Η συμβολή της ΕΛΑΣ στην καθημερινή ζωή των ατόμων με αναπηρία

share on:

Με ιδιαίτερη επιτυχία διοργανώθηκε χθες η ημερίδα, από την ΓΕΠΑΔ Στερεάς Ελλάδας, στο Πνευματικό – Διοικητικό Κέντρο της Μητρόπολης Φθιώτιδας, με θέμα: «Ο ρόλος και η συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στην καθημερινή ζωή των ατόμων με αναπηρία».

Την εναρκτήρια ομιλία πραγματοποίησε ο ΓΕΠΑΔ Στερεάς Ελλάδας, Αστέριος Μαντζιώκας.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Μητροπολίτη Φθιώτιδας κ. Νικόλαο, ο οποίος αναφέρθηκε στην συμβολή της Εκκλησίας στα άτομα με αναπηρία, ενώ προσέγγισε θεολογικά το θέμα αναλύοντας την αγάπη, τον σεβασμό και την διακονία της Εκκλησίας προς τους ανθρώπους με αναπηρία, θεμελιώνοντας τον λόγο του σε χωρία του Ευαγγελίου.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, τόνισε ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη, όχι μόνο οι Φορείς αλλά και όλοι οι άνθρωποι της σύγχρονης κοινωνίας να ευαισθητοποιηθούν απέναντι σε κάθε μορφής πάσχοντα, προσφέροντας εμπράκτως την αγάπη, την βοήθεια και τον απαιτούμενο σεβασμό.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, ο Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Φθιώτιδας, Παναγιώτης Μαρκοστάμος, τόνισε την σημασία της διοργάνωσης της Ημερίδας που συμβάλλει σημαντικά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, για τα ζητήματα των ατόμων με αναπηρία, αναφορικά με την προσβασιμότητα, την εκπαίδευση και την αυτόνομη διαβίωσή τους, πρακτικές που διασφαλίζουν ότι η Αναπηρία διαχέεται ως κομμάτι της ανθρώπινης φύσης και ποικιλομορφίας.

Την θεματική ενότητα της Ημερίδας, ανέπτυξαν κατά σειρά:

Ο Διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Λαμίας, Ανδρέας Κυρίτσης, ο οποίος επικεντρώθηκε στην ανάδειξη των προτεραιοτήτων πού πρέπει να δοθούν από Φορείς της κοινωνίας στα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία και πώς η Ελληνική Αστυνομία, ως θεμελιώδης θεσμός αυτής, στέκεται αρωγός (με πρόληψη – καταστολή) στα εν λόγω προβλήματα, σύμφωνα με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής νομοθεσίας.

Ο ιατρός του Νοσοκομείου Λαμίας, Βασίλης Μπακόλας, ο οποίος ανέλυσε, από ιατρικής σκοπιάς, τα είδη αναπηρίας και επικεντρώθηκε στους τρόπους προσβασιμότητας των ατόμων αυτών, σε όλους τους τομείς της καθημερινής τους δραστηριότητας.

Η ψυχολόγος της ΓΕΠΑΔ Θεσσαλίας, Μαρία Κορώνη, η οποία αναφέρθηκε διεξοδικά στις ψυχολογικές επιπτώσεις στα παιδιά με αναπηρία, αλλά και στους γονείς τους, καθώς και στην διαδικασία ενσωμάτωσής τους στο κοινωνικό σύνολο, όπως επίσης και στα ψυχολογικά οφέλη από την ενεργή τους συμμετοχή στον αγωνιστικό αθλητισμό, μέσω του οποίου ενισχύεται η αυτοπεποίθηση και ο αυτοσεβασμός.

Ο Αρχιφύλακας Κων/νος Χουσιανίτης, που υπηρετεί στο Επιτελείο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, του οποίου η ομιλία επικεντρώθηκε στην αποτύπωση των συναισθημάτων των ατόμων με αναπηρία και στην παράθεση παραδειγμάτων που απορρέουν από τις καθημερινές δυσκολίες πού αντιμετωπίζουν, ενώ τόνισε την επιτακτική ανάγκη και παρότρυνση να αλλάξει μια πεπαλαιωμένη νοοτροπία, με τη βοήθεια της Ελληνικής  Αστυνομίας.

Την Ημερίδα παρακολούθησε με ενδιαφέρον μεγάλος αριθμός πολιτών και μαθητών Σχολείων της Β/θμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των Θρησκευτικών και Στρατιωτικών Αρχών, της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκπαιδευτικών, Επιστημονικών και Επαγγελματικών Φορέων του Νομού Φθιώτιδας, καθώς και τοπικών Συνδικαλιστικών Ενώσεων του Σώματος.

Επιπλέον, παρέστησαν οι Διευθυντές όλων των Διευθύνσεων Αστυνομίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, απόστρατοι αστυνομικοί και αστυνομικό προσωπικό της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας και του Επιτελείου της ΓΕΠΑΔ Στερεάς Ελλάδας.

 

Αφήστε μια απάντηση