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνει η εποχή μετά τη β’ αξιολόγηση.

Στο πλαίσιο αυτό, εφόσον καταλήξει σε μια λύση σαρωτικών αλλαγών που θα σηματοδοτούν τη μετάβαση στο καινούργιο πολιτικό τοπίο, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μπορούσε να μετακινηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης, μια επιλογή που συνδέεται άμεσα με το επικαιροποιημένο στοίχημα της επιστροφής της χώρας σε ρυθμούς κανονικότητας μέσα από συνθήκες δίκαιης ανάπτυξης.

Αν συμβεί αυτό, επικρατέστεροι διάδοχοι θα ήταν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και σύμβουλος του κ. Τσίπρα για την οικονομία, Δημήτρης Λιάκος, ή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Μεγάλες πιθανότητες αναβάθμισης διατηρεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξανδρος Χαρίτσης, ο οποίος μέχρι στιγμής κρίνεται επαρκής στο πόστο που του έχει ανατεθεί, ενώ θετικές κρίνονται οι επιδόσεις του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, γεγονός που τον κατατάσσει στους αμετακίνητους.

Στις θέσεις τους πιθανολογείται ότι θα παραμείνουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς. Το ίδιο εκτιμάται ότι θα γίνει με το δίδυμο Νίκου Κοτζιά – Νίκου Τόσκα, που εκπροσωπούν στην κυβέρνηση την πολιτική κίνηση «Πράττω».

Πετυχημένη και άρα σταθερή θα παραμείνει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας (Ξανθός-Πολάκης), αν και μεταξύ τους οι υπουργοί έχουν διαφορετική φιλοσοφία. Για λόγους τήρησης των εύθραυστων ισορροπιών στον κυβερνητικό συνασπισμό, στο υπουργείο Αμυνας θα συνεχίσει να προΐσταται ο Πάνος Καμμένος.

Αρκετές αλλαγές πρόκειται να υπάρξουν σε επίπεδο υφυπουργών. Σε συμβολικό επίπεδο, τέλος, ο πρωθυπουργός ενδέχεται να «ψαλιδίσει» αισθητά τον αριθμό των μελών του υπουργικού συμβουλίου, μειώνοντας ταυτόχρονα την παρουσία των εξωκοινοβουλευτικών, τους οποίους θα αντικαταστήσει με βουλευτές.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση