Φθιώτιδα

Η Λαμία γιόρτασε την 73η επέτειο της απελευθέρωσή της!

Στη λειτουργία που έγινε το πρωί προσκεκλημένοι του Μητροπολίτη Φθιώτιδας ήταν οι Μητροπολίτες Άρτας Καλλίνικος και Καρπενησίου Γεώργιος.

Αναφερόμενος στην μεγάλη γιορτή της Λαμίας, ο κ. Νικόλαος χαρακτηριστικά ανέφερε:

 «Η 18η Οκτωβρίου είναι μια ευλογημένη μέρα για την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας και ιδιαίτερα για την πόλη της Λαμίας, την πόλη του μαρτυρίου του Αθανασίου Διάκου, την πόλη των αγίων, των μαρτύρων και των ηρώων, των ανθρώπων που προσέφεραν στην κοινωνία και την πατρίδα και δεν θα ξεχαστεί ποτέ, διότι η ημέρα αυτή μας εμφανίζει την έκταση των σχέσεων μεταξύ της Εκκλησίας  και του Έθνους.

  Αυτή η μέρα την οποία όλοι ζούμε με την παρουσία όλων των πολιτικών, στρατιωτικών, πνευματικών, δικαστικών και πολιτιστικών αρχών πρέπει να αφήσει την σφραγίδα της σε όλους εμάς και όπως και στον Εσπερινό και στην Θεία Λειτουργία εδίδαξαν οι άγιοι αδελφοί Αρχιερείς είμαστε ευλογημένοι αλλά υποχρεούμεθα όχι μόνο να ακούμε αλλά και να τηρούμε και να ζούμε τα διδάγματα του Χριστού, τα οποία ο Ευαγγελιστής Λουκάς μετέφερε εις τα δυο συγγράμματά του.

  Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η γιορτή, η τόσο διδακτική, όχι μόνο προσφέρει ακτίνα ελπίδος αλλά φωτεινό ορίζοντα μέλλοντος με πολύ ελπίδα και μεγάλη προοπτική. Το Έθνος μας το Ελληνικό είναι Ορθόδοξο χριστιανικό, έτσι το ίδρυσαν οι ιδρυτές του μετά την Επανάσταση. Αυτοί που φώναζαν μέσα στις μάχες «εν τούτω το σημείο νικώμεν».

   Μέσα στο κλίμα αυτό εμείς εδώ στη Ρούμελη ζούμε έντονα αυτές τις εορτές και ασφαλώς θα αντιληφθήκατε από χθες το βράδυ ότι πνέει στην πόλη της Λαμίας ένας άνεμος αισιοδοξίας, παραδοσιακότητος, θρησκευτικότητος, εκκλησιαστικότητος και αγάπης προς αυτά που προσέφερε και μας προσφέρει ο Θεός.   

    Η εποχή μας πρέπει να ζει αυτές τις εορτές. Μη δίδετε σημασία σε ορισμένους ελαχίστους που θέλουν να καταργήσουν παρελάσεις, σημαίες και εθνικές εορτές. Έστω κι’ αν περάσει κι’ αυτό από την Βουλή ο λαός δεν θα υπακούσει. Η Εκκλησία θα στολίζεται όχι μόνο με την λαμπρότητα αλλά και με τις σημαίες και τις περιφορές.

     Αδελφοί μου υπάρχει μια ρήση που λέγει: « Του Έλληνα ο τράχηλος ζυγό δεν υπομένει» και να έχετε μέσα σας την πεποίθηση ότι, ό,τι είναι κακό και εναντίον της Εκκλησίας και της Πατρίδος θα ανατραπεί από τον λαό, ο οποίος έχει ρίζες και το  DNA του βαπτισμένο στην πίστη και στην φιλοπατρία. Αυτό το πνεύμα που ζούμε σήμερα παρακαλώ να παραμένει πάντοτε στην ζωή μας και των πολιτικών μας και του ευλογημένου λαού. Χρόνια πολλά!»

Μετά τη Δοξολογία και τον πανηγυρικό της ημέρας από τον Δήμαρχο Λαμιέων Νίκο Σταυρογιάννη, ακολούθησε η λιτανεία των εικόνων της Παναγίας της Οδηγητρίας και του Ευαγγελιστού Λουκά, που κατέληξε στον Μητροπολιτικό Ναό, στον οποίο θα παραμείνουν οι εικόνες για μία εβδομάδα προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης.

 

Μηνύματα για την ημέρα της Λαμίας

 

Γιάννης Σαρακιώτης: Διπλή η γιορτή για την πόλη της Λαμίας στις 18 Οκτωβρίου, καθώς τιμά τη μνήμη του Προστάτη της πόλης Ευαγγελιστή Λουκά ενώ παράλληλα, συμπληρώνονται 73 χρόνια από την απελευθέρωσή της από τον γερμανικό ζυγό.

Περισσότερες από επτά δεκαετίες μετά, τα ιδανικά των αγώνων για ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία συνεχίζουν να είναι επίκαιρα. Η ιστορία διδάσκει και είναι ο οδηγός μας προς το μέλλον. Είναι καθήκον όλων μας, συνεπώς, η απότιση φόρου τιμής προς τα εκατοντάδες θύματα του αγώνα εναντίον του ολοκληρωτισμού και τους εκατοντάδες γνωστούς ή αφανείς ήρωες. Οι θυσίες και το αίμα των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης αποτελούν φάρο ελπίδας και παραδειγματισμού για όλους μας.

 

Χρήστος Σταϊκούρας: Σήμερα είναι διπλή γιορτή για τη Λαμία.

Γιορτάζουμε τον Ευαγγελιστή Λουκά, Πολιούχο της πόλης μας.

Γιορτάζουμε και την απελευθέρωση της πόλης μας από τις ναζιστικές δυνάμεις.

Αποτίουμε φόρο τιμής και εκφράζουμε ευγνωμοσύνη στους συμπατριώτες μας, οι οποίοι ενωμένοι, αγωνίστηκαν με αυταπάρνηση, για να αποτινάξουν τον κατοχικό ζυγό.

Αγωνίστηκαν για το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας και τα κατάφεραν.

Σήμερα, η πατρίδα διανύει μια κρίσιμη περίοδο.

Οι πολίτες υποβάλλονται σε μεγάλες και διευρυνόμενες θυσίες.

Εμπνεόμενοι από το παράδειγμα των αγωνιστών της απελευθέρωσης, οφείλουμε να εργαστούμε με σχέδιο, μέθοδο και ρεαλισμό, μακριά από λαϊκισμούς, προς όφελος της χώρας και των πολιτών.

Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους.

 

Νίκος Σταυρογιάννης: Εβδομήντα τρία χρόνια από την ημέρα που απελευθερώθηκε η πόλη μας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, ο Δήμος Λαμιέων, ανήμερα της εορτής του πολιούχου μας Αγίου Λουκά, γιορτάζει και τιμά όλους όσους συντέλεσαν στην απελευθέρωση της Λαμίας και θυσιάστηκαν για την ελευθερία, την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Στο επίκεντρο του φετινού εορτασμού για την απελευθέρωση της πόλης, θέτουμε τους χιλιάδες πεσόντες ήρωες –ανάμεσά τους και πολλοί συντοπίτες μας- του Έπους του 1940. Ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την Πατρίδα στα πεδία των μαχών και των οποίων τα οστά δεν έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους μέχρι σήμερα, με τιμές που αρμόζει σε νεκρούς που έπεσαν για τα ιδανικά της Ελευθερίας και της Ανεξαρτησίας.

 

ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας: Στις 18 του Οκτώβρη συμπληρώνονται 73 χρόνια από την απελευθέρωση της Λαμίας από τους Γερμανούς ναζί κατακτητές και τους συνεργάτες τους.

Στην επέτειο αυτής της ημέρας απευθύνουμε  μήνυμα σεβασμού και τιμής στους αντιστασιακούς της μεγάλης εκείνης εποποιίας.  Τιμούμε τον πατριώτη μας πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ ΄Αρη Βελουχιώτη και εκείνες και εκείνους που έπεσαν αγωνιζόμενοι για την ελευθερία, την ανεξαρτησία της πατρίδας μας και την κοινωνική δικαιοσύνη, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στον αντιφασιστικό αγώνα όλων των λαών της Ευρώπης ο οποίος στέφθηκε με επιτυχία στις 9 Μαΐου 1945.

Στην επέτειο αυτής της ημέρας φέρνουμε στη μνήμη μας τις θηριωδίες των ναζιστικών στρατευμάτων,  το σκοτάδι και τον τρόμο της Κατοχής, αλλά και τη μεγάλη και νικηφόρα μάχη κατά της πείνας, τη μάχη της σοδειάς στην ελληνική περιφέρεια, τη νεολαία που βρήκε για πρώτη φορά το ρόλο της στην  πολιτική σκηνή, τις γυναίκες που ανέλαβαν μαζικά πολιτική δράση και το Γοργοπόταμο.

Σήμερα δεν βρισκόμαστε σε ένα πόλεμο σαν κι΄αυτόν που έζησαν οι  γενιές εκείνες της περιόδου. για το λόγο αυτό δεν αρκεί απλά να μην ξεχνάμε. Δεν αρκεί να τιμούμε.

Οφείλουμε να ξαναχτίσουμε από την αρχή τη χώρα μας.  ΄Εχουμε μπροστά μας το μεγάλο καθήκον του αγώνα για να κλείσει οριστικά η πόρτα της λιτότητας, για να ανοίξει ο δρόμος ώστε  ο λαός μας να ζήσει με αξιοπρέπεια κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία.   

Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε τη βαριά ευθύνη που έχουμε για την ενδυνάμωση του αγώνα ενάντια στο φασισμό, για να μην ξεχάσει ποτέ η υφήλιος τη συντριπτική εμπειρία των ολοκαυτωμάτων. Για να σηκώσουμε την ελευθερία πάνω από το μίσος.

 

Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα: 73 χρόνια συμπληρώνονται από την απελευθέρωση της πόλης μας και όλης της χώρας από τη ναζιστική βαρβαρότητα.

73 χρόνια, τα οποία δεν είναι ικανά να σβήσουν από τη μνήμη μας το μεγαλειώδη αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη του λαού.

Στις 18 Οκτώβρη 1944, τα ναζιστικά στρατεύματα της χιτλερικής Γερμανίας και των ντόπιων δωσίλογων συνεργατών τους, φεύγουν ταπεινωμένοι απ’ την πόλη μας, κυνηγημένοι απ’ τους αντάρτες του ΕΛΑΣ.

Η εποποιία που γράφτηκε απ’ τους ανθρώπους αυτούς που δημιούργησαν το μεγαλύτερο εθελοντικό στρατό στην Ευρώπη και συνέβαλαν αποφασιστικά στη συντριβή του φασισμού δεν πρέπει να ξεχαστεί, παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνουν «επιφανείς ιστορικοί» να ξαναγράψουν την ιστορία όπως βολεύει την άρχουσα τάξη.

Παραφράζοντας το Σεφέρη, «οι ήρωες δεν προχωρούν στα σκοτεινά», αλλά γίνονται φάροι για να εμπνεύσουν νέους αγώνες στο σήμερα.

Σήμερα, που το ναζιστικό φίδι έχει σηκώσει πάλι κεφάλι και απειλεί το λαό, προσφέροντας ανεκτίμητες υπηρεσίες στο σύστημα…

Σήμερα, που η νεοφιλελεύθερη πολιτική απειλεί να τσακίσει κάθε εργατικό και κοινωνικό δικαίωμα…

Όσο κι αν έχει μαυρίσει ο ορίζοντας, ο αγώνας του ‘40 μας έδειξε πως ο οργανωμένος και αποφασισμένος λαός μπορεί να τα βάζει με τις πιο μαύρες αυτοκρατορίες και να τις νικάει.

Εμπρός λοιπόν για τους σύγχρονους αγώνες κατά των δολοφονικών μνημονίων της ΕΕ και του ΔΝΤ που ανοίγουν το δρόμο στο Ναζισμό και τους νοσταλγούς του.

Καλούμε όλους τους Λαμιώτες στην εκδήλωση μνήμης που θα τελεστεί την Τετάρτη 18 Οκτώβρη, στις 12:30,στην πλατεία Λαού, μπροστά από το άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη.

 

Μ-Λ ΚΚΕ Φθιώτιδας: «Η λευτεριά δεν κερδίζεται με ξόρκια, αλλά με αγώνες και θύματα!».

Αυτή την εμβληματική φράση χρησιμοποίησε ο πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ Άρης Βελουχιώτης, στον περίφημο λόγο του στην πλατεία Ελευθερίας της Λαμίας, πριν από 73 χρόνια, για να αναδείξει το μέγεθος της θυσίας του Ελληνικού λαού, στον αγώνα ενάντια στο ναζί-φασίστα κατακτητή.

Ήταν 18 Οκτώβρη του 1944 όταν η XIIΙ μεραρχία του ΕΛΑΣ έμπαινε θριαμβευτικά στην πόλη της Λαμίας και έδιωχνε τα ναζιστικά καθάρματα.

73 χρόνια πριν, το ΕΑΜ και οι μαχητές του ΕΛΑΣ απελευθέρωναν την πατρίδα μας από την ναζιστική μπότα και φούντωνε ο πόθος του λαού για λευτεριά, λαοκρατία και εθνική ανεξαρτησία, ενάντια σε κάθε ξενική ιμπεριαλιστική επιβολή και τους ντόπιους υποταχτικούς συνεργάτες.

Την ίδια περίοδο ο Κόκκινος Στρατός της ΕΣΣΔ κατάφερνε συντριπτικά πλήγματα στις χιτλερικές ορδές και προέλαυνε προς το Βερολίνο.

Μπροστάρηδες σε αυτό τον τιτάνιο αγώνα, για τη λευτεριά της πατρίδας, ήταν οι χιλιάδες κομμουνιστές και λαϊκοί αγωνιστές και βασικός αιμοδότης το επαναστατικό ΚΚΕ.

Αν και οι στόχοι του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, για μια πατρίδα εθνικά ανεξάρτητη, λεύτερη, με νοικοκύρη το λαό στον τόπο του, δεν καρποφόρησαν και νέα ιμπεριαλιστικά δεσμά χαλκεύτηκαν στη χώρα, παραμένουν όμως άσβεστη φλόγα που φωτίζει, μέχρι και σήμερα, τους αγώνες του Ελληνικού λαού.

Σήμερα, 73 χρόνια μετά, η πατρίδα μας και ο λαός της βιώνουν μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας. Η ιμπεριαλιστική εξάρτηση, που από την ίδρυση του ελληνικού κράτους είναι το κύριο χαρακτηριστικό του, με τα μνημόνια και την επιτροπεία έχει βαθύνει, αποκτώντας χαρακτηριστικά νέο-αποικιακής υποδούλωσης. Την αντιλαϊκή πολιτική της εξάρτησης και της υποτέλειας υπηρετεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας αυτή των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Το ντόπιο πολιτικό προσωπικό και η οικονομική ολιγαρχία διαλαλούν τη χώρα ως μια  επενδυτική «ευκαιρία», για τα ξένα αρπακτικά, ξεπουλώντας τις δημόσιες υποδομές, παρέχοντας «προίκα» το λαό για φθηνή εργατική δύναμη. Την ίδια στιγμή εμπλέκουν την Ελλάδα στους ανταγωνισμούς και τα πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστών στην ευρύτερη περιοχή.

Σε μια ιστορική περίοδο όπου χαρακτηρίζεται από την υποχώρηση του εργατικού – λαϊκού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, όταν λυσσομανάει ο αντικομμουνισμός και παραχαράσσεται η ιστορική μνήμη, όταν φουντώνει η ακροδεξιά και ο φασισμός σηκώνει κεφάλι, είναι απαραίτητη ανάγκη να σηκωθούν ξανά ψηλά τα λάβαρα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και του αγώνα για τη δημοκρατία, στις σύγχρονες συνθήκες.

Να παλέψει η εργατική τάξη και ο λαός για δουλειά, ειρήνη, δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία. Για να σπάσουν τα ιμπεριαλιστικά δεσμά και η μνημονιακή επιτροπεία. Για να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Για να ανατραπεί η κυριαρχία της ντόπιας οικονομικής ολιγαρχίας και να κατακτήσει ο λαός και η εργατική τάξη την πολιτική εξουσία.

 

Σχετικές αναρτήσεις

Στυλίδα: Στο αυτόφωρο η μάνα που άφησε στο τιμόνι τον 11χρονο γιος της!

efthia

Στην τοματοβιομηχανία Νομικός της Ομβριακής, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

efthia

Ο Κικίλιας εγκαινίασε σήμερα το αιμοδυναμικό εργαστήριο στο νοσοκομείο Λαμίας

efthia
Φόρτωση....

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο