Η τραγωδία της Εύβοιας απασχόλησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς

share on:

Με κύριο θέμα τις φυσικές καταστροφές εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων στους Δήμους Χαλκιδέων και Διρφύων-Μεσσαπίων, πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα, κεκλεισμένων των θυρών και με όλα τα μέτρα προστασίας από τον Covid-19 , η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν οι Δήμαρχοι Χαλκιδέων και Διρφύων -Μεσσαπίων, καθώς και οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων, οι οποίοι αναφέρθηκαν τόσο στη συνεργασία με την Περιφέρεια και τους φορείς πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την καταστροφή, όσο και στις διεκδικήσεις που πρέπει να γίνουν προς όφελος των πολιτών.

Παρών στη συνεδρίαση και ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος κατέθεσε την πρόταση ενός ερευνητικού έργου, με στόχο την καταγραφή κινδύνων και την σύνθεση προτάσεων για τη στρατηγικού επιπέδου αντιπλημμυρική προστασία στην περιοχή.

Παράλληλα, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η ένταξη 4 νέων έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προϋπολογισμού 74,5 εκ. ευρώ, που αφορούν στην αποκατάσταση βλαβών των υποδομών αρμοδιότητας της Περιφέρειας, των Δήμων Χαλκιδέων και Διρφύων – Μεσσαπίων και του Δασαρχείου Χαλκίδας.

Ο κ. Σπανός μετά τη συνεδρίαση δήλωσε:

«Η σημερινή μας συνεδρίαση στη Χαλκίδα, έγινε στον απόηχο της μεγάλης δοκιμασίας που ζήσαμε στον τόπο μας. 

Μιλήσαμε αναλυτικά για το πριν, για το σήμερα και κυρίως για το αύριο. Πήραμε αποφάσεις για τα έργα αποκατάστασης, για τις αποζημιώσεις των πολιτών, για τον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό, αλλά και για την αντιπλημμυρική προστασία.

Δε μας αρκεί η επαναφορά στην προτέρα κατάσταση. Δεν μας φτάνει η συμβατικού τύπου, συνήθης αντιπλημμυρική προστασία. Οδηγούμαστε ακόμη πιο εμφατικά στις προϋπάρχουσες διεκδικήσεις μας, όπως το φράγμα Ψαχνών και η μελέτη του φράγματος Λήλαντα. Πορευόμαστε σε στρατηγικές επιλογές, όπως η πλήρης διάνοιξη των εκβολών του Λήλαντα.

Η ασφάλεια της ζωής, της περιουσίας, των υποδομών και του περιβάλλοντος είναι και πρέπει να είναι για όλους μας αδιαπραγμάτευτες.» 

Αφήστε μια απάντηση